Θεϊκή τάρτα με κολοκύθι και γιάουρτι από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου - Η ζύμη έχει μόνο 5 υλικά

Ιδανική για το καλοκαίρι

Αρθρογράφος: Νεφέλη Ντατσοπούλου
Νεφέλη Ντατσοπούλου
Youweekly Editor
Θεϊκή τάρτα με κολοκύθι και γιάουρτι από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου - Η ζύμη έχει μόνο 5 υλικά

Δεν υπάρχει καλύτερο καλοκαιρινό φαγητό, από αυτή τη θεϊκή τάρτα με κολοκύθι και γιαούρτι, συνταγή της αγαπημένης Αργυρώς Μπαρμπαρίγου. Το καλύτερο απ' όλα είναι ότι η ζύμη αυτή είναι πάρα πολύ εύκολη και μπορείς να την φτιάξεις μόνο με 5 υλικά.

Η πιο νόστιμη αλμυρή τάρτα κολοκύθι με φύλλο γιαουρτιού. Είναι εύκολη, με μπισκοτένια ζύμη, που τρως μια μπουκιά και καταλήγεις να φας όλη την ταρτιέρα. Φτιάξτε την με τρυφερά κολοκυθάκια και τα τυριά που έχετε στο ψυγείο σας!

Τη συνταγή αυτή τη βρήκαμε στο argiro.gr και θα σου προτείναμε να τη δοκιμάσεις κι αυτή, όπως και τη συνταγή της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου για τα πιο λαχταριστά κολοκυθάκια με αυγολέμονο.

Πάμε να δούμε τα υλικά αλλά και την εκτέλεση της συνταγής

Υλικά

Για τη ζύμη

  • 500 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 250 γραμ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 200 γραμ. γιαούρτι
  • 1/2 κ.γλ. αλάτι
  • 1 αυγό

Για τη γέμιση

  • 8 κολοκυθάκια τριμμένα σε χοντρό τρίφτη (ή κολοκύθα)
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 πράσα (μόνο το άσπρο μέρος) ψιλοκομμένα
  • 2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 2 καρότα τριμμένα
  • 400 γραμ. ανθότυρο
  • 150 γραμ. φέτα σε τρίμματα
  • 250 γραμ. τυρί κρέμα
  • 1/4 φλ. εβαπορέ γάλα
  • 4 αυγά
  • 2 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο ή φρέσκο δυόσμο
    αλάτι
  • πιπέρι

Εκτέλεση

Για τη ζύμη γιαουρτιού

  • Για την αλμυρή τάρτα κολοκύθι με τυριά, φτιάχνουμε πρώτα τη ζύμη. Βάζουμε όλα τα υλικά της ζύμης σε μπολ και τα ζυμώνουμε λίγο να μαζευτούν σε μπάλα. Χωρίζουμε σε δυο κομμάτια και τα πατάμε στις παλάμες να γίνουν πλακέ. Τα τυλίγουμε με μεμβράνη κουζίνας και τα αφήνουμε στο ψυγείο για 15′.
  • Ανοίγουμε με πλάστη σε φύλλα τη ζύμη για τάρτα και τα στρώνουμε σε 2 λαδωμένες ταρτιέρες με 22 εκ. διάμετρο. Κόβουμε ότι περισσεύει από το χείλος της τάρτας και τρυπάμε ελαφρά το φύλλο με πιρούνι. Τα αφήνουμε στο ψυγείο και ετοιμάζουμε τη γέμιση.

τάρτα με κολοκύθι συνταγή

Για τη γέμιση με κολοκυθάκια

  • Ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε τα πράσα και τα κρεμμύδια. Προσθέτουμε τα κολοκυθάκια (ή την κολοκύθα) και τα καρότα. Αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε να μαραθούν για 5′. Αποσύρουμε. Προσθέτουμε τα τυριά στη γέμιση.
  • Χτυπάμε τα αυγά με το γάλα και τον άνηθο. Τα προσθέτουμε στη γέμιση και ανακατεύουμε πολύ καλά. Ισομοιράζουμε στις δυο ταρτιέρες.
  • Ψήνουμε την τάρτα κολοκύθι σε καλά προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 170ºC για περίπου 35′-40′ να ροδίσει. Αφήνουμε να σταθεί 10′ για να σταθεροποιηθεί και σερβίρουμε τη ζεστή τάρτα με πράσινη σαλάτα.

