Βέφα Αλεξιάδου: Στήθος γαλοπούλας γεμιστό για τεμπέλες που «κλέβουν» εντυπώσεις! Θα σε βγάλει από την δύσκολη θέση!

Δεν θα σου πάρει ούτε 20 λεπτά!

Βέφα Αλεξιάδου: Στήθος γαλοπούλας γεμιστό για τεμπέλες που «κλέβουν» εντυπώσεις! Θα σε βγάλει από την δύσκολη θέση!

Στήθος γαλοπούλας γεμιστό για τεμπέλες που «κλέβουν» εντυπώσεις από την Βέφα Αλεξιάδου! Θα σε βγάλει από την δύσκολη θέση και θα το λατρέψεις....

Η Βέφα Αλεξιάδου είναι η μητρική φιγούρα της γεύσης. Με λόγο χειμαρρώδη, που ξέρει να περιγράφει την ουσία του θέματος, το κουκούτσι της γεύσης. Το θέμα, λέει στο ΕΥ, είναι το έθιμο, και όχι τόσο το τι θα φας το να μυρίσει ψητό το σπίτι, να μαζευτεί όλη η οικογένεια γύρω από το τραπέζι, να επιβεβαιώσει την αμοιβαία αγάπη της. Ο διχασμός ανάμεσα στα δικό μας και τα δανεικά έθιμα δεν την αφορά και τόσο.

Εξάλλου, η δική μας γέμιση με τα συκωτάκια έχει, υποστηρίζει, γεύση απόλυτα ελληνική, καμία σχέση με την αμερικάνα αδελφή της. Και, βεβαίως, πάνω απ όλα, σημασία έχει η γιορτή.

Υλικά
Στήθος γαλοπούλας γεμιστό
Το στήθος από μία γαλοπούλα (5-6 κιλά, για 6-8 μερίδες)
1 κρεμμύδι σε φετάκια
4-5 κλωνάρια θυμάρι
2/3 φλιτζ. λευκό κρασί
1 1/4 φλιτζ. ζωμός κότας

Γέμιση
50 γρ. βούτυρο
2 μέτρια κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
2 κλωνάρια σέλερι ψιλοκομμένα
2 ξινόμηλα καθαρισμένα, κομμένα σε μικρούς κύβους
100 γρ. βερίκοκα ξερά, μαλακά, ψιλοκομμένα
2 μικρά ρόδια (οι σπόροι)
300 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
2 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
1 αβγό, ελαφρώς κτυπημένο
200 γρ. μπέικον σε λεπτές λωρίδες


Παρασκευή

Γέμιση
Σε μια κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σέλερι ώσπου να μαραθούν. Προσθέτουμε τα μήλα και ανακατεύουμε για 1 λεπτό. Αφήνουμε το μίγμα να κρυώσει. Ρίχνουμε ανακατεύοντας τα βερίκοκα, τα ρόδια, τον κιμά, το μαϊντανό, το αβγό, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε ώσπου να ομογενοποιηθούν. Από το μισό μίγμα πλάθουμε 12 «σουτζουκάκια» στο μέγεθος ενός μικρού αβγού, τα τυλίγουμε με μια λωρίδα μπέικον και τα τοποθετούμε σε βουτυρωμένο ταψάκι.

Βάζουμε το στήθος της γαλοπούλας με την πλευρά της πέτσας προς τα κάτω στον πάγκο εργασίας και αλατοπιπερώνουμε το κοίλο μέρος. Το γεμίζουμε με την υπόλοιπη γέμιση, την οποία πατάμε καλά. Βάζουμε το στήθος σε μικρό ταψί και πάνω σε σχάρα, για να στραγγίξει το ζουμί, και καλύπτουμε την πλευρά της γέμισης με το υπόλοιπο μπέικον. Περιχύνουμε με το κρασί και το ζωμό, την καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε το στήθος στους 200°C για 1 ώρα και 40 λεπτά. Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 30 λεπτά ακόμη. Σε αυτό το στάδιο, βάζουμε στο φούρνο και το ταψί με τα «σουτζουκάκια» της γέμισης, ώστε να βγουν μαζί από το φούρνο. Κατόπιν, στραγγίζουμε το ζουμί από το ταψί και αφαιρούμε το λίπος. Στο καθαρό ζουμί προσθέτουμε 1 φλιτζ. ζωμό κρέατος ή κότας, βάζουμε το μίγμα σε μικρή κατσαρόλα και το «δένουμε» προσθέτοντας λίγο αλεύρι ή κορνφλάουρ. Κόβουμε το στήθος σε φέτες και σερβίρουμε περιχύνοντας με λίγη σάλτσα. Συνοδεύουμε με τα «σουτζουκάκια» της γέμισης και διάφορα σοταρισμένα λαχανικά.

Να θυμίσουμε και μια άλλη υπέροχη συνταγή της κυρίας Βέφας: Δίπλες σαν τριαντάφυλλα σε 8 βήματα! Μοιάζουν με «αφρό» και δεν θα μείνει τίποτα!

Βέφα Αλεξιάδου: Βήμα - βήμα τα μυστικά της για κουραμπιέδες αφράτους σαν «χιόνι»! Δεν θα μείνει ούτε ένας!

Βήμα - βήμα τα μυστικά της Βέφας Αλεξιάδου για κουραμπιέδες αφράτους σαν «χιόνι»! Δεν θα μείνει ούτε ένας και σας τα έχουμε όλα αναλυτικά!

Χριστούγεννα χωρίς κουραμπιέδες άλλωστε... δεν γίνεται!

Υλικά που πρέπει να συγκεντρώσετε:

1 κούπα βούτυρο
1 κούπα μαγειρικό λίπος
1/2 κούπας ζάχαρη άχνη
λίγη βανίλια
1 κούπα αμύγδαλα ασπρισμένα,χοντροκομμένα και καβουρντισμένα
4-5 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
ανθόνερο (προαιρετικά)
ζάχαρη άχνη για το τύλιγμα


Τρόπος προετοιμασίας:

Χτυπήστε τα δυο Βούτυρα μαζί με τη ζάχαρη στο μίξερ, ν'αφρατέψουν και ν'ασπρίσουν. Ρίξτε 2 κούπες αλεύρι, τη Βανίλια και τ'αμύγδαλα.

Ζυμώστε ελαφρά, ρίχνοντας όσο ακόμη αλεύρι χρειασθεί, ώσπου να γίνει μια ζύμη μαλακιά και αφράτη, που να μην κολλάει στα δάκτυλα. Προσοχή, μην την παραζυμώσετε, γιατί τότε οι κουραμπιέδες θα γίνουν σφιχτοί και όχι αφράτοι. Πλάστε μισοφέγγαρα ή κόψτε με κουπατ αστεράκια ή άλλα σχέδια κι αραδιαστέ τα σε λαμαρίνα.

Ψήστε τους κουραμπιέδες στους 175° για 30 λεπτά περίπου, να ροδίσουν ελαφρά. Μόλις βγουν από το φούρνο, Βγάλτε τους με προσοχη επάνω σε λαδόχαρτο πασπαλισμένο με ζάχαρη άχνη. Αν θέλετε, ραντίστε τους με λίγο ανθόνερο. Μ'ένα μεγάλο σουρωτήρι κοσκινίστε άφθονη ζάχαρη άχνη και καλύψτε τους εντελώς. Όταν κρυώσουν, βάλτε τους σε πιατέλα. Έχετε δει και τα μελομακάρονα της Βέφας;