Θεϊκός ο ζαχαρομπακλαβάς της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου - Το μυστικό είναι στην κανέλα

«Λιώνει» στο στόμα

Αρθρογράφος: Νεφέλη Ντατσοπούλου
Νεφέλη Ντατσοπούλου
Youweekly Editor
Θεϊκός ο ζαχαρομπακλαβάς της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου - Το μυστικό είναι στην κανέλα

Αυτός ο ζαχαρομπακλαβάς, συνταγή της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου, είναι απλά θεϊκός και "λιώνει" στο στόμα. Πριν τον φτιάξετε ωστόσο πρέπει να προσέξετε πολύ, μιας και το μυστικό για την απόλυτη επιτυχία του, κρύβεται στην κανέλα!

Ζαχαρομπακλαβάς, μια παραδοσιακή συνταγή που στην γεύση θυμίζει μπακλαβά και στην όψη αμυγδαλωτό. Το γλυκό της χαράς από την Πάρο.

Τη συνταγή αυτή τη βρήκαμε στο argiro.gr και θα σου προτείναμε σε κάθε περίπτωση να τη φτιάξεις και αυτή όπως και το μελεκούνι Ρόδου με πορτοκάλι! Δες εδώ τη συνταγή και θα πάθεις πλάκα!

Πάμε να δούμε τα υλικά και την εκτέλεση για τον θεϊκό ζαχαρομπακλαβά από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Υλικά

  • 500 γραμ. αμύγδαλα Πάρου (μικρόσπερμα) ωμά με την φλούδα
  • 100 γραμ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 400 γραμ. θυμαρίσιο μέλι
  • 200 γραμ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 150 γραμ. νερό
  • 1 κομμάτι φλούδα πορτοκαλιού (ακέρωτο)
  • 1 κ.σ. κοφτή κανέλα σκόνη
  • 1/4 κ.γλ. κοφτό γαρύφαλλο σκόνη
  • 250 γραμ. άχνη ζάχαρη για το τελείωμα
  • λίγη κανέλα για το σερβίρισμα

ζαχαρομπακλαβάς Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Εκτέλεση

  • Για το παραδοσιακό γλυκό ζαχαρομπακλαβά Πάρου, χρησιμοποιούμε αμύγδαλα Πάρου τα οποία είναι μικρά σε μέγεθος αλλά υπέροχα στη γεύση. Τα μισά αμύγδαλα τα αφήνουμε με την φλούδα και τα άλλα μισά τα ξεφλουδίζουμε και τα στεγνώνουμε πολύ καλά πάνω σε πετσέτα κουζίνας.
  • Τα ψιλοκόβουμε όλα μαζί αλλά δεν τα κάνουνε σκόνη. Πρέπει να γίνουν όμως ψιλοκομμένα.
  • Θα χρησιμοποιήσουμε μια κατσαρόλα με χοντρή βάση . Βάζουμε το νερό στην κατσαρόλα και ρίχνουμε το μέλι. Σε μέτρια φωτιά πάντα αφήνουμε το μέλι να ζεσταθεί και να πάρει υγρή μορφή σαν σιρόπι. Ανακατεύουμε συνέχεια με ξύλινη κουτάλα μέχρι να αρχίσει να βράζει το μέλι και να φουσκώσει.
  • Προσθέτουμε τη ζάχαρη και τη φλούδα πορτοκαλιού και ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα αφήνουμε το σιρόπι μελιού να ομογενοποιηθεί. Βράζουμε από την ώρα που θα πάρει βράση το σιρόπι για 5 λεπτά ανακατευοντας.
  • Μετά από 5′ το σιρόπι βράζει, φουσκώνει η καραμέλα και βγάζει φουσκάλες δείγμα ότι αρχίζει να δένει.
  • Σε αυτό το στάδιο, ανακατεύουμε το σιμιγδάλι με τα μπαχαρικά και τα προσθέτουμε ανακατεύοντας συνεχώς στο μέλι. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά. Τότε ρίχνουμε το ψιλοκομμένο αμύγδαλο. Πάντα με την ξύλινη κουτάλα ανακατεύουμε καλά το μείγμα. Η φωτιά πρέπει να είναι σε χαμηλή ένταση.
  • Ανακατεύουμε μέχρι το μείγμα να αρχίσει να δένει και να πήζει και ν α μας δυσκολεύει λίγο στο ανακάτεμα.
  • Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος στη βάση του ταψιού. Πασπαλίζουμε όλο ταψί με τη μισή ζάχαρη άχνη να κάνει γερή στρώση. Αδειάζουμε επάνω το ζεστό σφιχτό μείγμα ζαχαρομπακλαβά και πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη άχνη ζάχαρη και με προσοχή πατάμε με τις παλάμες ή με πλακέ αντικείμενο και ισιώνουμε την επιφάνεια.
  • Ο ζαχαρομπακλαβάς είναι γλυκό που τρώγεται σε μέγεθος μπουκιάς (όσο ένα μεγάλο λουκούμι) οπότε το ύψος του δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 2-2,5 εκατοστά.
  • Αφήνουμε τον ζαχαρομπακλαβά να κρυώσει καλά και τότε αναποδογυρίζουμε το ταψί πάνω σε επιφάνεια κοπής.
  • Αφαιρούμε το αντικολλητικό χαρτί. Με κοφτερό μαχαίρι κόβουμε σε κομμάτια τον ζαχαρομπακλαβά.
  • Αχνίζουμε με άχνη και διατηρούμε το ζαχαρομπακλαβα για αρκετούς μήνες σε αεροστεγές δοχείο.
  • Ο ζαχαρομπακλαβάς αποτελεί γλυκό-κέρασμα, για γιορτές γάμους βαφτίσεις και εξαιρετικές περιστάσεις στην κοινωνική ζωή της Πάρου.

