8+1 Μυστικά για το τέλειο γιουβέτσι!

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε!

8+1 Μυστικά για το τέλειο γιουβέτσι!

Αυτά είναι τα 8+1 μυστικά για την πιο παραδοσιακή συνταγή για το τέλειο γιουβέτσι. Απλά βήματα που μπορεί να ακολουθήσει η κάθε νοικοκυρά προκειμένου να φτιάξει ένα εκπληκτικό πιάτο.

Το σημαντικότερο στη συνταγή είναι να ακολουθηθεί η σωστή τεχνική για ένα μελωμένο κριθαράκι με το τέλειο κοκκινιστό κρέας.

Ρολό κοτόπουλο με φέτα και ψητές πιπεριές! Το μυστικό για να μην σου «στεγνώσει»!

Μάθετε τα μυστικά:

1.Κρέας με πηχτή σάλτσα:
Φροντίστε το κρέας που θα μαγειρέψετε να έχει πηχτή σάλτσα πριν μπει στο γιουβέτσι, ώστε οι αναλογίες βραστού νερού προς κριθαράκι που θα δώσουμε πιο κάτω να μην επηρεαστούν από έξτρα υγρά.

2. Ζεστό σκεύος για γιουβέτσι:
Είτε είναι το παραδοσιακό γιουβέτσι, είτε κάποιο άλλο πλατύ και ρηχό σκεύος, πρέπει να το έχετε προθερμάνει στο φούρνο στους 180°C-200°C ώστε τα υλικά που θα μπουν με το κριθαράκι να μπορέσουν να το σιγοβράσουν άμεσα και να τηρηθούν οι χρόνοι που καταγράφουμε.

3. Υπολογίστε το σωστό μέγεθος σκεύους:
Το κριθαράκι που θα βάλετε θα αυξηθεί σε όγκο σημαντικά απ’ αυτό που βλέπετε όταν το ρίξετε νωπό μέσα. Έτσι υπολογίστε ότι τα συνήθη σκεύη καλύπτουν 1 κιλό κρέατος μαγειρεμένου στα οποία αναλογεί 250-300 γρ. κριθαράκι. Αν έχετε μαγειρέψει παραπάνω ποσότητα απλά μοιράστε την σε δύο σκεύη στο φούρνο.

 8+1 Μυστικά για το τέλειο γιουβέτσι!

4. Επιλέξτε το σωστό κριθαράκι:
Όλα τα κριθαράκια μοιάζουν περίπου ίδια αλλά δεν είναι. Η ποιότητα πρώτης ύλης στο κριθαράκι είναι πολύ σημαντική για να χυλώσει όσο πρέπει και ταυτόχρονα να στέκει το εσωτερικό του, ώστε να μπορεί να αισθανθεί κανείς τον κάθε ξεχωριστό κόκκο στο στόμα. Η προϋπόθεση να συμβεί αυτό είναι η πρώτη ύλη να προέρχεται από σιτάρια υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη που δίνουν στο προϊόν αυτή ακριβώς τη δυνατότητα, να χυλώνει εξωτερικά μένοντας αλντέντε εσωτερικά, εφόσον βέβαια έχουμε τηρήσει κάποιους χρόνους και αναλογίες στο νερό.

5. Νερό Βραστό:
Το νερό που θα βάλουμε στο γιουβέτσι για να γίνει το κριθαράκι πρέπει να έχει μόλις βράσει, ώστε μέσα στο ζεστό σκεύος και στον ζεστό φούρνο ν’ αρχίσει να μαγειρεύει το κριθαράκι χωρίς καθυστέρηση για να τηρήσουμε τους χρόνους.

6. Αναλογίες για κριθαράκι σε γιουβέτσι στο φούρνο:
Για κάθε 1 κιλό κρέατος υπολογίστε 250-300γρ. κριθαράκι, (δηλαδή αναλογία 1:4 ως 1:3).
Για κάθε 100 γραμμάρια κριθαράκι υπολογίστε 300ml βραστό νερό (δηλαδή αναλογία 1:3)

7. Χρόνοι και θερμοκρασίες:
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180°C-200°C πάνω-κάτω. Πριν βάλετε μέσα τα γιουβέτσια φροντίστε να έχετε ανέβει στους 200°C.
Απ’ τη στιγμή που μπαίνει μέσα το γιουβέτσι στα 17 λεπτά ανακατεύετε και ρίχνετε το τυρί και ανάλογα με το είδος του τυριού το αφήνετε για άλλα 3-5 λεπτά μάξιμουμ για να λιώσει. Βγάζετε το γιουβέτσι απ’ το φούρνο μόλις λήξει αυτός ο χρόνος, παρόλο που θα δείτε να έχει μείνει νερό.

