Ποντιακή τυρόπιτα με βούτυρο σε 8 λεπτά - Είναι όνειρο

Το πιο εύκολο πιάτο που μπορείτε να φτιάξετε ανά πάσα ώρα και στιγμή

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Ποντιακή τυρόπιτα με βούτυρο σε 8 λεπτά - Είναι όνειρο

Αυτή η ποντιακή τυρόπιτα ονομάζεται Περέκ και θα σας μείνει πραγματικά αξέχαστη! Έχει λίγο βούτυρο και είναι έτοιμη μέσα σε 8 λεπτά πράγμα που σημαίνει πως μπορείτε να την φτιάξετε και για πρωινό εκείνη την στιγμή!

Επίσης, είναι πολύ εύκολο και γευστικό κολατσιό για την παραλία!

Υλικά για 5-6 άτομα

  • 5 φύλλα περέκ
  • 300 γρ. μαλακιά φέτα σπασμένη σε κομματάκια
  • 200 γρ. βούτυρο γάλακτος Lurpak

Εκτέλεση

  • Κάτω από τη βρύση ή σε μια λεκάνη με νερό, βρέχουμε τα φύλλα. Δεν τα ραντίζουμε ούτε τα μουλιάζουμε. Τα βρέχουμε όμως καλά σε όλη τους την επιφάνεια και από τις δυό πλευρές. Αν σπάσουν, δεν πειράζει καθόλου. Τα βάζουμε κομματάκια. Με ένα μαγικό τρόπο, στο ψήσιμο η πίτα θα ενοποιηθεί.
  • Ζεσταίνουμε λίγο βούτυρο στο τηγάνι και μόλις λιώσει, σε μέτρια φωτιά, βάζουμε το ένα φύλλο.
  • Σκορπάμε μικρά κομματάκια βούτυρο στην επιφάνεια και τοποθετούμε βρεμένο και το δεύτερο φύλλο.
  • Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία και με το τρίτο φύλλο.
  • Ψήνουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα στον πάτο.
  • Με τη βοήθεια ενός πιάτου, γυρίζουμε τα φύλλα, όπως στην ομελέτα.
  • Σκορπάμε πάνω τους τη φέτα και σκεπάζουμε με ένα φύλλο.
  • Σκορπάμε κομματάκια βούτυρο και σκεπάζουμε με το τελευταίο φύλλο.
  • Βουτυρώνουμε.
  • Μόλις πάρει χρώμα ο πάτος, γυρίζουμε και πάλι την πίτα με το πιάτο.
  • Μόλις πάρει χρώμα, σερβίρουμε!

Επιβάλλεται βέβαια να δοκιμάσετε κι αυτή την παραδοσιακή πολίτικη τυρόπιτα!

Ποντιακά πισία: Η παραδοσιακή συνταγή με αφράτη ζύμη και πατάτα που θα σε τρελάνει!

Ποντιακά πισιά

Κλασικά πιτάκια της ποντιακής κουζίνας, που φτιάχονται στο πι και φικαι κερδίζουν τις εντυπώσεις με την αφράτη ζύμη τους και τις ξεχωριστές γεμίσεις τους, που εκτός από φέτα μπορεί να είναι και λιωμένη βραστή πατάτα, ανακατεμένη με σοταρισμένο κρεμμύδι και λίγη ρίγανη.

Υλικά

Για τη ζύμη

  • 500γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 φακελάκι μαγιά
  • 1ποτήρι νερό χλιαρό
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. γλυκού κοφτό αλάτι
  • μείγμα από ελαιόλαδο και σπορέλαιο για το τηγάνισμα

Για τη γέμιση

  • 500γρ. φέτα σπασμένη

Διαδικασία

Σε λεκάνη ανακατεύετε το αλεύρι με τη μαγιά, το νερό, το ελαιόλαδο και το αλάτι, μέχρι να ομογενοποιηθούν. Η ζύμη πρέπει να κολλάει στα χέρια.

Τη σκεπάζετε με μεμβράνη κουζίνας και την αφήνετε μακριά από ρεύματα, να φουσκώσει για 1 ώρα.

Παίρνετε κομματάκια ζύμης στο μέγεθος ενός καρυδιού και τα ανοίγετε στρογγυλά με τον πλάστη ή με το χέρι σας. Γεμίζετε με φέτα, κλείνετε και με πιρούνι στερεώνετε τις ενώσεις. Τρυπάτε τα πισία με πιρούνι για να φουσκώσουν ομοιόμορφα στο τηγάνι.

Τηγανίζετε τα πισία να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές και τα στραγγίζετε σε πιάτο στρωμένο με χαρτί κουζίνας.