Γεμιστά κολοκυθάκια αυγολέμονο από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου - Παραδοσιακό και καλοκαιρινό φαγητό

Θα γλείφετε τα δάχτυλά σας

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Γεμιστά κολοκυθάκια αυγολέμονο από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου - Παραδοσιακό και καλοκαιρινό φαγητό

Μια απίστευτα καλοκαιρινή συνταγή μας αποκάλυψε πριν από λίγες ώρες η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου! Φτιάξτε αυτά τα γεμιστά κολοκυθάκια με αυγολέμονο και θα μυρίσει όλο το σπίτι σας! Είναι από τις άκρως παραδοσιακές συνταγές...

Είναι ένα μπελαλίδικο αλλά άκρως γευστικό φαγητό και αξίζει να επενδύσεις τον χρόνο σου για την παρασκευή του.

Υλικά Συνταγής

  • 8 χοντρά κολοκύθια (ή 8 στρογγυλά)
  • 2 ξερά κρεμμύδια (ψιλοκομμένα)
  • 1 /2 φλ. ελαιόλαδο
  • 350 γραµ. κιμά μοσχαρίσιο
  • 10 κ.σ. ρύζι Καρολίνα
  • 3 κ.σ. κονιάκ
  • 2 καρότα (τριμμένα)
  • 2 πατάτες (κομμένες κυδωνάτες)
  • 2 καρότα (σε κομμάτια)
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανό (ψιλοκομμένο)
  • 1/2 ματσάκι άνηθο (ψιλοκομμένο)
  • λίγο δυόσμο (προαιρετικά)
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • λίγα κλωνάρια μαϊντανό και άνηθο

Για το απλό αυγολέμονο

  • 2 αυγά
  • χυμό από 2 λεμόνια

Για την κρέμα αυγολέμονο

  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. αλεύρι
  • 500 γραμ. ζωμό από τα κολοκυθάκια (2 φλ )
  • χυμό από 1 λεμόνι
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • λίγο ψιλοκομμένο άνηθο

Εκτέλεση για τα κολοκυθάκια γεμιστά με κιμά

  • Για τα κολοκυθάκια γεμιστά αυγολέμονο με κιμά και ρύζι, προετοιμάζουμε πρώτα τα κολοκύθια.
  • Αφού τα πλύνουμε, αφαιρούμε το κοτσάνι και λίγο από το πίσω μέρος για να στέκονται όρθια στην κατσαρόλα.
  • Αφαιρούμε μία φέτα από πάνω που θα τη χρησιμοποιήσουμε σαν καπάκι.
  • Με το εργαλείο που αδειάζουμε τα κολοκυθάκια ή με το κουταλάκι αφαιρούμε το εσωτερικό τους και το ψιλοκόβουμε.
  • Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το 1/2 ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια για 3΄-4΄.
  • Προσθέτουμε τα κολοκυθάκια (την ψιλοκομμένη σάρκα), τα καρότα και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2΄-3΄.
  • Τέλος, ρίχνουμε τον κιμά και αφήνουμε μέχρι να αλλάξει χρώμα.
  • Προσθέτουμε το κονιάκ και ανακατεύουμε.
  • Ρίχνουμε το ρύζι, τα μυρωδικά, το καρότο και αλατοπιπερώνουμε.
  • Προσθέτουμε 1 φλ. νερό να χυλώσει η γέμιση. Ανακατεύουμε καλά.
  • Γεμίζουμε με ένα κουτάλι τα κολοκυθάκια μέχρι τα 3/4 του ύψους τους.
  • Σκεπάζουμε με τη φέτα-καπάκι.
  • Τοποθετούμε όρθια τα κολοκύθια σε κατσαρόλα και μπήγουμε ενδιάμεσα πατάτες κομμένες κυδωνάτες και τα καρότα κομμένα σε κομμάτια.
  • Περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και συμπληρώνουμε νερό μέχρι λίγο πιο πάνω από τη μέση τους.
  • Τοποθετούμε δεμένα σε ματσάκι τα κλωνάρια μαϊντανού και άνηθου.
  • Αλατοπιπερώνουμε το φαγητό.
  • Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και απ’ την ώρα που θα πάρει βράση, βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 30΄ μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες και να σκάσει το ρύζι.

Για το αυγολέμονο

  • Σβήνουμε τη φωτιά (μην τα παραβράζετε γιατί θα λιώσουν τα κολοκυθάκια και θα λασπώσει το ρύζι).
  • Χτυπάμε τα ασπράδια με σύρμα, προσθέτουμε τους κρόκους, χτυπώντας και λίγο λίγο το λεμόνι.
  • Αραιώνουμε το αυγολέμονο με λίγο ζωμό απ’ την κατσαρόλα και περιχύνουμε το φαγητό, ανακινώντας την κατσαρόλα απ’ τα χερούλια.
  • Αν θέλετε το αυγολέμονο να γίνει σαν κρέμα, βάλτε 1 κουταλιά κορν φλάουρ στο χυμό λεμονιού.
  • Διαλύστε το με σύρμα, προσθέστε το στο αυγό και κάντε κανονικά το αυγολέμονο.
  • Περιχύστε το φαγητό και αφήστε το αυγολέμονο σε χαμηλή φωτιά για λίγα λεπτά να δέσει.

Για την κρέμα αυγολέμονο

  • Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με το αλεύρι. Ψήνουμε το ρού σε μέτρια φωτιά για 2 λεπτά να ψηθεί το αλεύρι. Προσθέτουμε το ζωμό και αφήνουμε να δέσει η κρέμα ανακατευοντας με σύρμα. Προσθέτουμε 1 κρόκο αυγού κι ανακατεύουμε Στύβουμε το λεμόνι πασπαλίζουμε με άνηθο ψιλοκομμένο και αλατοπιπερώνουμε.
  • Σερβίρουμε τα κολοκυθάκια σε πιατέλα και περιχύνουμε με την πυκνή σάλτσα.

Κι αν περισσέψουν κολοκυθάκια φτιάξε αυτή την καλοκαιρινή πίτα!

Μυστικά από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου για τα καλύτερα γεμιστά κολοκυθάκια με αυγολέμονο

  • Μπόλικος μαϊντανός και άνηθος μέσα στη γέμιση κάνουν τα γεμιστά κολοκυθάκια μου λαχταριστά και ταιριάζουν τέλεια με το αυγολέμονο.
  • Λίγα κοτσάνια άνηθου και μαϊντανού μέσα στο φαγητό δίνούν έξτρα αρώματα.
  • Μην παραλείψετε το τριμμένο καρότο στη γέμιση για κανένα λόγο. Δίνει απίστευτη νοστιμιά.
  • Πολλές φορές αν τα καρότα είναι μεγάλα, κρατάω λεπτές φέτες και τα χρησιμοποιώ σαν καπάκι για το κάθε κολοκύθι.