Μαρμελάδα ντομάτα για τυριά και κρέας με κανέλα της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου

Θα τα απογειώσει

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Μαρμελάδα ντομάτα για τυριά και κρέας με κανέλα της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου

Μαρμελάδα ντομάτα για τυριά και κρέας με κανέλα της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου. Μια μαρμελάδα για να συνοδεύσετε τα φαγητά σας που κυριολεκτικά θα τα απογειώσει και θα τους δώσει μια υπέροχη γεύση.

Την βρήκαμε στο argiro.gr. Μαρμελάδα ντομάτα, με γλυκόξινη γεύση, ιδανική για να σερβίρετε τα τυριά σας, να αλείψετε σε καναπεδάκια, να γαρνίρετε ψητό κρέας ή κοτόπουλο. Είναι εύκολη, κατακόκκινη και υπέροχη στη γεύση.

Υλικά Συνταγής

  • 1 κ. ντομάτες (ώριμες και σφιχτές)
  • 1 φλ. ζάχαρη (ιδανικά μισή λευκή μισή μαύρη)
  • 5 κ.σ ΤΟΠ κρέμα βαλσάμικου
  • 1 μικρό κομμάτι φρέσκο τζίντζερ τριμμένο (μέγεθος καρυδιού)
  • 1 κ.γλ κοφτό αλάτι
  • Για το μείγμα μπαχαρικών
  • 2-3 πρέζες κύμινο σκόνη
  • 2-3 πρέζες καπνιστή πάπρικα
  • 2-3 πρέζες μπούκοβο
  • 3-4 γαρίφαλα
  • 1 μικρό κομμάτι ξύλο κανέλας
  • 2-3 μπαχάρια

Για το σερβίρισμα

  • λίγα φύλλα βασιλικού
  • κράκερ ή λεπτές φέτες φρυγανισμένο ψωμί
  • τυρί κατίκι ή άλλο κρεμώδες τυρί
  • λίγη ΤΟΠ κρέμα βαλσάμικου για το τελείωμα

Εκτέλεση

  • Για τη γλυκόξινη μαρμελάδα ντομάτα, προτιμήστε ντομάτες μακρόστενες (πομοντόρια), φρέσκες ή εμπορίου.
  • Πλένουμε και βγάζουμε την καρδιά της ντομάτας. Ζουλάμε να φύγουν τα σπόρια και κόβουμε σε μεγάλες μπουκιές. Τις βάζουμε μέσα σε κατσαρόλα με χοντρή βάση και προσθέτουμε τη ζάχαρη, το αλάτι και τα μπαχαρικά σε σκόνη.
  • Αφήνουμε να πάρουν βράση, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα και βράζουμε σε δυνατή φωτιά για 5΄.
  • Χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή και σιγοβράζουμε τη μαρμελάδα ντομάτα για περίπου 1 ώρα.
  • Τότε, δένουμε σε τουλπάνι, το γαρύφαλλο, την κανέλα, τα μπαχάρια και τα ρίχνουμε στη μαρμελάδα ντομάτα.
  • Προσθέτουμε την κρέμα βαλσάμικου και ανακατεύουμε.
  • Συνεχίζουμε και σιγοβράζουμε τη μαρμελάδα για περίπου μισή ώρα. Η μαρμελάδα μας είναι έτοιμη, όταν ανοίγουμε δρόμο-αυλάκι, με την ξύλινη κουτάλα στη βάση της κατσαρόλας. Δηλαδή εάν η διαδρομή που χαράζουμε δεν ξαναγεμίζει με υγρά και η μαρμελάδα μας είναι πυκνή, τότε είναι έτοιμη.
  • Αφαιρούμε το τουλπάνι με τα μπαχαρικά. Ισομοιράζουμε τη μαρμελάδα ντομάτα σε δύο αποστειρωμένα βάζα των 250 γραμ. Γεμίζουμε τα βάζα με μαρμελάδα μέχρι το χείλος. Καλύπτουμε με τα καπάκια, αναποδογυρίζουμε τα βάζα επάνω στον πάγκο της κουζίνας. Αφήνουμε να κρυώσουν τελείως.
  • Η μαρμελάδα διατηρείται για τρεις εβδομάδες στο ψυγείο αφού κρυώσει.
  • Απολαύστε τη μαρμελάδα ντομάτα σε καναπεδάκια, μπρουσκέτες, μαζί με πλατώ τυριών, με ψητό κρέας και ψητό κοτόπουλο, ή απλά γεμίστε σάντουιτς ή σερβίρετε τη με αλμυρό κέικ.

Αν θέλετε κάτι διαφορετικό δείτε και αυτό το φανταστικό γλυκό κουταλιού "Λεμονανθό".

