Βραστά χόρτα με λεμόνι από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου - Όπως τα τρώνε στο νησί της Πάρου

Δείτε όλα τα μυστικά της!

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Βραστά χόρτα με λεμόνι από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου - Όπως τα τρώνε στο νησί της Πάρου

Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου έφτιαξε μια πεντανόστιμη συνταγή με βραστά χόρτα και λεμόνι που θα γλείφετε τα δάχτυλα σας. Τα μαγείρεψε όπως τα τρώνε στο νησί της, την Πάρο. Μπορείς να τα φτιάξεις και εσύ εύκολα και γρήγορα.

Την επόμενη φορά που θα βράσετε άγρια η καλλιεργήσιμα χόρτα, απολαύστε τα με τη συνταγή της Πάρου. Όλα τα μυστικά για το καθάρισμα, τη διατήρηση του πράσινου χρώματος και τη συντήρηση τους από το Argiro.gr

Τα υλικά και η παρασκευή για τα βραστά χόρτα με λεμόνι

Υλικά Συνταγής

  • 1 κιλό άγρια χόρτα
  • 1 κ.σ αλάτι
  • Για το σερβίρισμα
  • 6 χοντρές φέτες μπαγιάτικο ψωμί (ή σταρένια παξιμάδια ξυλόφουρνου)
  • έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • λίγο χυμό λεμονιού
  • ανθό αλατιού

Εκτέλεση

Για τα βραστά χόρτα, καθαρίζουμε σχολαστικά τα άγρια χόρτα, όπως σας περιγράφω στα μυστικά παρακάτω. Ειδικά στα άγρια χόρτα που είναι κοντό το φύλλωμα τους και η ρίζα είναι σχεδόν πάνω στο χόρτο, πρέπει να δείξετε πολύ προσοχή. Σε αυτά ποτέ δεν αφαιρούμε το κοτσάνι της ρίζας γιατί εκεί κρύβεται όλη η νοστιμιά τους. Το καθαρίζουμε όμως πολύ καλά και το χαράζουμε σταυρωτά.

Μετά το καθάρισμα, πλύντε πολύ καλά τα άγρια χόρτα πρώτα μέσα στο νεροχύτη με άφθονο νερό ώστε να φύγουν τα πολλά χώματα. Γεμίστε μία μεγάλη λεκάνη με νερό. Βουτήξτε μέσα τα χόρτα και ταράξτε τα με τα χέρια. Επαναλάβετε όσες φορές χρειαστεί μέχρι στον πάτο της λεκάνης να μη βλέπετε ίχνος χώματος. Στο τελευταίο ξέβγαλμα ρίξτε λίγες σταγόνες ξύδι. Το διαλυμένο ξύδι στο νερό θα απομακρύνει τελείως οποιοδήποτε ζωντανό οργανισμό κρύβεται μέσα στα φυλλώματα των χόρτων.

Στραγγίξτε τα χόρτα σε σουρωτήρι.

Χρησιμοποιήστε μία βαθιά μεγάλη κατσαρόλα. Για 1 με 1,5 κιλό άγρια χόρτα χρειάζεστε περίπου 3 λίτρα νερό. Φέρτε το νερό σε σημείο βρασμού σε δυνατή φωτιά, να κοχλάζει καλά. Ρίξτε το αλάτι αφού βράσει το νερό. Ρίξτε μέσα τα χόρτα και πιέστε τα με πιρούνι να χαθούν μέσα στο νερό που βράζει. Ανακατέψτε 2-3 φορές κατά την διάρκεια του βρασμού.

Τα άγρια χόρτα θέλουν παραπάνω χρόνο βράσιμο από τα καλλιεργήσιμα. Υπολογίστε 10΄στο σύνολο. Εξαρτάται πάντα πόσο μαλακά τα θέλετε. Είναι καθαρά υποκειμενικό.

Αν σας αρέσουν τα χόρτα ζεστά, όπως συνηθίζεται να σερβίρονται σε πολλά νησιά (καυτά χόρτα με το ζουμί τους), όπως είναι καυτά τα χόρτα, θα τα βάλετε σε βαθύ πιάτο με λίγο ζουμί, μπόλικο ελαιόλαδο και λίγο λεμόνι. Τα χόρτα αυτά θα έχουν ένα βαθύ σκούρο χρώμα. Τα ζεστά άγρια βραστά χόρτα δεν γίνεται να κρατήσουν το πράσινο χρώμα τους.

Αν επιθυμείτε τα χόρτα σας να παραμείνουν με πράσινο χρώμα τότε θα πρέπει να τα κρυώσετε σε λεκάνη με κρυο νερό και παγάκια ώστε να κοπεί απότομα ο βρασμός τους.

Για το σερβίρισμα

Βάζουμε τις φέτες του ψωμιού (ή τα παξιμάδια) σε ένα βαθύ πιάτο και τις περιχύνουμε με μπόλικο ζουμί από τα βρασμένα χόρτα. Προσθέτουμε από πάνω μία ποσότητα από τα χόρτα, περιχύνουμε με ελαιόλαδο, ραντίζουμε με λίγο λεμόνι και πασπαλίζουμε λίγο αλάτι.

Αν θες, ωστόσο, μια γρήγορη συνταγή για πρωινό αυτά τα πιτσάκια θα σε ξετρελάνουν!