Ξεσκέπαστη αλμυρή κολοκυθόπιτα με ελαιόλαδο και φρυγανιά - Όπως την φτιάχνουν οι γιαγιάδες της Πάρου

Μια παραδοσιακή συνταγή

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Ξεσκέπαστη αλμυρή κολοκυθόπιτα με ελαιόλαδο και φρυγανιά - Όπως την φτιάχνουν οι γιαγιάδες της Πάρου

Αν είσαι από την Πάρο η γιαγιά σου θα σου έχει φτιάξει σίγουρα αυτή την αλμυρή κολοκυθόπιτα! Λέγεται ξεσκέπαστη γιατί δεν έχει φύλλο και θέλει λίγα υλικά όπως ελαιόλαδο και φρυγανιά!

Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου την μοιράστηκε μαζί μας και μπορείς να την δεις αναλυτικά παρακάτω.

Υλικά Συνταγής

  • 1 κιλό κολοκύθια τριμμένα σε χοντρό τρίφτη
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • από 1/2 ματσάκι άνηθο-μαϊντανό και δυόσμο ψιλοκομμένα
  • 1/2 κιλό μανούρα χλωρή ή φέτα σε χοντρά τρίμματα
  • 250 γραµ. ξινομυζήθρα ή φρέσκια μυζήθρα
  • 3 αυγά χτυπημένα
  • 1 φλ. φρυγανιά (ή παξιμάδι Πάρου τριμμένο)

Εκτέλεση

  • Για την αλμυρή ξεσκέπαστη κολοκυθόπιτα Πάρου, βάζουμε τα τριμμένα κολοκύθια σε σουρωτήρι. Τα αλατίζουμε και τα αφήνουμε να σταθούν για 15΄ να βγάλουν τα υγρά τους. Τα στύβουμε και τα αφήνουμε στην άκρη.
  • Σε φαρδιά κατσαρόλα σοτάρουμε τα κρεμμύδια στο ελαιόλαδο για 5΄ να γίνουν διάφανα. Προσθέτουμε τα κολοκύθια και σοτάρουμε μέχρι να μαραθούν και να πέσει ο όγκος τους στο μισό, για περίπου 6΄.
  • Προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμύδια κι ανακατεύουμε. Αλατοπιπερώνουμε. Αφήνουμε το μείγμα για 5-10΄ να κρυώσει ελαφρά. Προσθέτουμε όλα τα βότανα και τα τυριά. Ανακατεύουμε. Τέλος προσθέτουμε τα αυγά κι ανακατεύουμε.
  • Σε ταψί στρογγυλό 30 εκ. αλείφουμε λίγο ελαιόλαδο. Πασπαλίζουμε την φρυγανιά και κρατάμε 2 κ.σ για την επιφάνεια. Αδειάζουμε την κολοκυθόπιτα, ισιώσουμε την επιφάνεια. Πασπαλίζουμε με τη φρυγανιά.
  • Ψήνουμε στους 200 βαθμούς C για περίπου 30΄ να ροδίσει. Αφήνουμε να κρυώσει και κόβουμε σε κομμάτια.
  • Σερβίρεται σε θερμοκρασία δωματίου.

Κι αν θέλετε να την συνοδεύσετε με γλυκό δοκιμάστε αυτό το γρήγορο που μπαίνει και στο ψυγείο! Είναι έτοιμο σε 5 λεπτά!

Πανεύκολη κολοκυθόπιτα χωρίς φύλλο με ελαιόλαδο και αυγά

εύκολες συνταγές για κολοκυθόπιτα

Υλικά Συνταγής

  • 1.200 γραμ. κολοκυθάκια τρυφερά
  • 5 αυγά χτυπημένα
  • 300 γραμ. φέτα σε τρίμματα
  • 300 γραμ. φρέσκο ανθότυρο
  • 160 γραμ. (1 φακελάκι) φρυγανιά
  • 2 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο
  • 2 κ.σ. δυόσμο ψιλοκομμένο
  • 5-6 φρέσκα κρεμμυδάκια με τα φύλλα τους
  • ψιλοκομμένα
  • 1/4 φλ. ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • λίγο ελαιόλαδο για το ταψί

Εκτέλεση

  • Για την εύκολη κολοκυθόπιτα χωρίς φύλλο, λαδώνουµε ελαφρά ένα µικρό ταψί και το πασπαλίζουµε µε τη µισή φρυγανιά.
  • Αφού πλύνουµε ελαφρά τα κολοκυθάκια, αφαιρούµε το κοτσάνι και τα τρίβουµε σε χοντρό τρίφτη.
  • Τα αφήνουµε στο σουρωτήρι, τα αλατίζουµε λίγο και τα αφήνουµε να υδρώσουν για 15΄.
  • Τα στύβουµε µε τα χέρια και τα βάζουµε σε µπολ.
  • Προσθέτουµε τα αυγά, τα τυριά, την υπόλοιπη φρυγανιά, τον άνηθο και το δυόσµο, καθώς και τα φρέσκα κρεµµύδια.
  • Τρίβουµε µπόλικο πιπέρι και αλατίζουµε, αφού πρώτα δοκιµάσουµε το µείγµα.
  • Απλώνουµε το µείγµα στο ταψί.
  • Το ραντίζουµε µε το ελαιόλαδο και ψήνουµε την εύκολο κολοκυθόπιτα χωρίς φύλλο σε προθερµασµένο φούρνο στους 170οC στις αντιστάσεις για 40΄-45΄, µέχρι να ροδίσει ελαφρά η επιφάνεια.