Πέρα από τον ζαχαρομπακλαβά, πρέπει να δοκιμάσεις και το γλυκό ψυγείου με φράουλες από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Ψάχνεις ένα δροσερό γλυκό που θα σου ανανεώσει το ηθικό; Σου βρήκαμε θεϊκό γλυκό ψυγείου με μαρέγκες, κρέμα και φράουλες από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου! Θα το αγαπήσουν όλοι.

Την συνταγή την βρήκαμε στο argiro.gr και παρακάτω μπορείς να βρεις όλα όσα πρέπει να κάνεις για να την απολαύσεις κι εσύ... σπίτι σου!

Υλικά Συνταγής

Για την κρέμα

  • 300 γραµ. κρύα κρέμα γάλακτος 35%
  • 1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό (200 γραµ.)
  • 2 κ.σ. άχνη

Για το γλυκό

  • 20 μαρέγκες λευκές ή χρωματιστές
  • 1 λίτρο παγωτό βανίλια
  • 1 κ.σ. ζάχαρη
  • 1 κεσεδάκι φράουλες ώριμες (ή φρούτα δάσους)
  • λίγα φιστίκια Αιγίνης (ψίχα)
  • λίγα φύλλα δυόσμου

Εκτέλεση - O τρόπος για να φτιάξεις θεϊκό γλυκό ψυγείου με μαρέγκες, κρέμα και φράουλες από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Για το εύκολο γλυκό με μαρέγκες, κρέμα και φράουλες, πρώτα φτιάχνουμε την εύκολη σάλτσα από φράουλα ή φρούτα του δάσους. Τις μαρέγκες πρέπει να τις έχετε έτοιμες από πριν, ή να τις αγοράσετε από ζαχαροπλαστείο. Έχουμε ωστόσο και μοναδική συνταγή με αυτό το κέικ σοκολάτας! Φτιάξε το και θα μας θυμηθείς!

Για την εύκολη σάλτσα με φράουλες

Καθαρίζουμε και κόβουμε στη μέση τις φράουλες. Πασπαλίζουμε τις φράουλες με τη ζάχαρη. Λιώνουμε με τα χέρια και γίνεται ωμή σάλτσα φράουλας. Τη βάζουμε στο ψυγείο.

Για την κρέμα

Παγώνουμε ένα μεταλλικό μπολ στην κατάψυξη για 10′. Ρίχνουμε μέσα την παγωμένη κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά και την άχνη και χτυπάμε με σύρμα ή μίξερ χειρός για λίγα λεπτά μέχρι να γίνει η κρέμα παχύρευστη. Προσθέτουμε το γιαούρτι. Ανακατεύουμε απαλά με μαρίζ να ενωθούν κρέμα και γιαούρτι. Παγώνουμε στο ψυγείο μέχρι να είμαστε έτοιμοι για σερβίρισμα.

Στήνουμε το γλυκό

Σε διάφανο γυάλινο μπολ, κάνουμε στρώσεις παγωτό, φράουλες ή φρούτα του δάσους, χτυπημένη κρέμα και μαστιχωτές μαρέγκες. Ενδιάμεσα ρίχνουμε λίγη σάλτσα φρούτων (φράουλα ή φρούτα του δάσους). Σπάστε μερικές μαρέγκες μέσα στο μείγμα για πιο ωραία υφή. Επαναλαμβάνουμε τις στρώσεις. Περιχύνουμε με την υπόλοιπη σάλτσα φρούτων και πασπαλίζουμε την επιφάνεια με σπασμένες μαρέγκες. Γαρνίρουμε με φύλλα δυόσμου και αν θέλουμε ψίχα φιστίκι Αιγίνης ωμό. Σερβίρουμε το γλυκό αμέσως, με το μπολ στο τραπέζι. Σερβίρεται με κουτάλι και είναι αέρινο.