Σπιτικά και λαχταριστά burger από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου με μοσχαρίσιο μπιφτέκι και ντομάτα

Το κορυφαίο κολατσιό της παραλίας

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Σπιτικά και λαχταριστά burger από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου με μοσχαρίσιο μπιφτέκι και ντομάτα

Αυτά τα σπιτικά και λαχταριστά burger από τα χεράκια της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου είναι το καλύτερο κολατσιό για την παραλία σας! Μοσχαρίσια μπιφτέκια με ντομάτα και cheddar που λιώνει.

Αν ψάχνετε κάτι εύκολο και γρήγορο για να ετοιμάσετε, αυτή είναι η λύση!

Υλικά Συνταγής

Για τα ψωμάκια

  • 1 φλ. γάλα
  • 1/2 φλ. νερό
  • 2 κ.σ. βούτυρο
  • 2 κ.σ. ζάχαρη
  • 2 κ.γ. αλάτι
  • 4 + 1/2 φλ. αλεύρι σκληρό
  • 1 κύβο ξερή μαγιά 25 γρ. ή 1 φακελάκι ξερή μαγιά
  • 1 αβγό
  • λίγο σουσάμι ή σπόρους

Για τo burger

  • 1 κιλό μοσχαρίσιο κιμά
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 6 φέτες cheddar ή τυρί της επιλογής σας
  • 6 ψωμάκια για hamburger
  • ντομάτα σε φέτες
  • δροσερά φύλλα μαρουλιού
  • κόκκινο κρεμμύδι σε φέτες
  • μαγιονέζα
  • μουστάρδα
  • κέτσαπ
  • Λιγο κρύο νερό για το πλάσιμο

Εκτέλεση

Για τα ψωμάκια

  • Ενεργοποίηση μαγιάς
  • Παίρνουμε τη μαγιά και τη διαλύουμε σε μπολ, πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη και ρίχνουμε λίγο νερό. Ανακατεύουμε να διαλυθεί. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε για 10 λεπτά, ώστε να ενεργοποιηθεί. Όταν αφρίσει η επιφάνεια, τότε είναι έτοιμη και την προσθέτουμε στο αλεύρι.

Στη συνέχεια

  • Ζεσταίνουμε σε κατσαρόλα το νερό, το γάλα, το βούτυρο, τη ζάχαρη και το αλάτι. Ανακατεύουμε να λιώσει το βούτυρο. Να γίνουν χλιαρά, όχι να βράζουν. Στους 40 βαθμούς. Κρατάμε 1/2 φλ. αλεύρι χωριστά. Ανακατεύουμε σε μπολ το υπόλοιπο αλεύρι και τη μαγιά.
  • Χτυπάμε το αβγό και το ρίχνουμε στο αλεύρι. Προσθέτουμε τα υγρά και ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να γίνει ελαστική και εύπλαστη. Ζυμώνουμε με δυνατές κινήσεις για 8′ – 10′. Χωρίζουμε σε 12-14 κομμάτια τη ζύμη. Πλάθουμε μικρές μπαλίτσες. Τις ακουμπάμε σε λαμαρίνα λαδωμένη. Ελαφρά πατάμε την επιφάνεια, ώστε να γίνουν πλακέ.
  • Σκεπάζουμε και αφήνουμε να φουσκώνουν για 40 λεπτά σε ζεστό σημείο. Ψεκάζουμε με λίγο νερό και πασπαλίζουμε την επιφάνεια με σουσάμι ή σπόρους.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για περίπου 12 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.

Για τα cheeseburgers

  • Ετοιμάζουμε το bbq και λαδώνουμε τη σχάρα.
    Βάζουμε τον κιμά σε μπολ. Βρέχουμε τα χέρια με νερό και χωρίζουμε το μείγμα σε 6 μέρη.
  • Πλάθουμε 6 burger, με πάχος 2-1/2 εκ. Δεν πιέζουμε τον κιμά, για να γίνουν αφράτα τα burger (όσο λιγότερο τα ζυμώνουμε τόσο το καλύτερο).
  • Αλατοπιπερώνουμε γύρω γύρω και πατάμε για να γίνει βαθούλωμα με τo δάχτυλο στο κέντρο κάθε burger.
  • Βάζουμε τα burger στη σχάρα, με το βαθούλωμα προς τα πάνω, και ψήνουμε για 4-5 λεπτά κάθε πλευρά τους, γυρνώντας τα μόνο μια φορά. Τα τελευταία δυο λεπτά του ψησίματος ακουμπάμε από μια φέτα τυρί πάνω σε κάθε burger για να λιώσει.
  • Ανοίγουμε τα ψωμάκια στη μέση και με την κομμένη πλευρά τα ακουμπάμε στην σχάρα για 2 λεπτά.
  • Βάζουμε το burger στο ψωμί και από πάνω τα λαχανικά. Σκεπάζουμε το burger με το ψωμί και σερβίρουμε σε ξύλινο δίσκο με μαγιονέζα, κέτσαπ και μουστάρδα.
  • Σερβίρουμε με αγγουράκια τουρσί και τσιπς πατάτας.

Και για κλείσιμο δοκίμασε αυτό το γρήγορο, εύκολο και ελαφρύ γλυκό ψυγείου

Σαλάτα Coleslaw με ρόδι από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου - Ταιριάζει τέλεια με το μοσχαρίσιο μπιφτέκι του burger

σαλάτα για burger με μοσχαρίσιο μπιφτέκι από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Υλικά Συνταγής

  • 1/2 λάχανο μέτριο τριμμένο
  • 2 καρότα τριμμένα
  • 1 ξυνόμηλο τριμμένο
  • 2 τρυφερά κλωνάρια σέλερι τριμμένα
  • 1 ρόδι καθαρισμένο
  • 2 κουταλιές μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 2 τρυφερά φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα

Για το Dressing

  • 3 γεμάτες κουταλιές μαγιονέζα
  • 1 κουταλιά στραγγιστό γιαούρτι
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 1 κουταλιά ξύδι
  • 1 κουταλιά ζάχαρη

Εκτέλεση

  • Για τη λαχανοσαλάτα με ρόδι, βάζουμε σε μπολ τα τριμμένα λαχανικά. Προσθέτουμε το ρόδι, το κρεμμύδι, τον μαϊντανό.
  • Χτυπάμε τα υλικά του dressing με σύρμα.
  • Περιχύνουμε και ανακατεύουμε. Αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 30 λεπτά, πριν από το σερβίρισμα.
  • Σερβίρεται δροσερή και διατηρείται στο ψυγείο.