Ζουμερή καλοκαιρινή πίτα με πατάτες και κολοκυθάκια από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου - Παραδοσιακή της Κρήτης

Αυτή η ζουμερή καλοκαιρινή πίτα με πατάτες και κολοκυθάκια λέγεται αλλιώς "χανιώτικο μπουρέκι" και είναι μια παραδοσιακή συνταγή της Κρήτης! Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μας δείχνει βήμα βήμα πως να την φτιάχνουμε κι εμείς στο σπίτι μας.

Είναι ότι πρέπει για κολατσιό μετά την παραλία που η όρεξη θα σας ανοίξει!

Υλικά Συνταγής

  • 1 πακέτο φύλλο σφολιάτα (800 γραμ.)
  • 1 κιλό πατάτες (κατά προτίμηση φρέσκιες)
  • 1 κιλό κολοκυθάκια πρωτοφαντά (τρυφερά της εποχής χωρίς πολλούς σπόρους)
  • 3 κ.σ. φρέσκο ψιλοκομμένο δυόσμο
  • 500 γραμ. πηχτόγαλο χανίων ή ξινομηζύθρα
  • 500 γραμ. ανθότυρο φρέσκο θρυμματισμένο
  • 3/4 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 3/4 φλ. ελαιόλαδο
  • 1φλ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 2 μεγάλα αυγά

Για την επιφάνεια της πίτας

  • λίγο ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. σουσάμι

Εκτέλεση

  • Για το παραδοσιακό χανιώτικο μπουρέκι, θα χρησιμοποιήσουμε μεγάλο πυρίμαχο σκεύος ή μεγάλο μακρόστενο ταψί 40 εκ.
  • Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις πλένουμε και τις κόβουμε σε πολύ λεπτές φέτες, σχεδόν διάφανες, στο χέρι ή σε μαντολίνο. Τις βάζουμε σε μπολ.
  • Πλένουμε τα κολοκυθάκια, αφαιρούμε τις άκρες τους και τα κόβουμε σε πολύ λεπτές φέτες. Τα βάζουμε σε μπολ.
  • Αλατοπιπερώνουμε τις πατάτες και τα κολοκύθια.
  • Λαδώνουμε με πινέλο το ταψί και απλώνουμε ένα φύλλο παγωμένη σφολιάτα. Φροντίζουμε να καλύπτει η σφολιάτα τα πλαϊνά του ταψιού, ώστε να φυλακίσουμε μέσα τη γέμιση.
  • Επειδή η σφολιάτα έχει ελαστικότητα, την τεντώνουμε λίγο, ώστε να καλύψουμε τα τοιχώματα. Στρώνουμε τις μισές πατάτες, πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι.
  • Στρώνουμε τα μισά κολοκύθια, πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι.
  • Στρώνουμε το μισό πηχτόγαλο και το μισό ανθότυρο.
  • Επαναλαμβάνουμε μια φορά τις στρώσεις με τα υπόλοιπα υλικά, όπως πριν: πατάτα, αλεύρι, κολοκύθι, αλεύρι, τυριά.
  • Σε μπολ χτυπάμε το ελαιόλαδο με τα αυγά, το γιαούρτι, το υπόλοιπο αλεύρι και το δυόσμο.
  • Αλατοπιπερώνουμε το χυλό και περιχύνουμε το μπουρέκι.
  • Καλύπτουμε με τη δεύτερη κρύα σφολιάτα και τσιμπάμε τις άκρες, ώστε να κολλήσουν τα δύο φύλλα.
  • Με κοφτερό μαχαίρι χαράζουμε την επιφάνεια της σφολιάτας, ώστε να φεύγουν οι υδρατμοί.
  • Με πινέλο αλείφουμε την επιφάνεια με ελάχιστο λάδι και πασπαλίζουμε με το σουσάμι.
  • Ψήνουμε το χανιώτικο μπουρέκι σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 220 C στις αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα ή στους 200 βαθμούς C με αέρα, στη μεσαία σχάρα.
  • Μετά από τα πρώτα 10′ του ψησίματος χαμηλώνουμε στους 180 βαθμούς C ή στους 160 C, αντίστοιχα, και συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια και να ξεκολλήσει η πίτα από τη βάση του ταψιού.
  • Συνολικό ψήσιμο 1 ώρα.
  • Σερβίρουμε το χανιώτικο μπουρέκι ζεστό ή σε θερμοκρασία δωματίου.