Η συνταγή της ημέρας: Φτιάξτε μια υπέροχη και πεντανόστιμη κρητική καρμπονάρα!

Θα γλείφετε τα δάχτυλά σας! Πολύ γρήγορη συνταγή!

Η συνταγή της ημέρας: Φτιάξτε μια υπέροχη και πεντανόστιμη κρητική καρμπονάρα!

Φτιάξτε μια υπέροχη και πεντανόστιμη κρητική καρμπονάρα! Αυτή είναι η συνταγή της ημέρας από το Youweekly.gr!

Η αυθεντική καρμπονάρα παντρεύεται με τα κρητικά υλικά και δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα την ιταλική συνταγή.

Υλικά

500γρ. σκιουφιχτά ή μακαρούνες (ζυμαρικά)

Η συνταγή της ημέρας: Γαρίδες κανταΐφι με σάλτσα σαγανάκι!

250γρ. απάκι
20γρ. βούτυρο ή στάκα
6 κρόκους από αβγά βιολογικά
250γρ. γραβιέρα κρητική, ώριμη
μαϊντανό ψιλοκομμένο
αλάτι θαλασσινό, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Διαδικασία

Σε κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό βράζετε τα σκιουφιχτά ζυμαρικά και τα μαγειρεύετε al dente, δηλαδή να κρατάνε λίγο στο δόντι. Τα σουρώνετε και κρατάτε σε ένα μπολ το νερό που έβρασαν.

Στο μεταξύ, ψιλοκόβετε το απάκι και το σοτάρετε με το βούτυρο ή τη στάκα για 2 λεπτά. Προσθέτετε τα βρασμένα ζυμαρικά και ανακατεύετε.

Σε μπολ χτυπάτε τους κρόκους με 6-7 κουταλιές της σούπας ζεστό νερό από αυτό που κρατήσατε από τα ζυμαρικά, ανακατεύοντας συνεχώς. Προσθέτετε τη γραβιέρα τριμμένη, πασπαλίζετε με πιπέρι και ανακατεύετε ξανά.

Περιχύνετε τα ζυμαρικά με το μίγμα αβγών-τυριού και ανακατεύετε συνεχώς για 1 λεπτό. Αποσύρετε το σκεύος από τη φωτιά και πασπαλίζετε με τον μαϊντανό. Σερβίρετε αμέσως όσο η καρμπονάρα είναι ζεστή.

Τα πάντα για τέλεια μακαρόνια! Πως να τα φτιάξετε σωστά...

Ποιος δεν είναι μακαρονάς; Από την αρχαιότητα, τα ζυμαρικά διεκδικούν τη θέση τους στην καρδιά μας.

Βράζουμε το νερό, ρίχνουμε τα μακαρόνια και είμαστε έτοιμοι, ή έτσι νομίζατε μέχρι σήμερα. Από ότι φαίνεται υπάρχουν πολλά πράγματα που εάν τα κάνετε διαφορετικά θα δείτε μεγάλη διαφορά στη γεύση και στην υφή του αγαπημένου σας πιάτου.

Πιθανώς να έχετε ακούσει ότι εάν προσθέτετε λάδι στο νερό, τότε δεν θα σας κολλήσουν. Στην πραγματικότητα, μπορείτε να φτιάξετε μακαρόνια χωρίς να αναγκαστείτε να ρίξετε λάδι στο νερό που τα κάνει να γλιστράνε και να μην κολλάει η σάλτσα. Απλώς ρίξτε τα σε μεγάλη κατσαρόλα μόλις δείτε το νερό να κοχλάζει δυνατά.

Μπορεί κάποιες φορές να έχετε μπει στον πειρασμό να ρίξετε τα μακαρόνια στην κατσαρόλα μόλις εμφανιστεί η πρώτη φυσαλίδα, αλλά καλό θα ήταν να περιμένετε να βράσει κανονικά το νερό. Τα μακαρόνια μειώνουν τη θερμοκρασία του νερού κι όσο πιο πολύ ώρα μένουν στο νερό, τόσο πιο πολύ θα κολλάνε και θα είναι μαλακά.

Ο χρόνος μαγειρέματος διαφέρει ανάλογα με τη μάρκα, το μέγεθος και το εάν τα ζυμαρικά είναι φρέσκα ή όχι. Συμβουλευτείτε τη συσκευασία αλλά δοκιμάστε τα λίγα λεπτά πριν λήξει ο χρόνος που αναγράφεται σε αυτή για να σας γίνουν al dente. Δεν χρειάζεται να τα πετάτε με δύναμη στον τοίχο για να δείτε εάν είναι έτοιμα, απλώς να είστε από πάνω για να επιλέξετε τη σωστή στιγμή που θα τα βγάλετε από το μάτι.

