Θα πάθετε "εμμονή" με την συνταγή της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου για σπιτικό ψωμί

Θα την φτιάχνετε ξανά και ξανά

Ελένη Ζουγανέλη
Youweekly Editor
Θα πάθετε

Για όσους είναι φανατικοί του σπιτικού φαγητού, αυτή η συνταγή για ψωμί θα σας λύσει τα χέρια. Θα τη φτιάξετε ξανά και ξανά, αφού είναι πεντανόστιμη και θα πάθετε "εμμονή". Είναι της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου.

Αυτή είναι η συνταγή της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου για σπιτικό ψωμί

Υλικά Συνταγής

  • 1 κιλό αλεύρι σταρένιο (σκληρό)
  • 50 γραμ. φρέσκια μαγιά (ή δυο φακελάκια ξερή)
  • 1 κ.γλ. ζάχαρη
  • 3 κ.γλ. αλάτι
  • 2½ φλ. χλιαρό νερό (περίπου)
  • λίγο σουσάμι

Εκτέλεση

  • Για να φτιάξουμε τη βασική συνταγή για ψωμί, ενεργοποιούμε πρώτα τη μαγιά. Τη διαλύουμε σε ένα μπολ, πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη και ρίχνουμε λίγο νερό. Ανακατεύουμε να διαλυθεί. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε για 10 λεπτά να ενεργοποιηθεί. Όταν αφρίσει η επιφάνεια είναι έτοιμη και την προσθέτουμε στο αλεύρι.
  • Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε μια λεκάνη. Προσθέτουμε τη μαγιά, το αλάτι και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το νερό λίγο λίγο και ζυμώνουμε. Η ζύμη είναι έτοιμη όταν μαζευτεί σε μπάλα και καθαρίσουν τα τοιχώματα της λεκάνης. Τη βγάζουμε στον πάγκο μας και τη ζυμώνουμε για 10 λεπτά μέχρι να είναι εύπλαστη και να μην κολλάει στα χέρια.
  • Μαζεύουμε τη ζύμη σε μπάλα με τις ενώσεις προς τα κάτω. Τη βάζουμε σε λαδωμένο μπολ και τη σκεπάζουμε καλά. Την αφήνουμε 40 λεπτά να ανέβει. Έπειτα τη βγάζουμε στον πάγκο και τη ζυμώνουμε για λίγο.
  • Τη χωρίζουμε σε 3 μέρη. Πλάθουμε καρβελάκι ή φραντζόλες και τα κυλάμε σε σουσάμι. Τα αραδιάζουμε σε λαμαρίνα πασπαλισμένη με αλεύρι, τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε να διπλασιαστούν σε όγκο. Όταν φουσκώσουν τα καρβελάκια (θα χρειαστούν από 1 έως 2 ώρες, ανάλογα με τη θερμοκρασία του χώρου) τα χαράζουμε σε 2-3 σημεία και τα ψήνουμε στους 200 βαθμούς C για 35-40 λεπτά.
  • Γίνονται: 3 καρβελάκια ή 3 φραντζόλες

Φάτε το ψωμί σας συνοδεία με το απίστευτο κοτόπουλο ρολό με σάλτσα μουστάρδας.

Πανεύκολο και υγιεινό ψωμί - Έτοιμο σε 5' χωρίς ζύμωμα - Είναι της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου

Υγιεινό και πανεύκολο ψωμί που θα κάνετε μόνοι σας χωρίς κόπο και θα το απολαύσετε με τους αγαπημένους σας! Είναι έτοιμο σε 5 λεπτά και δεν θέλει καθόλου ζύμωμα

Η συνταγή ανήκει στην Αργυρώ Μπαρμπαρίγου κι εμείς σας την αποκαλύπτουμε παρακάτω!

Υλικά Συνταγής

  • 250 γραμ. αλεύρι σταρένιο
  • 250 γραμ. αλεύρι ολικής
  • 100 γραμ. νιφάδες ή πίτουρο βρώμης
  • 1 κ.σ. σπόρους γλυκάνισο
  • λίγη μαστίχα κοπανισμένη
  • 1 κ.γλ σόδα μαγειρική
  • 5 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 ½ κ.γλ αλάτι
  • 500 γραμ. ξινόγαλο
  • σουσάμι και νυφάδες βρώμης για το τελείωμα

Εκτέλεση

  • Για το εύκολο ψωμί ολικής χωρίς ζύμωμα, διαλύουμε πρώτα το αλάτι στο ξινόγαλο.
  • Ανακατεύουμε όλα τα στερεά υλικά σε λεκάνη, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και ρίχνουμε το ξινόγαλο. Ανακατεύουμε τη ζύμη με την λάμα του μαχαιριού απαλά χωρίς έντονες κινήσεις. Απαλά με τα χέρια ενώνουμε την ζύμη.
  • Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος σε λαμαρίνα. Πασπαλίζουμε λίγη βρώμη. Ακουμπάμε επάνω την ζύμη δίνοντας σχήμα στρογγυλό αλλά πλακέ. Να μην ξεπερνάει σε ύψος τα 3 εκ. Χαράζουμε βαθύ σταυρό στην επιφάνεια ή 2-3 βαθιές χαρακιές. Ραντίζουμε με λίγο νερό και πασπαλίζουμε με νυφάδες βρώμης.
  • Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200ºC για 30′, αναποδογυρίζουμε τη φρατζόλα και συνεχίζουμε το ψήσιμο για επιπλέον 10′. Πρέπει όταν θα χτυπάμε το ψωμί να ακούγεται κούφιος ο ήχος, δείγμα ότι ψήθηκε και στέγνωσε σωστά. Όταν ακούγεται βαρύς γεμάτος ήχος σημαίνει ότι θέλει λίγο επιπλέον ψήσιμο. Αφήνουμε το ψωμί πάνω σε πετσέτα να κρυώσει ελαφρά και να τραβήξει την υγρασία του.
  • Μην κόβετε τα ζεστά ψωμιά με μαχαίρι γιατί λασπώνει η ψίχα. Ο καλύτερος τρόπος είναι να κόψετε κομμάτια με το χέρι αφού κρυώσει λίγο.

Ρίξτε μια ματιά και στην δίαιτα με τοστ μιας και μιλάμε για ψωμί! Χάνεις στο άψε σβήσε 4 κιλά