 8+1 Μυστικά για το τέλειο γιουβέτσι!

8. Ανάπαυση:
Αφού βγει καυτό απ’ το φούρνο, το γιουβέτσι χρειάζεται απαραίτητα ανάπαυση 10’-15’ στον πάγκο της κουζίνας, για δυο λόγους: Πρώτα, ο χρόνος που μεσολαβεί βοηθάει να ολοκληρωθεί με ήπιο τρόπο η απορρόφηση των υγρών που έχουν μείνει στο σκεύος σας, απ’ το κριθαράκι, συντελώντας στο τέλειο μέλωμα. Δεύτερον επιτρέπει στη θερμοκρασία να κατέβει σε επίπεδα που οι γεύσεις είναι πιο έντονες και έτσι χαίρεστε το φαγητό στην ιδανική μορφή του.

9. ΠΑΝΤΑ Φρεσκομαγειρεμένο:
Το γιουβέτσι δεν είναι πιάτο που μας παίρνει να το κάνουμε από πιο νωρίς και να το ζεστάνουμε ή να το αφήσουμε στο φούρνο. Το τσακίσαμε, το στεγνώσαμε, το κάναμε λαπά ή ένα στούμπι που δεν τρώγεται. Το σωστό γιουβέτσι ετοιμάζεται ΠΑΝΤΑ τελευταία στιγμή και μπαίνει στο φούρνο αυστηρά μισή ώρα (30’) πριν κάτσει ο κόσμος να το φάει. Το κρέας βέβαια μπορεί να έχει γίνει απ’ τη προηγούμενη και να ζεσταθεί λίγο πριν μπει στο ζεστό γιουβέτσι.

Χοιρινές μπριζόλες με σάλτσα μανιταριών να ρέει! Τα μυστικά της γιαγιάς για να τις πετύχεις 100%!

Τα μυστικά της γιαγιάς για να πετύχεις 100% τις χοιρινές μπριζόλες με σάλτσα μανιταριών να ρέει!

Μια συνταγή κόλαση στο Youweekly.gr...

Υλικά συνταγής

2 χοιρινές μπριζόλες λαιμού
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
200 γρ. μανιτάρια μικρά ή ψιλοκομμένα
1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα
150 ml λευκό κρασί
4 κουταλιές της σούπας κρέμα γάλακτος
αλάτι και χοντροκομμένο πιπέρι (προαιρετικά κόκκινο ή πράσινο για το χρώμα)

Διαιτητικές κοτομπουκιές: Φάε το αγαπημένο σου φαγητό χωρίς τύψεις!

Εκτέλεση συνταγής

1. Ρίχνετε σε φαρδύ αντικολλητικό τηγάνι 1 κουταλιά λάδι και ψήνετε τις μπριζόλες 6'-7' από κάθε πλευρά στην αρχή σε δυνατή φωτιά και μετά σε μέτρια. Βγάζετε τις μπριζόλες και τις φυλάτε στην άκρη.

2. Προσθέτετε στο τηγάνι την 3η κουταλιά λάδι και σοτάρετε το κρεμμύδι μέχρι να μαραθεί. Προσθέτετε στη συνέχεια το σκόρδο και τα μανιτάρια και συνεχίζετε το σοτάρισμα ανακατεύοντας κάθε τόσο μέχρι να απορροφηθούν τα πολλά υγρά. Σβήνετε με το κρασί, ρίχνετε και τη μουστάρδα και συνεχίζετε το μαγείρεμα μέχρι να εξατμιστεί το κρασί. Τέλος προσθέτετε την κρέμα, ανακατεύετε 1'-2' και αποσύρετε απ' τη φωτιά.

3. Σερβίρετε τις μπριζόλες περιχυμένες με τη σάλτσα μανιταριών, πασπαλίζοντας με χονδροκομμένο πιπέρι -αν θέλετε χρωματιστό.