Ζουμερή ντοματόπιτα με χωριάτικο φύλλο από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου - Ότι πρέπει για μετά την παραλία

Η "κόλαση" στο πιάτο σου

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Ζουμερή ντοματόπιτα με χωριάτικο φύλλο από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου - Ότι πρέπει για μετά την παραλία

Ψάχνεις μια εύκολη και γρήγορη συνταγή για να έχεις να τρως μετά την παραλία; Σου βρήκαμε την κατάλληλη από τα χεράκια της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου! Φτιάξτε αυτή τη ντοματόπιτα και θα μας θυμηθείς...

Παρακάτω θα βρεις αναλυτικά τα υλικά και τα βήματα για να την κάνεις μόνη σου!

Υλικά Συνταγής

  • 1 συσκευασία χωριάτικο φύλλο με καλαμποκάλευρο
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο για τα φύλλα
  • λίγο σουσάμι για την επιφάνεια

Για τη γέμιση

  • 1/4 φλ. ελαιόλαδο
  • 2 κιλά ντομάτες ώριμες και σφιχτές (χωρίς φλούδα και υγρά)
  • 3 ξερά κρεμμύδια (ψιλοκομμένα ή σε λεπτές φέτες)
  • 2 γεμάτες κουταλιές αλεύρι (καλαμποκάλευρο ή πίτουρο βρώμης)
  • 3 αυγά
  • 2½ φλ. γάλα φρέσκο
  • 1 κ.σ κοφτή ρίγανη αποξηραμένη
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμενο πιπέρι
  • 400 γραμ. σκληρή φέτα σε τρίμματα (ή τουλομοτύρι)
  • 1/2 φλ ελιές της αρεσκείας σας (ψιλοκομμένες)

Εκτέλεση

  • Για την ντοματόπιτα με χωριάτικο φύλλο και φέτα, πρέπει πρώτα να ξεφλουδίσουμε τις ντομάτες και στη συνέχεια να φτιάξουμε την κρέμα ντομάτας με την απίστευτη καλοκαιρινή γεύση.
  • Χαράζουμε σταυρωτά τη μύτη της κάθε ντομάτας και τη ζεματίζουμε, δηλαδή τη ρίχνουμε σε κατσαρόλα με νερό που βράζει για 30″. Αμέσως μεταφέρουμε τις ντομάτες σε μπολ με κρύο νερό, προκειμένου να κοπεί ο βρασμός.
  • Ξεφλουδίζουμε τις ντομάτες και τις ψιλοκόβουμε.
  • Ζεσταίνουμε το λάδι σε πλασωτέ κατσαρόλα. Σοτάρουμε τα κρεμμύδια να γίνουν διάφανα για 4-5΄, χωρίς να πάρουν χρώμα. Προσθέτουμε την ψιλοκομμένη ντομάτα (χωρίς τα ζουμιά).
  • Αφήνουμε σε δυνατή φωτιά για περίπου 7΄ να στεγνώσει τελείως η ντομάτα. Πασπαλίζουμε με το αλεύρι και τη ρίγανη, ανακατεύουμε. Χαμηλώνουμε τη φωτιά.
  • Σε ένα μπολ, χτυπάμε με σύρμα τα αυγά το γάλα και αλατοπιπερώνουμε. Περιχύνουμε τη γέμιση ανακατεύοντας. Αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά να δέσει η κρέμα ντομάτας και να πήξει.
  • Αφήνουμε λίγα λεπτά να κρυώσει η γέμιση της ντοματόπιτας.
  • Σε ένα λαδωμένο μακρόστενο ταψί 40×28 εκ., στρώνουμε 3 φύλλα τσαλακωτά, λαδώνοντάς τα ενδιάμεσα. Φροντίζουμε τα χωριάτικα φύλλα να εξέχουν αρκετά από το χείλος του ταψιού.
  • Αδειάζουμε την μισή γέμιση της ντοματόπιτας, πασπαλίζουμε με το μισό τρίμμα φέτας και τις μισές ελιές. Καλύπτουμε τη γέμιση με ένα φύλλο τσαλακωμένο. Επαναλαμβάνουμε, με γέμιση κρέμα ντομάτας, τρίμμα φέτας και ελιές.
  • Γυρίζουμε τα φύλλα που εξέχουν πάνω στη γέμιση. Καλύπτουμε την πίτα με τα τελευταία 2 φύλλα λαδώνοντάς τα ενδιάμεσα και στρώνοντάς τα ελαφρώς τσαλακωμένα.
  • Χαράζουμε ελαφρά την πίτα στην επιφάνεια μόνο. Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και λίγο νερό, πεταχτά με τα δάχτυλα την επιφάνειά της. Πασπαλίζουμε με το σουσάμι.
  • Ψήνουμε την ντοματόπιτα σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 °C στις αντιστάσεις πάνω και κάτω, τοποθετώντας το ταψί στην κάτω σχάρα. Ψήνουμε για 40΄.
  • Γυρνάμε το φούρνο στην κάτω αντίσταση μόνο και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 20΄ περίπου λεπτά επιπλέον, μέχρι να γίνει τραγανή η πίτα και να ξεκολλάει ολόκληρη από το ταψί.

