Κολοκυθόπιτα με φέτα σκέτο... "λουκούμι" - Ελάχιστες θερμίδες

Φανταστική συνταγή

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Κολοκυθόπιτα με φέτα σκέτο...

Μια συνταγή σκέτο λουκούμι από τα χεράκια της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου! Θα ξετρελαθείτε με αυτή την φανταστική κολοκυθόπιτα με φέτα που έχει μάλιστα ελάχιστες θερμίδες.

Παρακάτω θα βρείτε αναλυτικά τα βήματα και τα υλικά!

Υλικά Συνταγής

  • 6 χωριάτικα φύλλα (σπιτικά ή εμπορίου)
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • 1 κιλό κολοκύθια (τριμμένα σε χοντρό τρίφτη)
  • 2 ξερά κρεμμύδια (κομμένα σε λεπτές φέτες)
  • 1 πράσο (κομμένο σε λεπτές φέτες)
  • 2 καρότα τριμμένα
  • 4 φρέσκα κρεμμύδια με τα φύλλα τους (ψιλοκομμένα)
  • 3 κ.σ γεμάτες νιφάδες βρώμης (ή τραχανά ή σιμιγδάλι)
  • 2 αυγά χτυπημένα
  • 400 γραµ. φέτα Χωριό ορεινές περιοχές
  • 1/2 ματσάκι άνηθο
  • 1/2 ματσάκι δυόσμο
  • αλάτι
  • πιπέρι

Εκτέλεση

  • Για την αλμυρή κολοκυθόπιτα με φέτα και χωριάτικο φύλλο, ζεσταίνουμε 3-4 κ.σ από το συνολικό ελαιόλαδο και σε μέτρια προς δυνατή φωτιά αφήνουμε το κρεμμύδι και το πράσο να μαραθούν για 3-4΄. Ανακατεύουμε τη γέμιση τακτικά. Προσθέτουμε το κολοκύθι και αφήνουμε 5′ να πιει τα υγρά του σε δυνατή φωτιά και να στεγνώσει.
  • Αποσύρουμε από την φωτιά. Προσθέτουμε το καρότο, τα φρέσκα κρεμμύδια και τα βότανα. Αλατοπιπερώνουμε. Αφήνουμε λίγα λεπτά να κρυώσει η γέμιση της κολοκυθόπιτας. Προσθέτουμε τη βρώμη (τραχανά ή σιμιγδάλι) και τη φέτα σε τρίμματα. Τέλος προσθέτουμε τα αυγά. Ανακατεύουμε τα υλικά της γέμισης.
  • Θα χρησιμοποιήσουμε μεγάλο ρηχό ταψί για πίτα 40 εκατοστά. Λαδώνουμε με λίγο ελαιόλαδο το ταψί. Στρώνουμε τα 3 χωριάτικα φύλλα ελαφρώς τσαλακωμένα, ακτινωτά. Αδειάζουμε τη γέμιση, καλύπτουμε με τα αλλά 3 φύλλα, τοποθετώντας τα ελαφρώς τσαλακωμένα. Ραντίζουμε κάθε φύλλο ανάμεσα με λίγο ελαιόλαδο.
  • Αλείφουμε την επιφάνεια με λίγο ελαιόλαδο και ραντίζουμε με λίγες σταγόνες νερό. Χαράζουμε επιφανειακά την κολοκυθόπιτα
  • Ψήνουμε την κολοκυθόπιτα στις αντιστάσεις πάνω κάτω, στην κάτω σχάρα σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς C, για περίπου 1 ώρα μέχρι να ροδίσει καλά το φύλλο και να ξεκολλάει η πίτα από το ταψί.
  • Εναλλακτικά, ψήνουμε σε αέρα, στη μεσαία σχάρα στους 170 βαθμούς C, μέχρι να ροδίσει καλά το φύλλο

Κι αν θέλετε να συνοδεύσετε με κάτι γλυκό φτιάξτε αυτό το εύκολο κέικ με μπανάνα και κακάο!

Ξεσκέπαστη αλμυρή κολοκυθόπιτα με ελαιόλαδο και φρυγανιά - Όπως την φτιάχνουν οι γιαγιάδες της Πάρου

εύκολες συνταγές για κολοκυθόπιτα

Αν είσαι από την Πάρο η γιαγιά σου θα σου έχει φτιάξει σίγουρα αυτή την αλμυρή κολοκυθόπιτα! Λέγεται ξεσκέπαστη γιατί δεν έχει φύλλο και θέλει λίγα υλικά όπως ελαιόλαδο και φρυγανιά!

Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου την μοιράστηκε μαζί μας και μπορείς να την δεις αναλυτικά παρακάτω.

Υλικά Συνταγής

  • 1 κιλό κολοκύθια τριμμένα σε χοντρό τρίφτη
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • από 1/2 ματσάκι άνηθο-μαϊντανό και δυόσμο ψιλοκομμένα
  • 1/2 κιλό μανούρα χλωρή ή φέτα σε χοντρά τρίμματα
  • 250 γραµ. ξινομυζήθρα ή φρέσκια μυζήθρα
  • 3 αυγά χτυπημένα
  • 1 φλ. φρυγανιά (ή παξιμάδι Πάρου τριμμένο)

Εκτέλεση

  • Για την αλμυρή ξεσκέπαστη κολοκυθόπιτα Πάρου, βάζουμε τα τριμμένα κολοκύθια σε σουρωτήρι. Τα αλατίζουμε και τα αφήνουμε να σταθούν για 15΄ να βγάλουν τα υγρά τους. Τα στύβουμε και τα αφήνουμε στην άκρη.
  • Σε φαρδιά κατσαρόλα σοτάρουμε τα κρεμμύδια στο ελαιόλαδο για 5΄ να γίνουν διάφανα. Προσθέτουμε τα κολοκύθια και σοτάρουμε μέχρι να μαραθούν και να πέσει ο όγκος τους στο μισό, για περίπου 6΄.
  • Προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμύδια κι ανακατεύουμε. Αλατοπιπερώνουμε. Αφήνουμε το μείγμα για 5-10΄ να κρυώσει ελαφρά. Προσθέτουμε όλα τα βότανα και τα τυριά. Ανακατεύουμε. Τέλος προσθέτουμε τα αυγά κι ανακατεύουμε.
  • Σε ταψί στρογγυλό 30 εκ. αλείφουμε λίγο ελαιόλαδο. Πασπαλίζουμε την φρυγανιά και κρατάμε 2 κ.σ για την επιφάνεια. Αδειάζουμε την κολοκυθόπιτα, ισιώσουμε την επιφάνεια. Πασπαλίζουμε με τη φρυγανιά.
  • Ψήνουμε στους 200 βαθμούς C για περίπου 30΄ να ροδίσει. Αφήνουμε να κρυώσει και κόβουμε σε κομμάτια.
  • Σερβίρεται σε θερμοκρασία δωματίου.