Κλασική μαγειρίτσα με λεμόνι από τον Ηλία Μαμαλάκη - Ότι πρέπει για το βράδυ του Μ.Σαββάτου

Θα γλείφετε τα δάχτυλά σας

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Κλασική μαγειρίτσα με λεμόνι από τον Ηλία Μαμαλάκη - Ότι πρέπει για το βράδυ του Μ.Σαββάτου

Μια συνταγή μούρλια από τα χεράκια του Ηλία Μαμαλάκη για το βράδυ του Μ.Σαββάτου. Μαγειρίτσα με μπόλικο λεμόνι και ψιλοκομμένα κρεμμύδια.

Κάτι που δεν είναι ευρέως γνωστό είναι ο συμβολισμός της. Τα χορταρικά που περιέχει συμβολίζουν τα πικρά χόρτα που έτρωγαν οι Εβραίοι προς ανάμνηση της σκλαβιάς τους από τους Αιγύπτιους. Το Πάσχα των Εβραίων είναι εθνική γιορτή. Πάσχα στα εβραϊκά σημαίνει έξοδος ή διάβαση. Οι Χριστιανοί γιορτάζουν την Ανάσταση του Χριστού και το πέρασμα από τον θάνατο στη ζωή.

Την περίοδο της Σαρακοστής οι χριστιανοί προετοιμάζουν τους εαυτούς τους για την Αγία ημέρα της Ανάστασης. Οι 40 ημέρες νηστείας είναι μια άσκηση για το σώμα και το πνεύμα ενώ μετά την Ανάσταση το πρώτο φαγητό που καταναλώνεται και που περιλαμβάνει κρέας είναι η μαγειρίτσα.

Υλικά για 6-8 άτομα

  • 1 ολόκληρη αρνίσια συκωταριά γύρω 1,2 κιλά
  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 5 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 300 γραμ τρυφερά φύλλα από αντίδια
  • ½ κιλό τρυφερά φύλλα μαρουλιού
  • 1 ½ φλιτζ τσαγιού άνηθο ψιλοκομμένο
  • 1 φλιτζ τσαγιού ελαιόλαδο
  • 2 αβγά
  • Χυμό από 1 λεμόνι
  • Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

  • Πλένουμε καλά τη συκωταριά και βάζουμε άφθονο αλατισμένο νερό να βράσει. Τη ζεματάμε για 10 λεπτά μέσα στο νερό. Τη βγάζουμε, τη καθαρίζουμε καλά από τα περιττά λίπη και το λαρύγγι και τη ψιλοκόβουμε.
  • Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε ταυτοχρόνως τα τριμμένα κρεμμύδια, τα ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια και τη ψιλοκομμένη συκωταριά τουλάχιστον για 5-6 λεπτά.
  • Προσθέτουμε 1 νεροπότηρο ζεστό νερό. Αφήνουμε να πάρει βράση και μαγειρεύουμε για 10 λεπτά περίπου.
  • Χοντροκόβουμε τα αντίδια και τα φύλλα μαρουλιού. Τα ρίχνουμε μέσα στη κατσαρόλα πιέζοντάς τα για να χωρέσουν, σκεπάζουμε , τα αφήνουμε να μαγειρευτούν για 5-6 λεπτά, ξεσκεπάζουμε και ανακατεύουμε καλά. Μόλις πάρει βράση ανακατεύουμε καλά και τα αφήνουμε να μαγειρευτούν για περίπου ½ ώρα.
  • Όσο μαγειρεύονται ετοιμάζουμε το αβγολέμονο. Χωρίζουμε τα αβγά σε κρόκους και ασπράδια, χτυπάμε μια σφικτή μαρέγκα και τους κρόκους μέχρι να ασπρίσουν, τα ενώνουμε, ρίχνουμε το χυμό λεμονιού και ζουμί από τη κατσαρόλα μας.
  • Αδειάζουμε το αβγολέμονο μέσα στη μαγειρίτσα, ανακατεύουμε, ρίχνουμε μπόλικο τριμμένο πιπέρι και τον ψιλοκομμένο άνηθο. Ένα τελευταίο ανακάτεμα και σερβίρουμε.

Ωστόσο, αν είστε vegan δείτε εδώ μια τέλεια συνταγή για μαγειρίτσα με μανιτάρια από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Αρνάκι στο φούρνο με πατάτες και λεμόνι από τον Ηλία Μαμαλάκη - Γίνεται "λουκούμι"

Ηλίας Μαμαλάκης αρνάκι στο φούρνο για το Πάσχα

Αυτές τις μέρες ο Ηλίας Μαμαλάκης ετοιμάζει το δικό του γιορτινό τραπέζι και μοιράζεται μαζί μας αγαπημένες συνταγές και προτάσεις για νόστιμες λύσεις μέσα στο σπίτι. Μια από αυτές είναι συνταγή... λουκούμι. Αρνάκι στο φούρνο με λεμόνι και πατάτες.

Ακόμα θυμόμαστε τα ταξίδια του σε όλη την Ελλάδα και τις παραδοσιακές γαστρονομικές του προτάσεις. Φυσικά, όταν βλέπεις τις συνταγές του, μπορείς να τον ακούσεις να τις διαβάζει κιόλας με τη χαρακτηριστική φωνή του.

Υλικά για το αρνί:

  • 2 κιλά αρνί
  • 4 σκελίδες σκόρδο
  • 8 μικρά κομμάτια δεντρολίβανο
  • Χυμό από 2 λεμόνια
  • 1 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
  • 1½ κιλό πατάτες
  • Αλάτι & πιπέρι

Υλικά για το τζατζίκι:

  • 800 γραμμάρια γιαούρτι
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 αγγούρι
  • ½ κούπα του καφέ ελαιόλαδο
  • 2 κουταλιές της σούπας ξίδι

Εκτέλεση

  • Ανοίγουμε στο αρνί 8 τρύπες με το μαχαίρι και σε κάθε τρύπα ρίχνουμε αλατοπίπερο και δεντρολίβανο.
  • Το βάζουμε στο ταψί και απλώνουμε γύρω του τις πατατούλες, καθαρισμένες και κομμένες σε μικρά κομμάτια. Τις περιχύνουμε με ελαιόλαδο και λεμόνι, τις αλατοπιπερώνουμε και τις σκεπάζουμε μαζί με το αρνί με μία λαδόκολλα.
  • Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για περίπου 1 ώρα. Βγάζουμε τη λαδόκολλα και αφήνουμε το αρνί για περίπου 30 λεπτά ή 1 ώρα, ανάλογα με το πόσο καλά είναι ψημένο και θα το συνοδεύσουμε με ένα πολύ ωραίο τζατζίκι.
  • Για το τζατζίκι, βάζουμε το αγγούρι στο σουρωτήρι μαζί με τη φλούδα του, το αλατίζουμε καλά και το αφήνουμε για να βγάλει τα υγρά του.
  • Προσθέτουμε το γιαούρτι, το ελαιόλαδο, το ξίδι και το σκόρδο, αφού το χτυπήσουμε στο γουδί με αλάτι, και τα ανακατεύουμε όλα μαζί. Μπορούμε να φτιάξουμε και μία μαρουλοσαλάτα με άνηθο, μάραθο, αλάτι και ελαιόλαδο. Αν θέλουμε, προσθέτουμε πάνω από τη σαλάτα ντοματίνια, κομμένα στη μέση, για το χρώμα.
  • Για επιδόρπιο κόβουμε κομμάτια 1 κιλό ανθότυρο και το περιχύνουμε με 100 γρ. μέλι και 50 γρ. καρυδόψυχα.