Φανταστικό κέικ ψυγείου με κρέμα τιραμισού και λικέρ αμαρέτο από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Το γλυκό που πρέπει να φτιάξεις φέτος το καλοκαίρι

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Φανταστικό κέικ ψυγείου με κρέμα τιραμισού και λικέρ αμαρέτο από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Μια σούπερ καλοκαιρινή συνταγή από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου! Φτιάξτε αυτό το φανταστικό κέικ ψυγείου με κρέμα τιραμισού και λικέρ αμαρέτο και δεν θα θέλετε να φάτε άλλο γλυκό ποτέ ξανά!

Είναι μπελαλίδικο αλλά αξίζει τον κόπο!

Υλικά Συνταγής

Για το κέικ

  • 125 γραμ. φρέσκο γάλα
  • 1 κ.γλ χυμό λεμόνι
  • 150 γραμ. βούτυρο (μαλακό)
  • 200 γραμ. ζάχαρη
  • 4 μεγάλα αυγά θερμ. δωμ.
  • 2 βανίλιες (ή 1 κ.γλ υγρή βανίλια ή εσάνς πικραμύγδαλο)
  • 1 κ.γλ στιγμιαίο καφέ (σκόνη)
  • 3 κ.σ κονιάκ
  • 2 πρέζες σόδα μαγειρικής
  • 250 γραμ. αλεύρι μαλακό
  • 2 κ.γλ μπέικιν πάουντερ

Για το σιρόπι καφέ

  • 1 φλ. καφέ εσπρέσσο (ρόφημα)
  • 2 κουταλιες ζάχαρη
  • 3 -4 κουταλιές λικέρ καφέ (ή αμαρέτο ή κονιάκ)
  • Για την κρέμα τιραμισού χωρίς αυγά
  • 350 γραμ. τυρί μασκαρπόνε θερμ. δωμ.
  • 4-6 κ.σ άχνη ζάχαρη (κατά βούληση)
  • 1 βανίλια
  • 2 κουταλιές λικέρ καφέ (ή αμαρέτο ή κονιάκ)
  • 250 γραμ. κρέμα γάλακτος χτυπημένη σε παχύρευστη μορφή (κρύα)
  • 100 γραμ. σοκολάτα σε τρίμματα
  • λίγο κακάο για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

Για το αφράτο κέικ τιραμισού με παντεσπάνι, πρώτα βάζουμε το γάλα σε μπολ και ρίχνουμε το λεμόνι. Ανακατεύουμε κι αφήνουμε να σταθεί για 10 λεπτά. Διαλύουμε τη σόδα στο γάλα, λίγα λεπτά πριν το ρίξουμε στο μείγμα.

Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν. Βουτυρώνουμε δυο φόρμες 22 εκ. και στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160 βαθμούς C στον αέρα.

Σε ένα μπολ, με μίξερ χειρός σε μέτρια ταχύτητα, χτυπάμε το μαλακό βούτυρο να αφρατέψει για 1 λεπτό.Προσθέτουμε τη ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα με το μίξερ για 2-3 λεπτά να λιώσει η ζάχαρη και να κρεμώσει το μείγμα.

Ένα ένα ρίχνουμε τα αυγά, κάθε φορά να τα πίνει το μείγμα πριν προσθέσουμε το επόμενο αυγό. Το καλό χτύπημα των αυγών με το μίξερ εξουδετερώνει την μυρωδιά τους. Προσθέτουμε και τις βανίλιες.

Διαλύουμε το στιγμιαίο καφέ στο κονιάκ και τα προσθέτουμε στο μίγμα.

Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και εναλλάξ ρίχνουμε το αλεύρι με το γάλα. Ξεκινάμε πάντα με αλεύρι και τελειώνουμε με αλεύρι σε 3 διαδοχικές δόσεις με αλεύρι-γάλα.

Ισομοιράζουμε το μείγμα στα δυο ταψάκια. Ψήνουμε στην μεσαία σχάρα για 25 λεπτά περίπου. Δεν ανοιγοκλείνουμε τον φούρνο όσο ψήνουμε.

