Φτιάξε φρουτάλια Άνδρου: Παραδοσιακή ομελέτα με λουκάνικο!

Ότι καλύτερο θα δοκιμάσεις το καλοκαίρι

Φτιάξε φρουτάλια Άνδρου: Παραδοσιακή ομελέτα με λουκάνικο!

Φτιάξε φρουτάλια Άνδρου, η καλύτερη παραδοσιακή ομελέτα με λουκάνικο!

Η καλύτερη συνταγή που είχες ποτέ είναι ακριβώς εδώ!

Το θερμόμετρο ανεβαίνει και όσο κι αν πεινάμε, θέλουμε κάτι ελαφρύ και καλοκαιρινό.

Τα καλοκαιρινά πιάτα είναι πολλά.

Οι όμορφες περιοχές της χώρας μας έχουν φροντίσει να δημιουργούν παραδοσιακά, λαχταριστά φαγητά που μας κάνουν να γλύφουμε τα δάχτυλά μας. Οι 3 συνταγές με αυγά που πρέπει να δοκιμάσετε!

Ειδικά οι νησιώτικες συνταγές είναι το κάτι άλλο!

Ψάχνοντας στο Διαδίκτυο για περίεργες γεύσεις από το Αιγαίο, έπεσα πάνω στην Φρουτάλια Άνδρου.

Κι όμως δεν είναι γλυκό ούτε περιέχει φρούτα.

Η φρουτάλια ή φουρτάλια είναι μια παραδοσιακή ομελέτα που φτιάχνουν στην Άνδρο με τοπικά λουκάνικα.

Είναι χορταστική, λαχταριστή και δεν χρειάζεται να φας τίποτα άλλο!

Φτιάξε φρουτάλια Άνδρου: Παραδοσιακή ομελέτα με λουκάνικο!

Πάρτε χαρτί και μολύβι και σημείωσε τι θα χρειαστείς, όπως τα διαβάσαμε στον Γαστρονόμο:

ΥΛΙΚΑ

4 μέτρια λουκάνικα (όχι πολύ μεγάλα, για να μη γίνει πολύ βαρύ)

2 μέτριες πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε ροδέλες

1 φλιτζάνι του τσαγιού τυρί τριμμένο (βολάκι ανδριώτικο ή ξερή μυζήθρα με κεφαλοτύρι)

1/2 φλιτζάνι του τσαγιού γάλα

8 αυγά

1/2 ματσάκι δυόσμο ή μαϊντανό, μόνο τα φύλλα ψιλοκομμένα

αλάτι-πιπέρι

λάδι για τηγάνισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι, βάζουμε λάδι ίσα να καλύψει τον πάτο και τσιγαρίζουμε τα λουκάνικα.

Τα βγάζουμε πάνω σε χαρτί κουζίνας για να ρουφήξει το λίπος.

Προσθέτουμε λίγο λάδι στο τηγάνι, βάζουμε τις αλατισμένες πατάτες και τις τηγανίζουμε μέχρι να μαλακώσουν.

Αφαιρούμε το περισσότερο λάδι.

Χτυπάμε καλά τα αυγά με το γάλα, προσθέτουμε τον δυόσμο ή τον μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι.

Ξαναβάζουμε τα λουκάνικα στο τηγάνι τοποθετώντας τα ανάμεσα στις πατάτες.

Περιχύνουμε με το μείγμα, κλείνουμε το τηγάνι με ένα καπάκι και ψήνουμε τη φρουτάλια σε μέτρια φωτιά.

Τσεκάρουμε αν ψήθηκε από κάτω με μια σπάτουλα.

Αναποδογυρίζουμε το τηγάνι ώστε να πέσει η φρουτάλια στο καπάκι και μετά τη βάζουμε ξανά στο τηγάνι για να ψηθεί και από την άλλη πλευρά.

