"Λιώνει" στο στόμα το χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου - Το μυστικό είναι στην κανέλα

Μοναδική συνταγή

Αρθρογράφος: Νεφέλη Ντατσοπούλου
Νεφέλη Ντατσοπούλου
Youweekly Editor

Αυτή η συνταγή για χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι, που βρήκαμε από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, είναι απλά υπέροχη μιας και “λιώνει” στο στόμα και έχει την πιο μοναδική γεύση! Πρόσεξε όμως, αν προσπαθήσεις να το φτιάξεις πρέπει να δώσεις βάση μιας και το μυστικό είναι στην κανέλα.

Κοκκινιστό χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι. Κλασικό αγαπημένο ελληνικό πιάτο που μυρίζει θάλασσα, ιδανικό για τις καλοκαιρινές μέρες που θέλεις να μαγειρέψεις κάτι διαφορετικό.

Τη συνταγή αυτή τη βρήκαμε στο argiro.gr και θα σου προτείναμε να τη δοκιμάσεις και αυτή όπως και αυτόν τον υπέροχο ζαχαρομπακλαβά που θα σε "στείλει"! Δες εδώ τη συνταγή και θα πάθεις πλάκα!

Πάμε να δούμε τη συνταγή γι’ αυτό το χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι

Υλικά

  • 1 χταπόδι φρέσκο περίπου 1.000-1.200 γραμ.
  • 2 ξερά κρεμμύδια
  • 1/2 κούπα ελαιόλαδο
  • 1/2 κούπα λευκό ξηρό κρασί
  • 1 πρέζα κανέλα
  • 1 πρέζα μπαχάρι
  • 1 πρέζα γαρίφαλο
  • 1 κούπα τριμμένες ντομάτες
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 500 γραμ. κοφτό μακαρονάκι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • αλάτι
  • μαϊντανό ψιλοκομμένο για το γαρνίρισμα (προαιρετικά)

Εκτέλεση

  • Για το κοκκινιστό χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι, καθαρίζουμε το χταπόδι (γυρνάμε την κουκούλα του και αφαιρούμε το εσωτερικό της, επίσης πιέζουμε και αφαιρούμε το στόμα του από το κέντρο). Πλένουμε καλά το χταπόδι και το κόβουμε σε μπουκιές.
  • Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και αφήνουμε το κρεμμύδι να μαραθεί ελαφρά, χωρίς να πάρει χρώμα, για λίγα λεπτά. Τότε προσθέτουμε το χταπόδι και το σοτάρουμε για λίγα λεπτά ώσπου να αλλάξει χρώμα και να κοκκινίσει ελαφρά. Πασπαλίζουμε με τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε να βγάλουν το άρωμά τους.
  • Προσθέτουμε τον πελτέ και τον τρίβουμε στην κατσαρόλα, να ψηθεί και να μοσχομυρίσει η ντομάτα. Σβήνουμε τα υλικά με το κρασί και ντεγκλασάρουμε (τρίβουμε) τη βάση της κατσαρόλας. Αφού εξατμιστεί το αλκοόλ για λίγα λεπτά, προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες, καθώς και αρκετό νερό, που να σκεπάζει τα υλικά μας.
  • Αφήνουμε το φαγητό σκεπασμένο να σιγοβράσει μέχρι να μαλακώσει καλά το χταπόδι.
  • Προσθέτουμε το κοφτό μακαρονάκι στο χταπόδι και αν χρειάζεται, λίγο επιπλέον νερό (για να βράσει το ζυμαρικό)
  • Σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 10-12 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά μέχρι να βράσει το ζυμαρικό και να μείνει το φαγητό με λίγο ζουμάκι. Δεν πρέπει να είναι τελείως στεγνό. Αλατοπιπερώνουμε προς το τέλος του βρασμού (ειδικά αν το χταπόδι σας είναι φρέσκο, μπορεί και να μη χρειαστεί να αλατίσετε. είναι αρκετά αλμυρά καμιά φορά. Αντίθετα, μπορεί να χρειαστεί να προσθέσετε μία πρέζα ζάχαρη για να ισορροπήσουν οι γεύσεις).

Πέρα από το χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι, πρέπει να δοκιμάσει και το χοιρινό της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου

Μαριναρισμένο χοιρινό στη γάστρα με πατάτες και πορτοκάλι της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου. Το πορτοκάλι, θα απογειώσει αυτή την εύκολη συνταγή που θα την φτιάξετε και πραγματικά θα ξετρελάνει τους πάντες στο σπίτι, καθώς είναι εύκολη και πάρα πολύ νόστιμη.

Την βρήκαμε στο argiro.gr. Αν το χοιρινό μαριναριστεί με εσπεριδοειδή, παίρνει άλλη γεύση. Το μαγείρεμά του στη γάστρα ολοκληρώνει την απόλαυση. Σερβίρετέ το με μελωμένες πατάτες και συνοδέψτε το με κρασί.

Υλικά Συνταγής

  • 2 κιλά χοιρινό μπούτι (κομμένο σε μερίδες)
  • 5 σκελίδες σκόρδο
  • 10 μεγάλες πατάτες
  • κομμένες κυδωνάτες
  • 200 γραμ. κολοκύθα κίτρινη (κομμένη σε μεγάλα καρέ)
  • χυμό από 2 πορτοκάλια
  • χυμό από 2 λεμόνια
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • 1/3 φλ. ξύδι ΤΟΠ με πορτοκάλι
  • 1 κ.σ. ρίγανη
  • 1 κλαδάκι δεντρολίβανο φρέσκο ή ξερό
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

  • Για το χοιρινό στη γάστρα με πατάτες, από το προηγούμενο βράδυ τοποθετούμε το κρέας σε πυρίμαχο ή γυάλινο σκεύος. Μπήγουμε τα σκόρδα εδώ κι εκεί ολόκληρα. Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο, το ξύδι με πορτοκάλι και το χυμό εσπεριδοειδών. Ανακατεύουμε και σκεπάζουμε.
  • Αφήνουμε να μαριναριστεί όλη τη νύχτα στο ψυγείο. Την επομένη καθαρίζουμε τις πατάτες, τις πλένουμε και τις κόβουμε κυδωνάτες. Τις στρώνουμε στη γάστρα, τοποθετούμε τα κομμάτια μαριναρισμένου χοιρινού επάνω τους και περιχύνουμε με τη μαρινάδα. Αλατίζουμε και τρίβουμε από πάνω πιπέρι.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο. Θα ψήσουμε στους 200 βαθμούς C στις αντιστάσεις στην τελευταία σχάρα. Ψήνουμε για 3/4 της ώρας χωρίς καπάκι. Έπειτα ανακατεύουμε ελαφρά. Δοκιμάζουμε το αλάτι, ίσως χρειαστεί λίγο ακόμη. Σκεπάζουμε τη γάστρα και συνεχίζουμε το ψήσιμο για ακόμα 2 ώρες, μέχρι να μαλακώσει το κρέας και οι πατάτες να ρουφήξουν όλα τα υγρά και να μελώσουν.