Καλοκαιρινή ντοματόπιτα από τον Γιώργο Τσούλη - Με δυόσμο και τυρί φέτα

Top κολατσιό για την παραλία

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Καλοκαιρινή ντοματόπιτα από τον Γιώργο Τσούλη - Με δυόσμο και τυρί φέτα

Μια απίστευτη καλοκαιρινή συνταγή μοιράστηκε μαζί μας ο αγαπημένος σεφ, Γιώργος Τσούλης! Φτιάξτε αυτή την κορυφαία και πεντανόστιμη ντοματόπιτα με τυρί φέτα και δυόσμο και θα κάνετε τα παιδιά σας να ξετρελαθούν.

Θέλει λίγα υλικά και πολύ μεράκι.

ΥΛΙΚΑ

  • 12 ώριμες ντομάτες, κομμένες σε χοντρούς κύβους
  • 400 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
  • 150 γρ. σιμιγδάλι, ψιλό
  • 7 φύλλα για χωριάτικες πίτες
  • 2 μέτρια κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 5-6 φύλλα δυόσμου, λεπτοκομμένα
  • ½ μάτσο μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 1 κ.σ. ρίγανη, ξερή
  • 1 κ.γ. βασιλικό, ξερό
  • 1 κ.γ. δυόσμο, ξερό
  • 1 κ.σ. ζάχαρη, κρυσταλλική
  • 5–6 κ.σ. ελαιόλαδο + extra για το άλειμμα των φύλλων
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Σουσάμι, για το πασπάλισμα

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ζεσταίνουμε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Μόλις ζεσταθεί, προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, τη ζάχαρη και το καραμελώνουμε για περίπου 3-4 λεπτά.

Στη συνέχεια, ρίχνουμε την ντομάτα, αλατοπιπερώνουμε, κατεβάζουμε τη φωτιά σε μέτρια και μαγειρεύουμε, μέχρι να εξατμιστεί η περισσότερη υγρασία ανακατεύοντας ανά τακτά χρονικά διαστήματα με μία ξύλινη κουτάλα.

Ύστερα, σβήνουμε τη φωτιά και μεταφέρουμε τη σάλτσα σε ένα βαθύ μπολ με το μαϊντανό, το φρέσκο δυόσμο, το βασιλικό και τη ρίγανη.

Αμέσως μετά, προσθέτουμε τη φέτα, το σιμιγδάλι, τον ξερό δυόσμο ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα και αφήνουμε στην άκρη το μείγμα να κρυώσει τελείως.

Έπειτα, αλείφουμε ένα ορθογώνιο ταψί του φούρνου διαστάσεων 35Χ25 εκ. με ελαιόλαδο, τοποθετούμε ένα φύλλο στη βάση του ταψιού και με ένα πινέλο το πασπαλίζουμε με ελαιόλαδο.

Κατόπιν, τοποθετούμε ένα ακόμα φύλλο στην πάνω πλευρά του ταψιού, έτσι ώστε να προεξέχει 10 εκ. και το πασπαλίζουμε κι αυτό με ελαιόλαδο. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία για τρία φύλλα ακόμα: ένα για την κάτω, ένα για τη δεξιά και ένα για την αριστερή πλευρά.

Τέλος, απλώνουμε τη γέμιση ομοιόμορφα από πάνω, κλείνουμε προς τα μέσα τα φύλλα που προεξέχουν κι έπειτα, τοποθετούμε ακριβώς από πάνω 2 ακόμα λαδωμένα φύλλα, τα οποία πασπαλίζουμε με σουσάμι. Χαράσσουμε την πίτα και την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στις αντιστάσεις πάνω κάτω για 1 ώρα.

Μόλις είναι έτοιμη, αφήνουμε την πίτα να κρυώσει για περίπου 30 λεπτά, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

Κι αν θέλετε μια γλυκιά πίτα, δοκιμάστε αυτήν την σοκολατόπιτα των 3 λεπτών από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου!

Ντοματόπιτα της γιαγιάς - Έχει διάφορες στρώσεις και λιώνει στο στόμα

Συνταγές για ντοματόπιτα

Υλικά

Για τη ζύμη

  • 1 ποτήρι ελαιόλαδο
  • 1 ποτήρι κρασί λευκό
  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 πρέζα ζάχαρη

Για τη γέμιση

  • 800 γρ. τυριά τριμμένα (Έμενταλ, Κεφαλογραβιέρα, Κασέρι, Γκούντα)
  • βασιλικό, δυόσμο, ρίγανη, πιπέρι
  • 2-3 κιλά ντομάτες κομμένες σε ροδέλες

Για το ρόδισμα

  • 1 ποτήρι γάλα
  • 4 αβγά

Εκτέλεση

  • Ρίχνουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και ζυμώνουμε για να ετοιμάσουμε το ζυμάρι της πίτας.
  • Βάζουμε το μπολ στο ψυγείο για 1 ώρα.
  • Βγάζουμε το ζυμάρι απ’ το ψυγείο και το χωρίζουμε σε δύο ίσα μέρη.
  • Με το ένα μέρος ζύμης ανοίγουμε το πρώτο φύλλο.
  • Βουτυρώνουμε ένα ταψί και στρώνουμε το φύλλο.
  • Πασπαλίζουμε από πάνω τα τυριά και μετά τις ντομάτες, εναλλάξ σε δύο στρώσεις.
  • Με το άλλο μέρος ζύμης ανοίγουμε το δεύτερο φύλο και το κόβουμε σε λωρίδες.
  • Τοποθετούμε τις λωρίδες ζύμης πάνω στην πίτα, όπως κάνουμε σε μια πάστα Φλώρα για να τη διακοσμήσουμε.
  • Χτυπάμε τα αβγά με το γάλα και περιχύνουμε την πίτα.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 40′ έως ότου ροδίσει.