Αν δεν θέλετε μια μαρμελάδα δείτε αυτή την συνταγή για κέικ με σιρόπι λεμόνι

Κέικ λεμόνι με σιρόπι από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, θα λιώνει στο στόμα. Μια συνταγή που θα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι και που δεν θα μείνει ούτε ένα κομμάτι μέσα στο σπίτι αν επιχειρήσετε να την φτιάξετε και εσείς.

Μια συνταγή από το argiro.gr. Αυτό είναι το απόλυτο κέικ λεμόνι με σιρόπι, που την επόμενη ημέρα γίνεται ακόμα καλύτερο. Δοκιμάστε το όλοι. Όταν τα λεμόνια είναι σε αφθονία, είναι και η καλύτερη εποχή να γεμίσει το σπίτι με τα αρώματά τους.

Υλικά Συνταγής

  • 1 ½ φλ. ζάχαρη
  • 1 φλ. βούτυρο μαλακό
  • 4 μεγάλα αυγά θερμ. δωμ.
  • ξύσμα από 2 λεμονιά ακέρωτα
  • 3 φλ. αλεύρι κοσκινισμένο μαλακό ή γ.ο.χ.
  • 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ (20 γραμ.)
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 κεσεδάκι γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά

Για το σιρόπι λεμονιού

  • 2 φλ. ζάχαρη
  • 1 ½ φλ. νερό
  • 3 κ.σ χυμό από φρέσκο λεμόνι
  • τη φλούδα από μισό λεμόνι

Εκτέλεση

  • Για το ζουμερό κέικ λεμόνι με σιρόπι, επιλέγουμε φρέσκα λεμόνια, ακέρωτα και βιολογικά.
  • Κοσκινίζουμε σε ψιλή σίτα το αλεύρι με το μπέικιν και το αλάτι. Τα αφήνουμε στην άκρη.
  • Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε πολύ καλά στρογγυλή φόρμα για κέικ με τρύπα. Τινάζουμε να φύγει το περιττό αλεύρι. Την αφήνουμε στην άκρη.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 βαθμούς C, στις αντιστάσεις πάνω και κάτω. Θα ψήσουμε στην κάτω σχάρα του φούρνου.
  • Στον κάδο του μίξερ ή σε ένα μπολ με μίξερ χειρός, χτυπάμε το μαλακό βούτυρο με την ζάχαρη μέχρι να γίνουν κρέμα για 4-5 λεπτά. Ένα ένα ρίχνουμε τα αυγά να τα πίνει το μίγμα κάθε φορά. Προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού.
  • Χαμηλώνουμε το μίξερ. Εναλάξ προσθέτουμε το γιαούρτι με το κοσκινισμένο αλεύρι. Αρχίζουμε με αλεύρι και τελειώνουμε με αλεύρι. Από την ώρα που θα μπει το αλεύρι στο μίγμα δεν ανακατεύουμε πολύ.
  • Αδειάζουμε το κέικ στην έτοιμη φόρμα. Ψήνουμε για περίπου 50′ ή μέχρι να βγαίνει καθαρή από ζύμη η λάμα ενός μαχαιριού από το κέντρο του κέικ. Το κέικ λεμόνι είναι έτοιμο, όταν φουσκώσει, ροδίσει και ξεκολλήσει από τα τοιχώματα.
  • Αφήνουμε το κέικ να σταθεί για 10′ στην φόρμα. Το αναποδογυρίζουμε σε σχάρα να κρυώσει τελείως.
  • Για το σιρόπι, βάζουμε όλα τα υλικά σε κατσαρόλα και βράζουμε για 5′ -6′ από την ώρα που θα πάρει βράση.
  • Ξαναβάζουμε το κέικ στη φόρμα. Με σουβλί ή με ξυλάκια από σουβλάκι τρυπάμε παντού μέχρι κάτω όλη την επιφάνεια του κέικ.
  • Περιχύνουμε σιγά σιγά το κρύο κέικ λεμόνι με το ζεστό σιρόπι λεμονιού μέχρι να το πιει όλο. Αφήνουμε το κέικ να σταθεί στη φόρμα και να κρυώσει τελείως. (Ιδανικά το ξεφορμάρουμε μετά από μερικές ώρες). Τότε το ξεφορμάρουμε σε πιατέλα.

Extra Tips

  • Εναλλακτικά ψήνουμε στον αέρα, στη μεσαία σχάρα στους 160 βαθμούς C.
  • Όλα τα υλικά, γιαούρτι-βούτυρο-αυγά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Ο χρόνος ψησίματος, ποικίλει από φούρνο σε φούρνο. Διαβάστε στην εκτέλεση αλλά αναλυτικά και στα μυστικά μου, πώς θα καταλάβετε ότι ψήθηκε σωστά το κέικ.
  • Αυτό θα μπορούσε να λέγεται «το κέικ της επόμενης ημέρας» γιατί την επόμενη ημέρα το σιρόπι έχει διαπεράσει σωστά όλη την επιφάνεια του κέικ από πάνω ως κάτω και είναι στην καλύτερη στιγμή του να καταναλωθεί