Ξεσκέπαστη αλμυρή κολοκυθόπιτα με ελαιόλαδο και φρυγανιά - Όπως την φτιάχνουν οι γιαγιάδες της Πάρου
Μια παραδοσιακή συνταγή
Αν είσαι από την Πάρο η γιαγιά σου θα σου έχει φτιάξει σίγουρα αυτή την αλμυρή κολοκυθόπιτα! Λέγεται ξεσκέπαστη γιατί δεν έχει φύλλο και θέλει λίγα υλικά όπως ελαιόλαδο και φρυγανιά!
Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου την μοιράστηκε μαζί μας και μπορείς να την δεις αναλυτικά παρακάτω.
Υλικά Συνταγής
- 1 κιλό κολοκύθια τριμμένα σε χοντρό τρίφτη
- 1/2 φλ. ελαιόλαδο
- 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
- από 1/2 ματσάκι άνηθο-μαϊντανό και δυόσμο ψιλοκομμένα
- 1/2 κιλό μανούρα χλωρή ή φέτα σε χοντρά τρίμματα
- 250 γραµ. ξινομυζήθρα ή φρέσκια μυζήθρα
- 3 αυγά χτυπημένα
- 1 φλ. φρυγανιά (ή παξιμάδι Πάρου τριμμένο)
Εκτέλεση
- Για την αλμυρή ξεσκέπαστη κολοκυθόπιτα Πάρου, βάζουμε τα τριμμένα κολοκύθια σε σουρωτήρι. Τα αλατίζουμε και τα αφήνουμε να σταθούν για 15΄ να βγάλουν τα υγρά τους. Τα στύβουμε και τα αφήνουμε στην άκρη.
- Σε φαρδιά κατσαρόλα σοτάρουμε τα κρεμμύδια στο ελαιόλαδο για 5΄ να γίνουν διάφανα. Προσθέτουμε τα κολοκύθια και σοτάρουμε μέχρι να μαραθούν και να πέσει ο όγκος τους στο μισό, για περίπου 6΄.
- Προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμύδια κι ανακατεύουμε. Αλατοπιπερώνουμε. Αφήνουμε το μείγμα για 5-10΄ να κρυώσει ελαφρά. Προσθέτουμε όλα τα βότανα και τα τυριά. Ανακατεύουμε. Τέλος προσθέτουμε τα αυγά κι ανακατεύουμε.
- Σε ταψί στρογγυλό 30 εκ. αλείφουμε λίγο ελαιόλαδο. Πασπαλίζουμε την φρυγανιά και κρατάμε 2 κ.σ για την επιφάνεια. Αδειάζουμε την κολοκυθόπιτα, ισιώσουμε την επιφάνεια. Πασπαλίζουμε με τη φρυγανιά.
- Ψήνουμε στους 200 βαθμούς C για περίπου 30΄ να ροδίσει. Αφήνουμε να κρυώσει και κόβουμε σε κομμάτια.
- Σερβίρεται σε θερμοκρασία δωματίου.
Κι αν θέλετε να την συνοδεύσετε με γλυκό δοκιμάστε αυτό το γρήγορο που μπαίνει και στο ψυγείο! Είναι έτοιμο σε 5 λεπτά!
Πανεύκολη κολοκυθόπιτα χωρίς φύλλο με ελαιόλαδο και αυγά
Υλικά Συνταγής
- 1.200 γραμ. κολοκυθάκια τρυφερά
- 5 αυγά χτυπημένα
- 300 γραμ. φέτα σε τρίμματα
- 300 γραμ. φρέσκο ανθότυρο
- 160 γραμ. (1 φακελάκι) φρυγανιά
- 2 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο
- 2 κ.σ. δυόσμο ψιλοκομμένο
- 5-6 φρέσκα κρεμμυδάκια με τα φύλλα τους
- ψιλοκομμένα
- 1/4 φλ. ελαιόλαδο
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- λίγο ελαιόλαδο για το ταψί
Εκτέλεση
- Για την εύκολη κολοκυθόπιτα χωρίς φύλλο, λαδώνουµε ελαφρά ένα µικρό ταψί και το πασπαλίζουµε µε τη µισή φρυγανιά.
- Αφού πλύνουµε ελαφρά τα κολοκυθάκια, αφαιρούµε το κοτσάνι και τα τρίβουµε σε χοντρό τρίφτη.
- Τα αφήνουµε στο σουρωτήρι, τα αλατίζουµε λίγο και τα αφήνουµε να υδρώσουν για 15΄.
- Τα στύβουµε µε τα χέρια και τα βάζουµε σε µπολ.
- Προσθέτουµε τα αυγά, τα τυριά, την υπόλοιπη φρυγανιά, τον άνηθο και το δυόσµο, καθώς και τα φρέσκα κρεµµύδια.
- Τρίβουµε µπόλικο πιπέρι και αλατίζουµε, αφού πρώτα δοκιµάσουµε το µείγµα.
- Απλώνουµε το µείγµα στο ταψί.
- Το ραντίζουµε µε το ελαιόλαδο και ψήνουµε την εύκολο κολοκυθόπιτα χωρίς φύλλο σε προθερµασµένο φούρνο στους 170οC στις αντιστάσεις για 40΄-45΄, µέχρι να ροδίσει ελαφρά η επιφάνεια.