Η παραδοσιακή κρεμμυδόπιτα της Μυκόνου - Κάνουν ουρές οι τουρίστες για ένα κομμάτι

Πρέπει να την δοκιμάσεις!

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Η παραδοσιακή κρεμμυδόπιτα της Μυκόνου - Κάνουν ουρές οι τουρίστες για ένα κομμάτι

Φρενίτιδα έχει προκληθεί στα στενάκια της Μυκόνου καθώς οι τουρίστες κάνουν ουρές για να αγοράσουν ένα και μόνο κομμάτι από αυτή την παραδοσιακή κρεμμυδόπιτα!

Μπορεί να μην την τρώτε συχνά αλλά έτσι και την δοκιμάσετε έστω και μια φορά θα ξετρελαθείτε!

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΛΛΟ

  • 700γρ. περίπου αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ½ φλυτζ. λάδι
  • χλιαρό νερό, όσο πάρει (1 νεροπότηρο περίπου)
  • 2 κουτ. γλ. κοφτά αλάτι
  • μερικές σταγόνες ξίδι

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ

  • 1 κιλό τυροβολιά Μυκόνου
  • 4-5 αβγά
  • 1 ματσάκι άνηθος ψιλοκομμένος
  • 1 μάτσο φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • αλάτι, πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Ζυμώνουμε τα υλικά του φύλλου ρίχνοντας λίγο λίγο το νερό, και προσέχοντας να μη γίνει ούτε μαλακό ούτε σκληρό το ζυμάρι. Το αφήνουμε να ξεκουραστεί.
  • Ανακατεύουμε όλα μαζί τα υλικά της γέμισης (χωρίς να σοτάρουμε τα κρεμμύδια). Χωρίζουμε τη ζύμη στα δύο, φροντίζοντας το ένα κομμάτι να είναι λίγο μεγαλύτερο από το άλλο. Ανοίγουμε τα φύλλα με τον πλάστη σε πάχος περίπου μισό εκατοστό.
    Λαδώνουμε με μπόλικο λάδι ένα ταψί διαμέτρου 42 εκ.
    Στρώνουμε στο ταψί το μεγαλύτερο φύλλο, έτσι ώστε να περισσεύει αρκετά, και στερεώνουμε τις άκρες του στο χείλος του ταψιού.
  • Απλώνουμε τη γέμιση ομοιόμορφα. Γυρίζουμε τις άκρες του φύλλου προς τα μέσα. Σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο, χωρίς να αφήσουμε περιθώρια. Ρίχνουμε μπόλικο λάδι και χαράζουμε με ένα μαχαίρι σε τετράγωνα ή μπακλαβαδωτά κομμάτια.
  • Ψήνουμε στους 200ο πάνω-κάτω σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 1 ώρα και 15 λεπτά.

Δοκιμάστε, επίσης, κι αυτό το γλυκό ψυγείου με φυστικοβούτυρο!

Μελόπιτα Μυκόνου με κανέλα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου - «Εγκεφαλικό» μόνο με την μυρωδιά

πίτες Μυκόνου

«Εγκεφαλικό» πρόκειται να πάθεις μόνο με την μυρωδιά, από αυτή την συνταγή της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου. Η εκτέλεση και τα υλικά για την Μελόπιτα Μυκόνου είναι απλά και μόλις την δοκιμάσουν τα μέλη της οικογένειας σου θα θέλουν και άλλο κομμάτι.

Την βρήκαμε στο argiro.gr! Η γεύση της δεν περιγράφεται. Η παραδοσιακή συνταγή γίνεται με τοπικά Μυκονιάτικα προϊόντα. Τυροβολιά Μυκόνου, φύλλο χωριάτικο και μέλι. Τη δοκίμασε στο φεστιβάλ Τσελεμεντέ Σίφνου από την Άννα Αθυμαρίτη και τρελάθηκε η Αργυρώ Μπαραμπαρίγου.

Υλικά Συνταγής

Για το φύλλο

  • 1 κιλό αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1 ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο
  • νερό χλιαρό όσο πάρει
  • λίγο αλάτι
  • Για τη γέμιση
  • 1 κιλό τυροβολιά (ανάλατο στραγγιστό τυρί Μυκόνου)
  • 1¼ φλ. ζάχαρη
  • 1 φλ. μέλι θυμαρίσιο
  • 3 αβγά (σε θερμ. δωμ.)
  • λίγο επιπλέον αλεύρι (για το άνοιγμα του φύλλου)
  • μπόλικο μέλι (για το μέλωμα)
  • 1 κ.σ κανέλα

Εκτέλεση

  • Για τη μελόπιτα Μυκόνου με χωριάτικο φύλλο, ανακατεύουμε πρώτα όλα τα υλικά της ζύμης και προσθέτουμε το νερό λίγο λίγο, ώστε να γίνει μια μαλακιά ζύμη.
  • Σχεδόν σαν να κολλάει στα χέρια μας. Τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε στην άκρη να ξεκουραστεί για 30΄.

Για τη γέμιση της μελόπιτας

  • Σε ένα μπολ λιώνουμε το φρέσκο τυρί (τυροβολιά Μυκόνου) και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης.
  • Ανακατεύουμε τα υλικά της γέμισης μαζί μέχρι να ενωθούν καλά και να γίνουν μια ομοιογενής παχιά κρέμα τυριού.

Για το στήσιμο της μελόπιτας

  • Χωρίζουμε τη ζύμη σε 2 κομμάτια. Ανοίγουμε σε λεπτό φύλλο το πρώτο κομμάτι και το στρώνουμε σε καλά βουτυρωμένο ταψί 32 ή 34 εκ.
  • Ισομοιράζουμε τη γέμιση πάνω στο φύλλο. Ανοίγουμε και το άλλο κομμάτι της ζύμης σε λεπτό φύλλο και το τοποθετούμε από πάνω. Ψήνουμε την πίτα στους 180 βαθμούς °C στις αντιστάσεις για μια ώρα και 15 λεπτά, μόνο στην κάτω αντίσταση ώστε να ψηθεί σωστά και από κάτω.
  • Βγάζουμε την πίτα από τον φούρνο και όπως είναι καυτή την περιχύνουμε με 2 ως 3 φλιτζάνια με μέλι θυμαρίσιο.