Κέικ μπανάνας με γιαούρτι και κακάο - Τοπ συνταγή από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Θα ξετρελαθείτε

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Κέικ μπανάνας με γιαούρτι και κακάο - Τοπ συνταγή από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Μια από τις τοπ συνταγές της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου είναι αυτό το κέικ με μπανάνα, γιαούρτι και κακάο! Είναι αφράτο, μυρωδάτο και υπέροχο!

Αν ψάχνετε έναν τρόπο να αξιοποιήσετε τις μπανάνες που έχουν ξεμείνει στην φρουτιέρα σας, σας βρήκαμε τον καλύτερο!

Υλικά Συνταγής

  • 1 ½ φλ. σπορέλαιο
  • 2 αυγά
  • 1/2 φλ. γάλα φρέσκο
  • 1/2 κεσές γιαούρτι
  • 4 μπανάνες ώριμες (μέτριες σε μέγεθος και πολτοποιημένες)
  • 3/4 φλ. ζάχαρη
  • 2 ½ φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 3 κ.γλ μπέικιν πάουντερ
  • 1 ½ κ.γλ σόδα μαγειρικής
  • 1 βανίλια
  • 1 ½ φλ. καρυδόψιχα ψιλοκομμένη
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1/2 φλ. κουβερτούρα σε σταγόνες
  • έξτρα αλεύρι + βούτυρο για τη φόρμα

Για τη σάλτσα σοκολάτας

  • 2 κ.σ γεμάτες βούτυρο
  • 1/3 φλ. νερό
  • 1/2 φλ. ζάχαρη
  • 1 ½ φλ. ζάχαρη άχνη
  • 1/3 φλ. κακάο
  • 1 πρέζα αλάτι

Εκτέλεση

  • Για το κέικ μπανάνα με σοκολάτα, όλα τα υλικά μας πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Χτυπάμε στο μίξερ το λάδι με τη ζάχαρη για 3΄- 4′ λεπτά μέχρι να λιώσει καλά η ζάχαρη. Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά ώστε να τα πίνει κάθε φορά το μείγμα. Προσθέτουμε το γιαούρτι και τον πουρέ από μπανάνες. Διαλύουμε τη σόδα στο γάλα και το προσθέτουμε.
  • Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το αλάτι και το μπέικιν πάουντερ και το προσθέτουμε. Ρίχνουμε και τη βανίλια. Τέλος, με μία σπάτουλα ανακατεύουμε μέσα τα καρύδια και τη σοκολάτα.
  • Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μία μεγάλη φόρμα του κέικ. Αδειάζουμε το μείγμα και το ψήνουμε το κέικ μπανάνα για περίπου 1 ώρα στους 170 βαθμούς C στις αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα.
  • Το κέικ είναι σωστά ψημένο όταν μοσχοβολήσει το σπίτι και το κέικ ξεκολλάει από τα τοιχώματα, έχει επαναφορά όταν το πιέζουμε και έχει ροδίσει. Θα το διαπιστώσετε όταν μπήγοντας ένα μαχαίρι στο κέντρο του, αυτό βγει στεγνό.

Για τη σάλτσα σοκολάτας που θα καλύψουμε το κέικ μπανάνα

  • Κοσκινίζουμε την άχνη και το κακάο. Προσθέτουμε το αλάτι. Σε κατσαρολάκι βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό και το βούτυρο, και σε μέτρια φωτιά ανακατεύουμε να λιώσουν (χωρίς να βράσουν). Ρίχνουμε το υγρό μείγμα στα στερεά υλικά και ανακατεύουμε με κουτάλι να ομογενοποιηθούν. Θα μοιάζει με υγρή κρέμα σοκολάτας. Την αφήνουμε να κρυώσει και να σφίξει ελαφρά. Αλείφουμε γύρω γύρω το κέικ.

Ξέρεις πόσες θερμίδες έχει μια μπανάνα; Δες εδώ και θα μείνεις!

Γεμιστές αυγόφετες με σοκολάτα, καραμελωμένες μπανάνες και κανέλα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου - Κόλαση!

συνταγές με μπανάνα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Υλικά Συνταγής

  • 20 φέτες ψωμί του τοστ χωρίς κόρα
  • 125 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 φλ. κατά προτίμηση μαύρη ζάχαρη (ή κρυσταλλική)
  • 6 μεγάλα αυγά
  • 2 φλ. γάλα φρέσκο
  • 2 πρέζες αλάτι
  • 1 κ.γ. υγρή βανίλια ή 2 κάψουλες βανίλιας
  • 4 -6 κ.σ. πραλίνα σοκολάτας ή 125 γρ. τριμμένη σοκολάτα της αρεσκείας σας
  • άχνη ζάχαρη για το σερβίρισμα

Για τις καραμελωμένες μπανάνες

  • 3 ώριμες και σφιχτές μπανάνες
  • 100 γρ. βούτυρο
  • 1/2 φλ. μαύρη ζάχαρη
  • 2-3 πρέζες κανέλα

Εκτέλεση

  • Για τις αυγοφέτες γεμιστές στο φούρνο με σοκολάτα και μπανάνα, θα χρησιμοποιήσουμε πυρίμαχο μακρόστενο σκεύος 23 χ33 εκ.
  • Σε μπολ χτυπάμε με σύρμα τα αυγά, τη βανίλια, το αλάτι και το γάλα να ενωθούν.
  • Αλείφουμε το βούτυρο σε όλη την επιφάνεια του ταψιού. Πασπαλίζουμε επάνω την μαύρη ζάχαρη φροντίζοντας να καλύψουμε και τα τοιχώματα.
  • Απλώνουμε 2-2 φέτες ψωμί ενωμένες, κάνοντας μια παχιά στρώση και κόβοντας τα λίγο αν χρειαστεί για να γεμίσει η βάση και οι γωνιές του ταψιού. Περιχύνουμε σιγά σιγά με 1 -1/2 φλ. μείγμα αυγό – γάλα.
  • Ρίχνουμε σε στρώση τις καραμελωμένες μπανάνες και σε στρώση την πραλίνα.
  • Καλύπτουμε με το υπόλοιπο ψωμί. Η επιφάνεια του ταψιού καλύπτεται με 6 ολόκληρες φέτες και μισή φέτα κομμένη στη μέση.
  • Πιέζουμε ελαφρά να κολλήσουν οι στρώσεις. Περιχύνουμε με τα υπόλοιπα υγρά (αυγά – γάλα). Αφήνουμε να σταθεί και να ρουφήξει για 30′. Αν έχετε χρόνο, όσο περισσότερο το αφήσετε να ποτίσει το ψωμί, τόσο πιο αφράτο και νόστιμο θα γίνει το γλυκό.
  • Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170ºC στον αέρα, στην μεσαία σχάρα, για 40′ περίπου μέχρι να ροδίσει ελαφρά και να σταθεροποιηθεί.
  • Αφήνουμε για 10′ στον πάγκο, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε με λίγη άχνη ή περιχύνουμε με λίγο μέλι.
  • Είναι ένα υπέροχο γλυκό που άνετα το βγάζετε σε τραπέζι ζεστό όπως βγαίνει από τον φούρνο και σερβίρετε με μια μπάλα παγωτό. Πραγματικά, κόλαση καραμέλας- σοκολάτας!

Για τις καραμαλωμένες μπανάνες

  • Σε ένα μεγάλο, αντικολλητικό τηγάνι λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια προς υψηλή φωτιά. Βάζουμε τις μπανάνες μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.
  • Προσθέτουμε στο τηγάνι τη ζάχαρη και την κανέλα και ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά μέχρι η ζάχαρη να λιώσει.