10 + 1 μυστικά για το πιο λαχταριστό μπούτι χοιρινό! Το τέλειο πιάτο για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι σας!

Θα γλείφουν όλοι τα δάχτυλά τους!

10 + 1 μυστικά για το πιο λαχταριστό μπούτι χοιρινό! Το τέλειο πιάτο για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι σας!

Το τέλειο πιάτο για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι σας! Δεν πρέπει με τίποτα να χάσετε αυτά τα 10 + 1 μυστικά για το πιο λαχταριστό μπούτι χοιρινό! Είναι σίγουρο πως θα το λατρέψουν όλοι!

Κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί σε ένα πλούσιο, λαχταριστό τραπέζι! Για αυτό το λόγο, φτιάξτε μόνες σας το πιάτο που θα αγαπηθεί από μικρούς και μεγάλους!

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 30 ΛΕΠΤΑ

ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ 3 1/2 ΩΡΕΣ

ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ 4 ΩΡΕΣ

ΥΛΙΚΑ

Για 4 άτομα

1 χοιρινό μπούτι 2,5 κιλά χωρίς κόκαλο με την πέτσα
1 κούπα χυμό πορτοκάλι
20 γαρίφαλα
6-7 σκελίδες σκόρδο


Για το γλάσο

1 κούπα χυμό πορτοκάλι
1/2 κούπα μηλόξιδο
1/4 κούπας μέλι
Φρέσκο φασκόμηλο
1/2 κούπα ζάχαρη καστανή


Για τις πατάτες

10 πατάτες με ωραίο οβάλ σχήμα
1/2 κούπα βούτυρο
2 σκελίδες σκόρδο
10 κλωναράκια θυμάρι
Χοντρό αλάτι
Πιπέρι

Αν θέλετε να συμπληρώσετε το τραπέζι σας, με κάτι πιο ελαφρύ, μπορείτε να δοκιμάσετε αυτά τα μυστικά για τις πιο τέλειες ταχινόπιτες, που είναι σίγουρο πως θα λατρέψουν όλοι στην παρέα σας!

ΕΚΤΕΛΕΣΗ


Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150°C στον αέρα.

Με ένα πολύ κοφτερό μαχαίρι ή καθαρό κοπίδι χαράζουμε επιφανειακά την πέτσα του χοιρινού σε μπακλαβαδωτό σχήμα και αλατοπιπερώνουμε πολύ καλά.
Τοποθετούμε το κρέας μέσα σε ένα ταψί και προσθέτουμε τον χυμό πορτοκάλι, τα γαρίφαλα και το σκόρδο. Κλείνουμε πολύ καλά το ταψί με αλουμινόχαρτο και σιγουρευόμαστε ότι δεν υπάρχει κάποια τρύπα ή σημείο από το οποίο να μπορεί να «δραπετεύσει» ατμός.
Ψήνουμε για 3 1/2 ώρες και στη συνέχεια αφαιρούμε το ταψί από τον φούρνο.
Δυναμώνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς στον αέρα.
Παράλληλα, σε ένα μικρό κατσαρολάκι προσθέτουμε τα υλικά του γλάσου και δίνουμε μια βράση. Στη συνέχεια, χαμηλώνουμε το μάτι σε μέτρια φωτιά (5) και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 7-8 λεπτά.
Μετά τις 3 1/2 ώρες ανοίγουμε το αλουμινόχαρτο του ταψιού και σουρώνουμε τα υγρά. Περιχύνουμε πάνω από το χοιρινό όλη τη μαρινάδα και επαναφέρουμε το ταψί στον φούρνο.
Ανά 3-4 λεπτά με ένα πινέλο αλείφουμε το χοιρινό με το γλάσο που υπάρχει στο ταψί πολύ καλά, περιμετρικά. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία τουλάχιστον 3-4 φορές ή μέχρι το κρέας να πάρει ένα ωραίο σκούρο, καραμελωμένο χρώμα.

Για τις πατάτες

Πλένουμε πολύ καλά τις πατάτες, χωρίς να τις ξεφλουδίσουμε και τοποθετούμε δύο μαχαίρια σε απόσταση 4-5 εκατοστών παράλληλα μεταξύ τους, έτσι ώστε όταν τοποθετήσουμε μια πατάτα ενδιάμεσα και την κόψουμε κάθετα, το μαχαίρι να σταματήσει και να μην την κόψει εντελώς. Κόβουμε όλες τις πατάτες κατ’ αυτόν τον τρόπο, κάνοντας όσο περισσότερα κάθετα κοψίματα μπορούμε.
Χτυπάμε το βούτυρο μαζί με το σκόρδο στο μούλτι, το ανακατεύουμε με τις πατάτες και προσθέτουμε το θυμάρι, χοντρό αλάτι και φρέσκο πιπέρι.
Παράλληλα με το ψήσιμο του χοιρινού, ψήνουμε και τις πατάτες για περίπου 70-80 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν εντελώς στο εσωτερικό τους.
Στη συνέχεια, δυναμώνουμε τον φούρνο στους 200°C (ίδια διαδικασία με το χοιρινό) και ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να γίνουν αρκετά τραγανές.

ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ THE BODY ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΚΑΘΕ ΜΗΝΑ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΜΟΝΟ ΜΕ 3,50 ΕΥΡΩ