Συνταγή: Παραδοσιακή κρεατόπιτα από την Κεφαλλονιά! Ότι καλύτερο!

Θα γλείφεις και τα δάχτυλά σας!

Συνταγή: Παραδοσιακή κρεατόπιτα από την Κεφαλλονιά! Ότι καλύτερο!

Αυτή η συνταγή είναι μια ξεχωριστή παραδοσιακή κρεατόπιτα με καταγωγή από την Κεφαλλονιά και είναι πραγματικά ότι καλύτερο έχετε φάει!

Θα τη σερβίρετε σαν ορεκτικό στα γιορτινά καλέσματα, αλλά τρώγεται και ως κυρίως πιάτο μαζί με μία πράσινη σαλάτα. Φτιάξτε γρήγορα και εύκολα κιμαδόπιτα με πράσο!

Υλικά
Για τη γέμιση
½ κιλό αρνάκι γάλακτος σε κομματάκια
½ κιλό χοιρινό σε κομματάκια
4-5 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2-3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 αβγό
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 φλιτζάνι κεφαλοτύρι
1 πατάτα μέτρια σε κύβους
½ φλιτζάνι ρύζι καρολίνα
1 κουτ. γλυκού μέντα
1 κουτ. γλυκού μαϊντανό
½ κουτ. γλυκού μαντζουράνα
1 φλιτζάνι νερό
αλάτι, πιπέρι

Για το φύλλο
1 κιλό αλεύρι
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 ποτηράκι κρασί
χλιαρό νερό (όσο πάρει)
λίγο αλάτι

Διαδικασία
Σε μια βαθιά κατσαρόλα βάζετε το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι και το σκόρδο και ανακατεύετε ελαφρά. Στη συνέχεια ρίχνετε το κρέας και το τσιγαρίζετε. Προσθέτετε νερό και -προαιρετικά- λίγο κρασί και αφήνετε το κρέας να βράσει.

Σ’ ένα μεγάλο μπολ βάζετε το κρέας και προσθέτετε τα υπόλοιπα υλικά και μυρωδικά, ρίχνοντας τελευταίο το ρύζι και ανακατεύοντας πολύ καλά. Αφήνετε τη γέμιση να κρυώσει. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 220 – 250 βαθμούς.

Ετοιμάζετε το φύλλο. Σε μια λεκάνη ανακατεύετε το αλεύρι, το κρασί, το νερό, το αλάτι και το ελαιόλαδο και ζυμώνετε όλα τα υλικά μαζί, ώσπου να γίνουν μια μαλακή κι εύπλαστη ζύμη. Χωρίζετε τη ζύμη σε δύο μπάλες και σε αλευρωμένη επίπεδη επιφάνεια ανοίγετε με τον πλάστη δύο χοντρά φύλλα.

Λαδώνετε ένα ταψί και βάζετε στον πάτο το ένα φύλλο. Προσθέτετε τη γέμιση και σκεπάζετε με το άλλο φύλλο. Γυρίζετε τα φύλλα που περισσεύουν έξω από το ταψί προς τα μέσα και ραντίζετε την επιφάνεια της πίτας με νερό και λίγο ελαιόλαδο. Βάζετε το ταψί στο φούρνο και ψήνετε για 1 ώρα.

Γρήγορη και εύκολη συνταγή για σπιτική και νόστιμη κοτόπιτα!

Ακολούθησε αυτήν την συνταγή και φτιάξε μια γρήγορη και εύκολη σπιτική και νόστιμη κοτόπιτα!

Δεν είσαι από εκείνες τις κοπέλες που ανοίγουν φύλλο και κάνουν τις πίτες που τους έφτιαχνε η γιαγιά;

Ούτε κι εμείς για αυτό έχουμε αυτήν την συνταγή για να θυμίζει την εκδοχή της γιαγιάς, αλλά με λιγότερο κόπο!

Υλικά που θα χρειαστείς:

1 κότα (περίπου 1 1/2 κιλό)
750 γρ. κρεμμύδια
μισό φλυτζάνι τσαγιού γάλα
3-4 αυγά
μια χούφτα τυρί τριμμένο
μοσχοκάρυδο, αλάτι, πιπέρι
16-18 φύλλα του μπακλαβά
βούτυρο (για το βουτύρωμα)

Εκτέλεση:

Βάζουμε σε κατσαρόλα με ζεστό νερό την κότα να βράσει. Ρίχνουμε μέσα και τα κρεμμύδια, καθαρισμένα και κομμένα σε ψιλές φέτες. Όταν βράσει εντελώς η κότα, τη βάζουμε σε ένα μεγάλο πιάτο και αφήνουμε το ζωμό με τα κρεμμύδια να συνεχίσουν το βράσιμό τους, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα, ώσπου να γίνουν σαν πηχτός πουρές.

Στο μεταξύ, μόλις κρυώσει κάπως η κότα, αφαιρούμε όλα τα περιττά μέρη, όπως κόκαλα, πέτσα κ.τ.λ. και κρατάμε μόνο τα ψαχνά, που τα διαχωρίζουμε με τα δάχτυλα μας, χωρίς να χρησιμοποιήσουμε μαχαίρι, σε όσο μπορούμε πιο ψιλές ίνες. Όταν έχει πυκνωθεί όσο πρέπει ο ζωμός με τα κρεμμύδια, ρίχνουμε μέσα το γάλα, τα ψιλοχωρισμένα ψαχνά της κότας και αφήνουμε να πάρουν αρκετές βράσεις, δουλεύοντας τα συνεχώς με ξύλινη κουτάλα.

Αποσύρουμε τότε την κατσαρόλα από την φωτιά, αφήνουμε να μισοκρυώσει, σπάμε μέσα τα αυγά, προσθέτουμε το τριμμένο τυρί, το μοσχοκάρυδο και το αλατοπίπερο, ανακατεύουμε όλα μαζί πολύ καλά και η γέμιση μας είναι έτοιμη. Στρώνουμε σε ένα ταψί τα μισά φύλλα αφού πρώτα τα βουτυρώσουμε. Αυτά πρέπει να καλύπτουν τον πάτο και τα τοιχώματα του ταψιού και να περισσεύουν. Αδειάζουμε πάνω τους τη γέμιση και τη στρώνουμε καλά να πάρει παντού το ίδιο πάχος.

Σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα του μπακλαβά, ένα ένα και αυτά βουτυρωμένα, κόβοντας τα περισσεύματα τους, ώστε να καλύπτουν ίσα ίσα την επιφάνεια της πίτας. Γυρίζουμε προς τα μέσα, βρέχοντας τες με πινέλο, με λίγο χλιαρό νερό ή λιωμένο βούτυρο, τις άκρες των κάτω φύλλων που περισσεύουν , σκεπάζοντας έτσι εντελώς την πίτα. Βουτυρώνουμε καλά την επιφάνεια της πίτας και χαράζουμε με κοφτερό μαχαίρι τα κομμάτια.

Βάζουμε το ταψί σε μέτριο φούρνο, κι αφήνουμε την κοτόπιτα μας να ψηθεί για μία ώρα περίπου. Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο, αφήνουμε να μισοκρυώσει, κόβουμε την πίτα σε κομμάτια, στα σημεία που την είχαμε χαράξει. Καλή όρεξη!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Χανιώτικα καλιτσούνια: Αυτή είναι η πιο πολυσυζητημένη συνταγή της Κρήτης!

To Burger των χορτοφάγων! Η συνταγή που θα ξετρελάνει Vegan και μη...

Διαβάστε περισσότερα θέματα συνταγών στο Youwekly.gr!