Γρήγορη και εύκολη ζαμπονοτυρόπιτα με πατάτες από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Θα πάθετε πλάκα!

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Γρήγορη και εύκολη ζαμπονοτυρόπιτα με πατάτες από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Εύκολη και γρήγορη ζαμπονοτυρόπιτα με ζύμη από πατάτες, που όταν ψήνεται μοσχομυρίζει το σπίτι και όταν τη σερβίρεις εξαφανίζεται στο λεπτό! Μια τρομερή συνταγή από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου.

Παρακάτω θα βρεις τα υλικά και τα βήματα για την πιο τέλεια συνταγή που μπορείς να φτιάξεις για την οικογένειά σου!

Υλικά Συνταγής

  • 5 βρασμένες πατάτες
  • 4 τρυφερά κολοκύθια μέτρια
  • 2 κρεμμύδια
  • 4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 1 σκ. σκόρδο
  • 6 αυγά
  • 3 φλ. γάλα
  • 1 ½ φλ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • 1 φλ. ψιλοκομμένο βραστό ζαμπόν
  • 1 φλ. γραβιέρα τριμμένη
  • 1 φλ. σκληρή φέτα τριμμένη
  • 1/2 ματσάκι φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο
  • 4 κ.σ σχοινόπρασο ψιλοκομμένο
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 6 κ.σ γεμάτες φρυγανιά

Εκτέλεση

  • Ξεκινάμε να φτιάξουμε αυτή την εύκολη ζαμπονοτυρόπιτα χωρίς φύλλο, βράζοντας πρώτα τις πατάτες. Τις καθαρίζουμε και τις λιώνουμε με πιρούνι ή τις τρίβουμε σε χοντρό τρίφτη. Τρίβουμε και τα κολοκύθια. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, τα φρέσκα κρεμμυδάκια όπως και το σκόρδο.
  • Σε ένα μπολ βάζουμε τα αυγά και τα χτυπάμε με το γάλα. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το ελαιόλαδο, τα τυριά, το ζαμπόν και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε και το αλεύρι και δεν ανακατεύουμε πολύ από την ώρα που θα το βάλουμε.
  • Προσθέτουμε τα λαχανικά και τα μυρωδικά. Η τελική ζύμη πρέπει να θυμίζει τη σύσταση του κέικ.
  • Πασπαλίζουμε ένα ταψί με τη μισή φρυγανιά και λίγο λάδι, απλώνουμε το μείγμα ομοιόμορφα και τελειώνουμε με την υπόλοιπη φρυγανιά.
  • Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς C, για 50΄περίπου μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια και να κάνει τραγανή κρούστα. Αφήνουμε 10΄να κρυώσει και κόβουμε σε κομμάτια.

Κι αν θες κάτι γλυκό μπορείς να δεις εδώ μια τέλεια συνταγή για κρέπες, πάλι από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου!

Εύκολη τυρόπιτα με κρέμα τυριού, αυγά και βούτυρο από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Εύκολη τυρόπιτα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Υλικά Συνταγής

  • 1 πακέτο χωριάτικο φύλλο
  • 3 κ.σ. αλεύρι
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο ή βούτυρο
  • 500 γραμ. φρέσκο γάλα χλιαρό
  • 5 αυγά
  • 500 γραμ. φέτα (τρίμματα) ή ανάμεικτα μανούρι
  • ανθότυρο κ.λπ.
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο

Εκτέλεση

  • Για την τυρόπιτα με κρέμα τυριού, βάζουμε πρώτα το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και το ζεσταίνουμε. Προσθέτουμε το αλεύρι και το ψήνουμε ανακατεύοντας με σύρμα για 2΄. Ρίχνουμε σιγά σιγά το ζεστό γάλα, πάντα ανακατεύοντας. Προσθέτουμε και το μοσχοκάρυδο. Αφήνουμε την κρέμα να δέσει για 5΄-6΄ και αποσύρουμε από τη φωτιά.
  • Χτυπάμε τα αυγά και τα προσθέτουμε, ενώ συνεχίζουμε να ανακατεύουμε το μείγμα. Ρίχνουμε και το τριμμένο τυρί (φέτα, μανούρι, ανθότυρο κ.λπ.).
  • Σε ταψί νούμερο 32 ή 34 ρηχό για πίτα απλώνουμε δύο λαδωμένα χωριάτικα φύλλα. Λαδώνουμε άλλα τρία φύλλα και τα στρώνουμε ελαφρώς τσαλακωμένα το ένα πάνω στο άλλο. Αδειάζουμε τη γέμιση. Καλύπτουμε με τα υπόλοιπα τρία φύλλα αφού τα λαδώσουμε και χαράζουμε την πίτα ελαφρά. Περιχύνουμε λίγο λάδι στις χαρακιές, ενώ ραντίζουμε με τα δάχτυλα τα φύλλα με λίγο νερό.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC, σε αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα, για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει η πίτα.