Θεσπέσια καλοκαιρινή πίτα με κολοκυθάκια και τυρί από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Θα σας τρέχουν τα σάλια

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Θεσπέσια καλοκαιρινή πίτα με κολοκυθάκια και τυρί από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Παριανή καλοκαιρινή πίτα ή αλλιώς, η πίτα από το μποστάνι. Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μας δίνει την συνταγή για το πιο θεσπέσιο κολατσιό με κολοκυθάκια και τυρί!

Είναι πανεύκολη, είναι άκρως γευστική κι έχει δροσιά καλοκαιριού. Δοκιμάστε την!

Υλικά Συνταγής

  • 2 χοντρά χωριάτικα φύλλα (ή 1 πακέτο έτοιμο φύλλο κρούστας)
  • 2 ξερά κρεμμύδια
  • 4 κολοκύθια
  • 2 καρότα
  • 1/2 κιλό βλήτα βρασμένα
  • 2 αυγά
  • 200 γραμ. γραβιέρα Πάρου
  • 300 γραμ. ξινομυζήθρα Πάρου
  • 400 γραμ. νησιώτικη χλωρή μανούρα (παριανό τυρί προτού γίνει αλμυρό και σκληρό) ή μαλακή ανάλατη φέτα
  • 1/3 ματσάκι άνηθος και μαϊντανός
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Για την παριανή καλοκαιρινή πίτα με βλήτα, ψιλοκόβουμε πρώτα το κρεμμύδι και τρίβουμε τα κολοκύθια και τα καρότα σε χοντρό τρίφτη. Στραγγίζουμε πολύ καλά τα βρασμένα βλήτα και τα ψιλοκόβουμε.

Ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και αφήνουμε το κρεμμύδι να μαραθεί, χωρίς να πάρει χρώμα. Προσθέτουμε τα κολοκύθια, τα καρότα και τα ψιλοκομμένα βλήτα. Δυναμώνουμε τη φωτιά και τα αφήνουμε να πιουν τα υγρά τους. Αλατίζουμε για να βγάλουν τα υγρά τους πιο γρήγορα.

Αφού στεγνώσουν καλά τα λαχανικά της γέμισης, αποσύρουμε από τη φωτιά κι αφήνουμε να κρυώσουν καλά. Τρίβουμε μπόλικο πιπέρι. Προσθέτουμε τα μυρωδικά, τη γραβιέρα, την ξινομυζήθρα Πάρου και τη χλωρή μανούρα. Χτυπάμε τα αβγά σε μπολ και τα ρίχνουμε στη γέμιση. Ανακατεύουμε καλά.

Σε λαδωμένο, πυρίμαχο, μακρόστενο σκεύος στρώνουμε το ένα χοντρό χωριάτικο φύλλο φροντίζοντας να καλύπτει τα πλαϊνά τοιχώματα. Αδειάζουμε μέσα τη γέμιση και στρώνουμε τα υλικά με κουτάλι. Βρέχουμε περιμετρικά το κάτω φύλλο με λίγο νερό.

Σκεπάζουμε την πίτα με το δεύτερο φύλλο και τσιμπάμε τις άκρες να κολλήσουν οι ενώσεις. Τρυπάμε όλη την επιφάνεια της πίτας. Αλείφουμε λίγο λάδι με πινέλο. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα, στους 180 ºC, για περίπου 50′, μέχρι να ροδίσει η καλοκαιρινή πίτα πάνω και κάτω.

Μυστικά για την παριανή πίτα με βλήτα και κολοκυθάκια από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

  • Η γέμιση, προτού μπει ανάμεσα από τα φύλλα, πρέπει να είναι πολύ στεγνή. Αν δεν είμαστε σίγουροι, πασπαλίζουμε με λίγη φρυγανιά, για να μαζέψει τα υγρά.
  • Η Παριανή αυτή πίτα γίνεται με απλό χειροποίητο χωριάτικο φύλλο που όμως οι παριανές το ανοίγουν λίγο πιο χοντρό από το συνηθισμένο. Μπορείτε να τη φτιάξετε όμως με ό,τι φύλλο θέλετε, γιατί σε αυτή την πίτα, η υπέροχη γέμιση κάνει τη διαφορά. Αν βάλετε σφολιάτα, βάλτε ένα φύλλο πάνω, ένα κάτω. Αν βάλετε χωριάτικο φύλλο κρούστας, βάλτε μισά κάτω και μισά πάνω από τη γέμιση.
  • Πολλές φορές, βάζουν ό,τι λαχανικά έχει το μποστάνι του σπιτιού. Ακόμα και κολοκυθοανθούς ή αμπελοφάσουλα με βλήτα και κολοκύθια. Παίξτε με ό,τι λαχανικό σας έχει μείνει, αλλά τα βλήτα είναι απαραίτητα.
  • Όπως όλες οι συνταγές στην κουζίνα του Αιγαίου έτσι κι αυτή, αξιοποιεί το περίσσευμα των βρασμένων χόρτων από το τραπέζι. Αυτοσχεδιάστε λοιπόν.

Κι επειδή αξίζει να συνοδεύεσετε αυτή την πίτα με ένα συγκλονιστικό γλυκό, δοκιμάστε να φτιάξετε κι εσείς σπίτι αυτό το κέικ ψυγείου της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου με αμαρέτο!

Πανεύκολη κολοκυθόπιτα χωρίς φύλλο με ελαιόλαδο και αυγά από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Συνταγές για πίτες με κολοκύθια από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Υλικά Συνταγής

  • 1.200 γραμ. κολοκυθάκια τρυφερά
  • 5 αυγά χτυπημένα
  • 300 γραμ. φέτα σε τρίμματα
  • 300 γραμ. φρέσκο ανθότυρο
  • 160 γραμ. (1 φακελάκι) φρυγανιά
  • 2 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο
  • 2 κ.σ. δυόσμο ψιλοκομμένο
  • 5-6 φρέσκα κρεμμυδάκια με τα φύλλα τους
  • ψιλοκομμένα
  • 1/4 φλ. ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • λίγο ελαιόλαδο για το ταψί

Εκτέλεση

  • Για την εύκολη κολοκυθόπιτα χωρίς φύλλο, λαδώνουµε ελαφρά ένα µικρό ταψί και το πασπαλίζουµε µε τη µισή φρυγανιά.
  • Αφού πλύνουµε ελαφρά τα κολοκυθάκια, αφαιρούµε το κοτσάνι και τα τρίβουµε σε χοντρό τρίφτη.
  • Τα αφήνουµε στο σουρωτήρι, τα αλατίζουµε λίγο και τα αφήνουµε να υδρώσουν για 15΄.
  • Τα στύβουµε µε τα χέρια και τα βάζουµε σε µπολ.
  • Προσθέτουµε τα αυγά, τα τυριά, την υπόλοιπη φρυγανιά, τον άνηθο και το δυόσµο, καθώς και τα φρέσκα κρεµµύδια.
  • Τρίβουµε µπόλικο πιπέρι και αλατίζουµε, αφού πρώτα δοκιµάσουµε το µείγµα.
  • Απλώνουµε το µείγµα στο ταψί.
  • Το ραντίζουµε µε το ελαιόλαδο και ψήνουµε την εύκολο κολοκυθόπιτα χωρίς φύλλο σε προθερµασµένο φούρνο στους 170οC στις αντιστάσεις για 40΄-45΄, µέχρι να ροδίσει ελαφρά η επιφάνεια.