Δεν χρειάζεται να σουρώσετε εκατό τοις εκατό τα μακαρόνια σας. Αφήνοντας λίγο νερό στην κατσαρόλα τα βοηθάτε να μην κολλήσουν και το νερό που απομένει θα δώσει "σώμα" στη σάλτσα σας.

Και πάλι, εάν αφήνετε τα μακαρόνια στο σουρωτήρι ενώ εσείς ετοιμάζετε τη σάλτσα, θα λασπώσουν και θα ξεραθούν. Ετοιμάστε τη σάλτσα ενώ περιμένετε να βράσει το νερό και αφήστε τη στην άκρη μέχρι να ετοιμαστούν και τα μακαρόνια σας.

Μην πετάτε το νόστιμο αυτό υγρό. Λίγο νερό από το βράσιμο των μακαρονιών θα κάνει τη σάλτσα σας πιο πλούσια και πιο δεμένη.

Πάρα πολλοί άνθρωποι πιστεύουν πως το αλάτι στο νερό είναι θέμα επιλογής, αλλά το αλάτι είναι πολύ σημαντικό για να αναδειχθεί η γεύση των ζυμαρικών. Επιπλέον, το αλάτι δεν αφήνει τα μακαρόνια να γίνουν γλιτσερά καθώς βράζουν. Προσθέστε μία έως δύο κουταλιές της σούπας σε πέντε λίτρα νερό.

Μόλις ρίξετε τα μακαρόνια στο νερό, η ένταση του βρασμού θα μειωθεί για ένα με δύο λεπτά. Για να μην σας κολλήσουν τα μακαρόνια, είναι σημαντικό να τα ανακατεύετε μέχρι να αρχίσουν να βράζουν πάλι με έντονο ρυθμό.

Εάν χρησιμοποιήσετε τη μικρότερη κατσαρόλα, τότε τα μακαρόνια θα βράσουν πιο γρήγορα, σωστά; Λάθος. Χρησιμοποιώντας μικρή κατσαρόλα, τα μακαρόνια δεν θα έχουν αρκετό χώρο να ψηθούν και θα γίνουν λάσπη. Επιπλέον, η μεγάλη ποσότητα των ζυμαρικών θα ρίξει σημαντικά τη θερμοκρασία της μικρότερης ποσότητας νερού κι έτσι θα χρειαστείτε περισσότερο χρόνο μέχρι να επανέλθει το νερό σε σημείο βρασμού.

Η ποσότητα του νερού είναι πολύ σημαντική για να πετύχετε το al dente αποτέλεσμα που επιθυμείτε. Για κάθε μισό κιλό μακαρόνια θα χρειαστείτε περίπου πέντε λίτρα νερό.

Δεν υπάρχει λόγος να πλύνετε τα ζυμαρικά αφού βράσουν. Με αυτό τον τρόπο απομακρύνετε το άμυλο που βοηθά τη σάλτσα να κολλήσει στα μακαρόνια και χάνετε την ωραία γεύση που τους χάρισε το αλατισμένο νερό. Εάν όμως θέλετε να φτιάξετε κρύα μακαρονοσαλάτα, τότε καλό θα ήταν να τα πλύνετε για να μην κολλήσουν καθώς θα κρυώνουν.

Η επιστήμη πολλές φορές μας αφήνει άφωνους, ειδικά όταν μιλάμε για το βραστό νερό. Ίσως πιστεύατε μέχρι σήμερα ότι έαν βάλετε ζεστο νερό αντί για κρύο, τότε θα μειωθεί ο χρόνος αναμονής για να βράσει το νερό, τουλάχιστον εγώ έτσι νόμιζα. Ανεξάρτητα από το εάν βάλετε ζεστο ή κρύο νερό θα χρειαστείτε περίπου την ίδια ώρα μέχρι να βράσει. Το κρύο νερό απορροφά τη θερμότητα πιο γρήγορα από το ζεστό. Όταν το νερό είναι ζεστό, μειώνεται η ταχύτητα με την οποία θερμαίνεται κι έτσι η διαφορά είναι αμελητέα.

Και τέλος, σας έχουμε μια συμβουλή: εάν θέλετε να απολαύσετε τα μακαρόνια σας όπως οι Ιταλοί, μην το παρακάνετε με τη σάλτσα. Εάν σας έχουν πετύχει τα μακαρόνια και είναι al dente με πλούσιο άμυλο, τότε είναι κρίμα να τα "πνίξετε" στη σάλτσα. Αντί για αυτό, προσθέστε με μέτρο την αγαπημένη σας σάλτσα και ρίξτε και ελάχιστο νερό από τα μακαρόνια για να δέσει.