"Ταρκάσι": Η αλμυρή κολοκυθόπιτα με ελαιόλαδο και τραχανά που κάνει θραύση στο διαδίκτυο

Είναι ότι πιο τέλειο έχεις φάει ποτέ

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα

Έχεις φάει ποτέ "Ταρκάσι"; Το Ταρκάσι είναι μια παραδοσιακή αλμυρή κολοκυθόπιτα με ελαιόλαδο και τραχανά που μάλιστα αυτή την περίοδο κάνει θραύση στο διαδίκτυο.

Είναι η πιο ωραία και απλή συνταγή για το καλοκαίρι αφού δεν έχει φύλλο!

Υλικά

  • 300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 300 γρ. κολοκυθάκια
  • 1 μικρό ματσάκι άνηθο
  • 100 γρ. ξινό τραχανά
  • 400 ml. γάλα
  • 3 μεγάλα αυγά
  • 300 γρ. φέτα
  • 80 γρ. βούτυρο
  • 50 ml. ελαιόλαδο
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Αλάτι

Εκτέλεση Συνταγής

  • Τρίβουμε τα κολοκυθάκια στον τρίφτη, τα βάζουμε σε τρυπητό και τ΄αλατίζουμε και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200ο C.
  • Λιώνουμε το μισό βούτυρο σε χαμηλή θερμοκρασία και με το υπόλοιπο αλείφουμε τον πάτο και τα τοιχώματα ενός ταψιού 34 εκ. περίπου.
  • Σε ένα μπωλ ανακατεύουμε το γάλα, τ’ αυγά, το λιωμένο βούτυρο, τον τραχανά, το αλεύρι, τον άνηθο ψιλοκομμένο, τα κολοκυθάκια και αλατοπιπερώνουμε.
  • Μεταφέρουμε το μείγμα στο ταψί, προσθέτουμε τη φέτα θρυμματισμένη, ραντίζουμε την επιφάνεια της πίτας με το ελαιόλαδο.
  • Ψήνουμε το ταρκάσι για 60′ στις αντιστάσεις, τοποθετώντας το ταψί στο χαμηλότερο ράφι του φούρνου.

Δοκίμασε επίσης: Σπιτικά και λαχταριστά burger από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου με μοσχαρίσιο μπιφτέκι και ντομάτα

Κολοκυθόπιτα με φέτα σκέτο... "λουκούμι" - Ελάχιστες θερμίδες

αλμυρή κολοκυθόπιτα Ταρκάσι

Μια συνταγή σκέτο λουκούμι από τα χεράκια της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου! Θα ξετρελαθείτε με αυτή την φανταστική κολοκυθόπιτα με φέτα που έχει μάλιστα ελάχιστες θερμίδες.

Παρακάτω θα βρείτε αναλυτικά τα βήματα και τα υλικά!

Υλικά Συνταγής

  • 6 χωριάτικα φύλλα (σπιτικά ή εμπορίου)
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • 1 κιλό κολοκύθια (τριμμένα σε χοντρό τρίφτη)
  • 2 ξερά κρεμμύδια (κομμένα σε λεπτές φέτες)
  • 1 πράσο (κομμένο σε λεπτές φέτες)
  • 2 καρότα τριμμένα
  • 4 φρέσκα κρεμμύδια με τα φύλλα τους (ψιλοκομμένα)
  • 3 κ.σ γεμάτες νιφάδες βρώμης (ή τραχανά ή σιμιγδάλι)
  • 2 αυγά χτυπημένα
  • 400 γραµ. φέτα Χωριό ορεινές περιοχές
  • 1/2 ματσάκι άνηθο
  • 1/2 ματσάκι δυόσμο
  • αλάτι
  • πιπέρι

Εκτέλεση

  • Για την αλμυρή κολοκυθόπιτα με φέτα και χωριάτικο φύλλο, ζεσταίνουμε 3-4 κ.σ από το συνολικό ελαιόλαδο και σε μέτρια προς δυνατή φωτιά αφήνουμε το κρεμμύδι και το πράσο να μαραθούν για 3-4΄. Ανακατεύουμε τη γέμιση τακτικά. Προσθέτουμε το κολοκύθι και αφήνουμε 5′ να πιει τα υγρά του σε δυνατή φωτιά και να στεγνώσει.
  • Αποσύρουμε από την φωτιά. Προσθέτουμε το καρότο, τα φρέσκα κρεμμύδια και τα βότανα. Αλατοπιπερώνουμε. Αφήνουμε λίγα λεπτά να κρυώσει η γέμιση της κολοκυθόπιτας. Προσθέτουμε τη βρώμη (τραχανά ή σιμιγδάλι) και τη φέτα σε τρίμματα. Τέλος προσθέτουμε τα αυγά. Ανακατεύουμε τα υλικά της γέμισης.
  • Θα χρησιμοποιήσουμε μεγάλο ρηχό ταψί για πίτα 40 εκατοστά. Λαδώνουμε με λίγο ελαιόλαδο το ταψί. Στρώνουμε τα 3 χωριάτικα φύλλα ελαφρώς τσαλακωμένα, ακτινωτά. Αδειάζουμε τη γέμιση, καλύπτουμε με τα αλλά 3 φύλλα, τοποθετώντας τα ελαφρώς τσαλακωμένα. Ραντίζουμε κάθε φύλλο ανάμεσα με λίγο ελαιόλαδο.
  • Αλείφουμε την επιφάνεια με λίγο ελαιόλαδο και ραντίζουμε με λίγες σταγόνες νερό. Χαράζουμε επιφανειακά την κολοκυθόπιτα
  • Ψήνουμε την κολοκυθόπιτα στις αντιστάσεις πάνω κάτω, στην κάτω σχάρα σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς C, για περίπου 1 ώρα μέχρι να ροδίσει καλά το φύλλο και να ξεκολλάει η πίτα από το ταψί.
  • Εναλλακτικά, ψήνουμε σε αέρα, στη μεσαία σχάρα στους 170 βαθμούς C, μέχρι να ροδίσει καλά το φύλλο