Όταν ψηθούν τα κέικ, θα φουσκώσουν και θα ροδίσουν ελαφρά και θα ξεκολλήσουν από τα πλαϊνά του ταψιού. Ελέγχουμε πάντα αν ψήθηκε ένα παντεσπάνι, στο τέλος του ψησίματος, μπήγωντας τη λάμα ενός μαχαιριού. Αν βγει καθαρή η λάμα, είναι έτοιμο.

Αφήνουμε να σταθούν για 10 λεπτά και ξεφορμάρουμε να κρυώσουν τελείως.

Σε αυτό το στάδιο, και αφού κρυώσουν, τα διατηρούμε σκεπασμένα στο ψυγείο για 3-4 ημέρες ή τυλιγμένα καλά με μεμβράνη, στην κατάψυξη έως 3 μήνες. Διαβάστε και όλα τα μυστικά μου για το πιο αφράτο και αέρινο παντεσπάνι εδώ.

Για το σιρόπι καφέ

Διαλύουμε τη ζάχαρη και το λικέρ στο ζεστό καφέ, ανακατεύουμε και αφήνουμε να κρυώσει.

Για την κρέμα τιραμισού χωρις αυγά

Σε ένα μπολ, βάζουμε το μαλακό τυρί, την άχνη, τη βανίλια και το λικέρ (αν θέλετε άγλυκο τιραμισού, βάλτε λίγη ζάχαρη και σταδιακά προσθέστε κι άλλη, αν θέλετε πιο γλυκιά κρέμα).

Με σύρμα, ή μίξερ χειρός σε χαμηλή ταχύτητα, ανακατεύουμε να αφρατέψει. Προσθέτουμε την παχύρευστη χτυπημένη κρέμα και με μία σπάτουλα, αναδιπλώνουμε το μείγμα να ομογενοποιηθεί.

Για το μοντάρισμα του κέικ τιραμισού

Βάζουμε το ένα κομμάτι κέικ σε μία πιατέλα. Με ένα κουτάλι ή με πινέλο, σιροπιάζουμε με το 1/3 από το σιρόπι καφέ. Αλείφουμε μια στρώση τη μισή κρέμα τιραμισού. Πασπαλίζουμε με την μισή σοκολάτα ξύσμα.

Αναποδογυρίζουμε το άλλο κέικ στον πάγκο εργασίας και το σιροπιάζουμε με το μισό από το σιρόπι που μας έμεινε. Το βάζουμε με την σιροπιασμένη πλευρά να ακουμπάει στην κρέμα πάνω στο πρώτο κέικ.

Με το υπόλοιπο σιρόπι, περιχύνουμε την επιφάνεια του κέικ.

Αλείφουμε ολόγυρα πάνω και τριγύρω με την υπόλοιπη κρέμα τιραμισού. Πασπαλίζουμε ξύσμα σοκολάτα και παγώνουμε το κέικ τιραμισού στο ψυγείο για 2 ώρες το λιγότερο. Λίγο πριν το σερβίρουμε το πασπαλίζουμε με κακάο και κόβουμε σε κομμάτια.

Εναλλακτικά, ψήνω το κέικ σε ταψάκι μακρόστενο 22×32. Αφού κρυώσει το κόβω κατά μήκος στη μέση και κάθε νέο κομμάτι το κόβω οριζόντια στη μέση. Έτσι ώστε να έχω 4 μακρόστενα παντεσπάνια.

Στήνω σαν μακρόστενο κέικ ακολουθώντας τις οδηγίες παραπάνω. Μπορείτε να αυξήσετε την ποσότητα της κρέμας τιραμισού για πιο εντυπωσιακό γλυκό.

Αν μπορείτε να το αφήσετε αρκετές ώρες στο ψυγείο πριν το σερβίρετε, ακόμα και μια ολόκληρη νύχτα, θα γίνει ακόμα πιο μαγικό το κέικ τιραμισού.

Κι αν γενικά αγαπάτε την σοκολάτα δοκιμάστε αυτό το γλυκό ψυγείου που έχει μόνο έξι υλικά!

