Κρητικός τζουλαμάς με χωριάτικο φύλλο και μπόλικη κανέλα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Μια διαφορετική συνταγή

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Κρητικός τζουλαμάς με χωριάτικο φύλλο και μπόλικη κανέλα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Κρητικός τζουλαμάς με χωριάτικο φύλλο και μπόλικη κανέλα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου που θα σας ξετρελάνει. Δεν θα μείνει ούτε κομμάτι από αυτή την την πίτα στο σπίτι σας.

Ο Μεσσαρήτικος Τζουλαμάς είναι η παραδοσιακή συνταγή της περιοχής και έχει τις ρίζες του εκατοντάδες χρόνια πίσω. Καταφέρνει να συνδυάζει το γλυκό με το αλμυρό, με ένα μαγικό αποτέλεσμα. Τον συναντούμε με κοτόπουλο, συκωτάκια και χοιρινό ή συνδυασμό αυτών. Την βρήκαμε στο argiro.gr

Υλικά Συνταγής

  • 5 χωριάτικα φύλλα
  • 2 κομμάτια στήθος κοτόπουλο βρασμένο και πολύ ψιλοκομμένο
  • 2-3 συκωτάκια κοτόπουλου ψιλοκομμένα
  • 2 φλ. ρύζι Καρολίνα
  • 4 φλ. νερό ή ζωμό που βράσαμε το κοτόπουλο
  • 1 φλ. σταφίδες
  • 1 φλ. αμύγδαλα
  • 1/2 φλ. φιστίκι Αιγίνης ή καρύδι (ψίχα)
  • 1 φλ. στακοβούτυρο Ανωγείων ή μισό βούτυρο μισό ελαιόλαδο
  • 2-3 πρέζες κανέλα
  • 1-2 πρέζες γαρύφαλλο
  • 1-2 πρέζες μοσχοκάρυδο
  • 1/2 φλ. ζάχαρη
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 3-4 φλ. ζωμός κότας ή γάλα

Πώς να φτιάξετε τον κρητικό τζουλαμά της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου

Για τον παραδοσιακό κρητικό τζουλαμά, βράζουμε πρώτα το κοτόπουλο, κρατάμε τον ζωμό, το αφήνουμε να κρυώσει και το ψιλοκόβουμε σε πολύ μικρά κομματάκια.

Ζεσταίνουμε 2 κ.σ. από το στακοβούτυρο και σοτάρουμε για λίγα λεπτά τα ψιλοκομμένα συκωτάκια. Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε να βουτυρωθεί. Προσθέτουμε τον ζωμό ή νερό και βράζουμε το ρύζι.

Προς το τέλος του βρασμού, ρίχνουμε στο ρύζι το κοτόπουλο, τα μπαχαρικά, τις σταφίδες και τους ξηρούς καρπούς. Τέλος, ρίχνουμε τη μισή ζάχαρη και αλατοπιπερώνουμε. Σκεπάζουμε εκτός φωτιάς με πετσέτα και αφήνουμε 5′-10′ να τραβήξει τα υγρά του το ρύζι.Επίσης, για σένα που νηστεύεις έχουμε αυτή την συγκλονιστική συνταγή για σαραγλί! Δες την εδώ!

Σε βουτυρωμένο ταψί στρώνουμε 2 βουτυρωμένα χωριάτικα φύλλα, πασπαλίζοντας τα ενδιάμεσα με λίγη ζάχαρη.

Απλώνουμε τη μισή γέμιση. Στρώνουμε 1 βουτυρωμένο χωριάτικο φύλλο και απλώνουμε την υπόλοιπη γέμιση. Καλύπτουμε με τα τελευταία δυο χωριάτικα φύλλα βουτυρωμένα.

Μπήγουμε τις άκρες προς τα μέσα. Χαράζουμε σε κομμάτια. Περιχύνουμε με το ζωμό ή με γάλα και περιχύνουμε με το υπόλοιπο βούτυρο. Πασπαλίζουμε λίγη ζάχαρη και λίγη κανέλα (προαιρετικά).

Ψήνουμε στους 180ºC σε καλά προθερμασμένο φούρνο για περίπου 1 ώρα μέχρι να ροδίσει καλά ο τζουλαμάς.
Σερβίρεται ζεστός.

Extra tip

Είναι απαραίτητο να βουτυρώνουμε ελαφρά ανάμεσα στα φύλλα γιατί έτσι τα προφυλάσσουμε από την υγρασία της γέμισης.