Συνόδευσε αυτό το πιάτο με το συγκλονιστικό γιαουρτογλυκό ψυγείου με μπισκότα!

Γεμιστές ντομάτες σε 5 λεπτά από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου - Βάλε 1 πρέζα κανέλα και θα πάθεις πλάκα

Αργυρώ Μπαρμπαρίγου καλοκαιρινές συνταγές με ντομάτες

Μια άπιαστη και άκρως καλοκαιρινή συνταγή μας προτείνει η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου! Φτιάξτε γεμιστές ντομάτες μέσα σε 5 λεπτά και βάζοντας μια πρέζα κανέλα θα πάθετε σίγουρα πλάκα.

Η εποχή της ντομάτας έφτασε και τώρα είναι η ευκαιρία σου να φτιάξεις τα πιο ωραία γεμιστά ακολουθώντας την top συνταγή της Αργυρώ Μπαρμπαρίγου που έχουμε παρακάτω!

Υλικά Συνταγής

  • 5 ντομάτες (ώριμες και σφιχτές)
  • 5 πιπεριές
  • 2 ξερά κρεμμύδια μεγάλα
  • 10 κ.σ. ρύζι
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανό
  • 1/2 ματσάκι δυόσμο
  • 1 κ.σ. ζάχαρη
  • 1 φλ. ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • πιπέρι

Εκτέλεση

  • Για αυτά τα εύκολα και γρήγορα γεμιστά με ρύζι, ετοιμάζουμε πρώτα τα λαχανικά μας.
  • Κόβουμε καπάκι – φέτα από την πιπεριά και αφαιρούμε τους σπόρους και τις μεμβράνες.
  • Αφαιρούμε καπάκι – φέτα κι από την ντομάτα και με κουτάλι, αδειάζουμε σε μπολ τη ψίχα.

Φτιάχνουμε τη γέμιση για τα γεμιστά με ρύζι

  • Αφήνουμε τα ζουμιά της ντομάτας και τους σπόρους και βάζουμε στο μπλέντερ τη ψίχα.
  • Προσθέτουμε το κρεμμύδι και τα αλέθουμε.
  • Τα βάζουμε σε μπολ.
  • Προσθέτουμε το ρύζι (10 κ.σ. όσα είναι και τα λαχανικά μας).
  • Προσθέτουμε αλάτι – πιπέρι, τα 3/4 φλ. ελαιόλαδο και τη ζάχαρη.
  • Τέλος, ρίχνουμε τα ψιλοκομμένα μυρωδικά και ανακατεύουμε καλά.
  • Γεμίζουμε τα γεμιστά κατά τα 3/4.
  • Σκεπάζουμε με καπάκι.
  • Πασπαλίζουμε με ζάχαρη και περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
  • Ψήνουμε για 1 ώρα και 10 λεπτά στους 180 βαθμούς C, στις αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα.
  • Αν θέλουμε, προσθέτουμε και πατάτες κυδωνάτες.