Έτοιμο σε 10': Καλοκαιρινό κέικ με βερίκοκα και σοκολάτα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

καλοκαιρινές συνταγές για κέικ από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Αυτό το κέικ από τα χεράκια της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου είναι πανεύκολο αφού γίνεται μέσα σε 10' και άκρως καλοκαιρινό! Έχει μέσα βερίκοκα και σοκολάτα.

Θα το λατρέψουν μικροί και μεγάλοι και σίγουρα θα σου ζητάνε την συνταγή.

Υλικά Συνταγής

Για το κέικ

  • 80 γραμ. κουβερτούρα
  • 80 γραμ. βούτυρο
  • 100 γραμ ζάχαρη
  • 3 μεγάλα αυγά
  • 80 γραμ. αλεύρι
  • 120 γραμ. μαρμελάδα βερίκοκο

Για το σιρόπι

  • 40 γραμ. ζάχαρη
  • 40 γραμ. νερό
  • 2 κ.σ. λικέρ βερίκοκο

Για την επικάλυψη

  • 80 γραμ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη
  • 80 γραμ. κρέμα γάλακτος
  • 1 κ.σ βούτυρο

Για τα βερίκοκα

  • 10 βερίκοκα
  • 5 κ.σ. ζάχαρη
  • 2 κ.σ. λικέρ βερίκοκο

Εκτέλεση

Ξεκινάμε το κέικ με βερίκοκα, λιώνοντας σε μπεν μαρί το βούτυρο με τη σοκολάτα και αφήνουμε να κρυώσει. Χωρίζουμε τα ασπράδια από τους κρόκους. Χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσει το μείγμα. Προσθέτουμε τη λιωμένη κουβερτούρα κι ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τη μισή μαρμελάδα βερίκοκο και ανακατεύουμε να ομογενοποιηθεί.

Κοσκινίζουμε το αλεύρι στο μείγμα. Απαλά ανακατεύουμε. Χτυπάμε χωριστά τα ασπράδια, να σχηματίσουν απαλές κορυφές. Ρίχνουμε 2 κουταλιές μαρέγκα και με κοφτές κινήσεις με κουτάλι αναδιπλώνουμε. Προσθέτουμε την υπόλοιπη μαρέγκα.

Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μακρόστενη φόρμα του κέικ. Αδειάζουμε το μείγμα. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς C στον αέρα, για περίπου 35΄, να βγαίνει καθαρή η λάμα του μαχαιριού από το κέντρο του. Αφήνουμε να σταθεί για 15΄στη φόρμα και έπειτα ξεφορμάρουμε να κρυώσει.

Για το σιρόπι

Βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό για 3΄. Αποσύρουμε και προσθέτουμε το λικέρ βερίκοκο. Αφήνουμε να κρυώσει. Ζεσταίνουμε τη μαρμελάδα με λίγες σταγόνες λικέρ να αραιώσει ελαφρά.

Για την επικάλυψη

Κόβουμε οριζόντια το κέικ στα δύο. Ποτίζουμε και τα δύο κομμάτια με σιρόπι με ένα πινέλο. Βάζουμε σε πιατέλα το ένα κομμάτι κέικ. Αλείφουμε ολόγυρα με μαρμελάδα. Κάνουμε παχιά στρώση μαρμελάδας στην κορυφή. Καλύπτουμε με το δεύτερο κομμάτι κέικ. Αλείφουμε ολόγυρα με μαρμελάδα.

Λιώνουμε σε χαμηλή φωτιά τη σοκολάτα, το βούτυρο και την κρέμα. Μόλις λιώσουν, αποσύρουμε. Αφήνουμε λίγο να κρυώσει. Περιχύνουμε το κέικ ολόγυρα. Αφήνουμε να σταθεροποιηθεί. Κόβουμε σε φέτες και σερβίρουμε με βερίκοκα.

Για τα βερίκοκα

Βάζουμε όλα τα υλικά σε κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά για 15΄. Να μη λιώσουν τα βερίκοκα, πρέπει να κρατήσουν το σχήμα τους και να πήξει ελαφρά το σιρόπι. Αφήνουμε να κρυώσουν καλά. Παγώνουμε.