Τη βάζουμε σε μια πιατέλα και σερβίρουμε με χωριάτικο ψωμί, σαλάτα ή ότι άλλο επιθυμούμε.

Φτιάξε φρουτάλια Άνδρου: Παραδοσιακή ομελέτα με λουκάνικο!

Πηγή: bovary.gr

Κερκυραϊκή παστιτσάδα με πέννες! Η παραδοσιακή συνταγή που θα σε ξετρελάνει!

Η παραδοσιακή συνταγή που θα σε ξετρελάνει! Κερκυραϊκή παστιτσάδα με πέννες!

Ένα πιάτο που βρίσκει πάντα γενική αποδοχή όλες τις μέρες και τις εποχές του χρόνου στο τραπέζι. Εμείς προτείνουμε να το φτιάξετε με πέννες αντί για το χοντρό μακαρόνι που φτιάχνεται παραδοσιακά η παστιτσάδα και να τη σερβίρετε στο κυριακάτικο τραπέζι σας.

Υλικά

1 κόκορα αλανιάρη (1½ κιλό περίπου), κομμένο σε μερίδες
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
2 μεγάλα κρεμμύδια, τριμμένα στον τρίφτη
4 σκελίδες σκόρδου
1 κρασοπότηρο λευκό κρασί
½ κιλό χυμό ντομάτας φρέσκο
3 κουτ. σούπας πελτέ
1 κουτ. γλυκού κανέλα τριμμένη
1 κουτ. γλυκού μπαχάρι κοπανισμένο
1 κουτ. γλυκού γαρίφαλο κοπανισμένο
2 φύλλα δάφνης
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
½ κιλό πέννες
λίγο αλάτι

Διαδικασία
Παίρνετε τις μερίδες του κόκορα και τις σοτάρετε μέσα στο ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν καλά και από τις δύο πλευρές. Τις βγάζετε και τις ακουμπάτε σε πιατέλα.

Ρίχνετε τα τριμμένα κρεμμύδια και τα σοτάρετε πολύ καλά, μέχρι να γυαλίσουν και να βγάλουν τα αρώματά τους. Προσθέτετε τις σκελίδες του σκόρδου και φέρνετε τα υλικά δυο-τρεις βόλτες. Ξαναβάζετε τις μερίδες του κόκορα μέσα και ρίχνετε όλα τα μπαχαρικά, δηλαδή την κανέλα, το μπαχάρι, το γαρίφαλο, το μοσχοκάρυδο, το φρεσκοτριμμένο πιπέρι και τα φύλλα της δάφνης. Ανακατεύετε καλά και σβήνετε με το λευκό κρασί. Χαμηλώνετε τη φωτιά, σκεπάζετε την κατσαρόλα και αφήνετε το φαγητό να μαγειρευτεί για 15 λεπτά περίπου. Αν χρειαστεί, μπορείτε να προσθέσετε και λίγο νερό.

Προσθέτετε το χυμό ντομάτας και τον πελτέ διαλυμένο σε ένα νεροπότηρο νερό. Ανακατεύετε, αλατίζετε και αφήνετε το φαγητό να μαγειρευτεί σε μέτρια φωτιά για 1 ώρα και 15 λεπτά τουλάχιστον, μέχρι η σάλτσα να αρχίζει να πήζει και ο κόκορας να γίνει τρυφερός.

Βράζετε τις πέννες σε άφθονο αλατισμένο νερό και τις σουρώνετε.

Βγάζετε τις μερίδες του κόκορα μέσα από τη μεγάλη κατσαρόλα που μαγειρεύτηκε και ρίχνετε τις πένες στη σάλτσα του. Τις ανακατεύετε καλά και τοποθετείτε ξανά από πάνω τις μερίδες του κόκορα. Σερβίρετε σε μεγάλη πιατέλα βάζοντας στο κέντρο τις πένες με τη σάλτσα και περιμετρικά τις μερίδες του κόκορα.

olivemagazine.gr