Τρομερή και ζουμερή κρεμμυδόπιτα με ντομάτα και τυρί - Καλοκαίρι χωρίς αυτή δεν γίνεται

Από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Τρομερή και ζουμερή κρεμμυδόπιτα με ντομάτα και τυρί - Καλοκαίρι χωρίς αυτή δεν γίνεται

Εύκολη σχετικά στην παρασκευή της αυτή η τρομερή και ζουμερή κρεμμυδόπιτα με ντομάτα και τυρί! Θα ξετρελάνει όσους τη δοκιμάσουν. Τώρα το καλοκαίρι επιβάλλεται!

Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μας δίνει την συνταγή και σας την προτείνουμε ανεπιφύλακτα.

Υλικά Συνταγής

  • 3/4 φλ. ελαιόλαδο
  • 5 μεγάλα ξερά κρεμμύδια κόκκινα
  • 3 ώριμες ντομάτες
  • 1/3 φλ. ρύζι γλασέ ή Καρολίνα
  • 1 κ.σ. μπούκοβο (σποράκια καυτερής πιπεριάς)
  • 1 κ. γλ. ρίγανη
  • 250 γραμ. φέτα σε τρίμματα
  • 2 πιπεριές Φλωρίνης
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 πακέτο φύλλο κρούστας
  • λίγο ελαιόλαδο για τα φύλλα

Εκτέλεση

Για την κρεμμυδόπιτα με ντομάτα και πιπεριές, ξεφλουδίζουμε πρώτα τις ντομάτες, αφαιρούμε τους σπόρους και τις ψιλοκόβουμε. Κόβουμε τα κρεμμύδια σε λεπτές φέτες. Καθαρίζουμε τις πιπεριές, αφαιρούμε τους σπόρους και κόβουμε σε λεπτές λωρίδες. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και μαραίνουμε τα κρεμμύδια για 10΄, έως ότου μαλακώσουν καλά, χωρίς να πάρουν χρώμα.

Προσθέτουμε τις πιπεριές και σοτάρουμε για 5΄. Τέλος, προσθέτουμε τις ψιλοκομμένες ντομάτες και αφήνουμε τη γέμιση στη φωτιά για 5΄-6΄, μέχρι να πιει όλα τα υγρά. Αποσύρουμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε το μπούκοβο, το ρύζι, τη ρίγανη, τη φέτα, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε.

Σε ρηχό ταψί που έχουμε λαδώσει, στρώνουμε διαγωνίως τα μισά φύλλα κρούστας λαδωμένα. Αδειάζουμε τη γέμιση. Γυρνάμε τις άκρες των φύλλων προς τα μέσα. Διαγωνίως στρώνουμε και τα υπόλοιπα λαδωμένα φύλλα μπήγοντας τις άκρες προς τα κάτω (όπως στο γαλακτομπούρεκο).

Με κοφτερό μαχαίρι χαράζουμε ελαφρά τα πάνω φύλλα. Ραντίζουμε με λίγο νερό για να μη σηκώνονται στο ψήσιμο και περιχύνουμε λίγο ελαιόλαδο. Ψήνουμε την κρεμμυδοτυρόπιτα στους 180°C σε καλά προθερμασμένο φούρνο για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει.

Και για "σβήσιμο" φτιάξτε αυτό το γλυκό που έχει γάλα χωρίς λιπαρά

Η παραδοσιακή κρεμμυδόπιτα της Μυκόνου - Κάνουν ουρές οι τουρίστες για ένα κομμάτι

συνταγές για κρεμμυδόπιτα

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΛΛΟ

  • 700γρ. περίπου αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ½ φλυτζ. λάδι
  • χλιαρό νερό, όσο πάρει (1 νεροπότηρο περίπου)
  • 2 κουτ. γλ. κοφτά αλάτι
  • μερικές σταγόνες ξίδι

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ

  • 1 κιλό τυροβολιά Μυκόνου
  • 4-5 αβγά
  • 1 ματσάκι άνηθος ψιλοκομμένος
  • 1 μάτσο φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • αλάτι, πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Ζυμώνουμε τα υλικά του φύλλου ρίχνοντας λίγο λίγο το νερό, και προσέχοντας να μη γίνει ούτε μαλακό ούτε σκληρό το ζυμάρι. Το αφήνουμε να ξεκουραστεί.
  • Ανακατεύουμε όλα μαζί τα υλικά της γέμισης (χωρίς να σοτάρουμε τα κρεμμύδια). Χωρίζουμε τη ζύμη στα δύο, φροντίζοντας το ένα κομμάτι να είναι λίγο μεγαλύτερο από το άλλο. Ανοίγουμε τα φύλλα με τον πλάστη σε πάχος περίπου μισό εκατοστό.
    Λαδώνουμε με μπόλικο λάδι ένα ταψί διαμέτρου 42 εκ.
    Στρώνουμε στο ταψί το μεγαλύτερο φύλλο, έτσι ώστε να περισσεύει αρκετά, και στερεώνουμε τις άκρες του στο χείλος του ταψιού.
  • Απλώνουμε τη γέμιση ομοιόμορφα. Γυρίζουμε τις άκρες του φύλλου προς τα μέσα. Σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο, χωρίς να αφήσουμε περιθώρια. Ρίχνουμε μπόλικο λάδι και χαράζουμε με ένα μαχαίρι σε τετράγωνα ή μπακλαβαδωτά κομμάτια.
  • Ψήνουμε στους 200ο πάνω-κάτω σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 1 ώρα και 15 λεπτά.