«Βόμβα» γεύσεων το γκούλας με λεμόνι από την Βέφα Αλεξιάδου

Πλούσιο και χορταστικό

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
«Βόμβα» γεύσεων το γκούλας με λεμόνι από την Βέφα Αλεξιάδου

Σαν «βόμβα» θα σκάσουν οι πεντανόστιμες γεύσεις του γκούλας με λεμόνι, της Βέφας Αλεξιάδου, όταν το δοκιμάσετε. Είναι ένα φαγητό ουγγρικής προέλευσης, το οποίο είναι απολαυστικό και χορταστικό ταυτόχρονα.

Μπορεί να θέλει λίγο παραπάνω χρόνο για να ετοιμαστεί και να σερβιριστεί, ωστόσο αξίζει την «ταλαιπωρία». Πάνε να δούμε τα υλικά και την εκτέλεση:

Υλικά

  • 4-5 άτομα
  • 1 1/2 kgr χοιρινή σπάλα σε κύβους μπουκιάς, χωρίς κόκαλα και λίπος
  • 1/2 κούπα λάδι
  • 1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
  • 1 κ.σ. αλεύρι
  • 3 κούπες ζωμό κρέατος
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι σε φέτες
  • 3 μέτρια καρότα χοντροκομμένα
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1 κ.γ. θυμάρι
  • 400 γρ. ντοματάκια κονκασέ
  • 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 1 κ.σ. χυμό λεμονιού
  • 3 μεγάλες πατάτες σε κύβους
  • αλάτι και πιπέρι
  • 3-4 κ.σ. γιαούρτι ή ξινή κρέμα
  • 16 κρεμμυδάκια για στιφάδο καθαρισμένα και ζεματισμένα (προαιρετικά)

Εκτέλεση

  • Σε μια κατσαρόλα ζεστένετε το μισό λάδι και σωτάρετε το κρέας, ώσπου να ροδίσει απ'όλες τις πλευρές
  • Χαμηλώνετε τη φωτιά, πασπαλίζετε με την πάπρικα και το αλεύρι και ανακατεύετε το κρέας επάνω στη φωτιά για 2-3 λεπτά ακόμη.
  • Ρίξτε το ζωμό κι ανακατέψτε ελαφρά.
  • Μόλις είναι έτοιμο το βγάζετε απ'την κατσαρόλα και το ρίχνετε σε πύλινο ή σκεύος για γκιουβέτσι.
  • Στην ίδια κατσαρόλα βάζετε το υπόλοιπο λάδι και σωτάρετε ελαφρά το κρεμμύδι και το καρότο.
  • Προσθέστε τα μυρωδικά, τις ντομάτες, τον πελτέ, το χυμό λεμονιού, τις πατάτες, τα κρεμμυδάκια (αν θέλετε), αλάτι και πιπέρι.
  • Ανακατέψτε κι αδειάστε τα στο γκιουβέτσι μαζί με το κρέας.
  • Σκεπάστε και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150 βαθμούς Κελσίου για 1 1/2 ώρα και δοκιμάστε, αν μαλάκωσαν το κρέας και τα λαχανικά.
  • Ψήστε το φαγητό 15 λεπτά ακόμη, ακάλυπτο και βγάλτε το απ'το φούρνο, αλλιώς, συνεχίστε να το ψήνετε καλυμμένο, ώσπου να μαλακώσουν τα υλικά
  • Πριν σερβίρετε, αφαιρέστε τα φύλλα δάφνης, ρίξτε μέσα στο φαγητό το γιαούρτι (ή στο κάθε πιάτο χωριστά) και πασπαλίστε με ψιλοκομμένο μαιντανό.

Αν θέλεις να φτιάξεις και ένα επιδόρπιο, το γλυκό του κουταλιού φράουλα της Βέφας Αλεξιάδου, τα σε ξετρελάνει.

Αν σου περίσσεψε λεμόνι φτιάξε και κουκιά με αρακά - Μια συνταγή της Βέφας Αλεξιάδου

Ψάχνεις μια συνταγή για την περίοδο της νηστείας που να γίνεται εύκολα και γρήγορα; Η Βέφα Αλεξιάδου σου προτείνει κουκιά με αρακά. Το μυστικό βρίσκεται στα λίγα δευτερόλεπτα πριν τα βγάλεις από την φωτιά. Πρέπει να προσθέσεις λίγο χυμό λεμονιού.

Παρακάτω θα βρεις αναλυτικά τόσο τα υλικά όσο και τα βήματα για αυτή την σούπερ νηστίσιμη συνταγή της Βέφας Αλεξιάδου, που θα φάνε σίγουρα μέχρι και τα παιδιά σου.

Υλικά

  • 1 1/2 κιλό φρέσκα τρυφερά κουκιά
  • 8 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 1 ξερό κρεμμύδι
  • 1/2 κιλό αρακά
  • 2 καρότα κομμένα σε ροδέλες
  • 1/2 κούπα ψιλοκομμένο άνηθο
  • 5-6 καρφάκια γαρύφαλλο
  • 1 κούπα λάδι
  • αλατοπίπερο
  • 1 κουτάκι ντοματάκια ή 2 ντομάτες ψιλοκομμένες

Εκτέλεση

  • Πλένουμε καλά τα κουκιά μας.Το ίδιο κάνουμε και με τον αρακά.
  • Νεροβράζουμε 5' τα κουκιά και πετάμε το νερό. Τα στραγγίζουμε καλά.
  • Βάζουμε το λάδι σε κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά να ζεσταθεί, ρίχνουμε και σοτάρουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια,το κρεμμύδι,τα καρότα.
  • Προσθέτουμε τα κουκιά
  • Τον αρακά, τον άνηθο, αλάτι, πιπέρι
  • Ζεστό νερό και τα ντοματάκια.
  • Αλατοπιπερώνουμε και σιγοβράζουμε, ώσπου να μαλακώσουν τα κουκιά και ο αρακάς και να μείνουν σχεδόν με το λάδι τους.
  • Σερβίρουμε με ελίτσες που τους πάει πολύ!

Και για να ολοκληρώσετε το τραπέζι δοκιμάστε αυτή την συνταγή για νηστίσιμη σιροπιαστή σταφιδόπιτα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου! Είναι μοναδική και μπορείς να την δεις εδώ!