Κυριακή, 20 Σεπτεμβρίου 2020 | Όροι χρήσης | Επικοινωνία

Κλασικά μακαρόνια με κόκκινη σάλτσα ντομάτας από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου - Όλα τα μυστικά της

Η πιο γρήγορη και νόστιμη μακαρονάδα

Κλασικά μακαρόνια με κόκκινη σάλτσα ντομάτας από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου - Όλα τα μυστικά της
ΑΛΜΥΡΕΣ 14.08.2020 14:28
Αρθρογράφος: Ελένη Ζουγανέλη
ΕΛΕΝΗ ΖΟΥΓΑΝΕΛΗ

YOUWEEKLY EDITOR

Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μας έφτιαξε τα πιο νόστιμα μακαρόνια με κόκκινη σάλτσα ντομάτας. Ένα κλασικό πιάτο που φτιάχνουμε όλοι μας. Μάλιστα, δεν δίστασε να μας αποκαλύψει και τα μυστικά της.

Η σάλτσα ναπολιτάνα είναι ιδανική και για κεφτέδες πίτσα και ό,τι άλλο αγαπάτε

Υλικά Συνταγής

  • 2 συσκευασίες αποφλοιωμένα ντοματάκια (πομοντόρια μακρόστενα) ή 1 κιλό φρέσκα
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 μικρό κόκκινο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένη
  • λίγες σταγόνες ξύδι από κρασί
  • αλάτι
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • 1/2 ματσάκι πλατύφυλλο βασιλικό φρέσκο
  • 1 κλαδάκι φρέσκια ρίγανη ή φρέσκο θυμάρι (προαιρετικά)
  • 2-3 πρέζες ζάχαρη (προαιρετικά)
  • Για την μακαρονάδα
  • 500 γραμ. σπαγγέτι (άσπρο ή ολικής)
  • ελαιόλαδο για το τελείωμα
  • τριμμένο τυρί παρμεζάνα ή πεκορίνο για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

  • Φτιάχνουμε την κόκκινη σάλτσα ντομάτας (ναπολιτάνα) για τα μακαρόνια. Λιώνουμε τα πομοντόρια με τα χέρια σε μπολ. Κρατάμε όλο τον χυμό τους.
  • Αν χρησιμοποιήσουμε φρέσκα στην εποχή τους, τα αποφλοιώνουμε με τον εύκολο τρόπο που σας έχω εδώ, τα κόβουμε στην μέση και τα ζουλάμε να φύγουν οι σπόροι. Τα λιώνουμε με τα χέρια σε ένα μπολ.
  • Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα σε μέτρα φωτιά και προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι. Αφήνουμε να γίνει διάφανο ανακατεύοντας το τακτικά για περίπου 3-4′. Δεν θέλουμε να πάρει καθόλου χρώμα το κρεμμύδι και να βαρύνει η σάλτσα.
  • Σπάμε τα σκόρδα, τα προσθέτουμε στο λάδι και σοτάρουμε για 1-2′ (μετά αν θέλουμε τα αφαιρούμε αλλιώς θα λιώσουν στο μαγείρεμα). Προσθέτουμε τις ντομάτες και με ξύλινη κουτάλα τις πατάμε να λιώσουν. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το ξύδι, το αλάτι, το πιπέρι κι αν θέλουμε ένα κομμάτι από το κοτσάνι του βασιλικού.
  • Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε τη σάλτσα για περίπου 40′. Πότε πότε, ανακατεύουμε με την ξύλινη κουτάλα. Η σάλτσα μετά από 40 ´ θα έχει πυκνώσει και οι ντομάτες θα έχουν πολτοποιηθεί. Ελέγχουμε το αλατοπίπερο, ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και ρίχνουμε ψιλοκομμένα τα φύλλα του βασιλικού. Ανακατεύουμε και σβήνουμε τη φωτιά.
  • Εν τω μεταξύ, έχουμε βράσει και στραγγίσει τα μακαρόνια, σε αλατισμένο νερό, 2′ λιγότερο από όσο λέει η συσκευασία. Ρίχνουμε 2-3 κουταλιές σάλτσα ναπολιτάνα στα ζυμαρικά κι ανακατεύουμε.
  • Τα σερβίρουμε αμέσως σε πιάτα με έξτρα σάλτσα και τριμμένο τυρί.

Δείτε εδώ επίσης πως μπορείτε να φτιάξετε μόνοι σας σπιτικά μακαρόνια είτε με αυγό είτε χωρίς!

Μυστικά για την κόκκινα σάλτσα ντομάτας που έφτιαξε η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου για τα μακαρόνια

-Για τη σάλτσα ναπολιτέν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ντομάτες εμπορίου ολόκληρες ή μόνο φρέσκες ντομάτες πομοντόρια. Είναι ντομάτες με λεπτή φλούδα, λίγα υγρά και πολλή σάρκα, ιδανικές για σάλτσα ντομάτας. Αν δεν βρείτε καλή φρέσκια ντομάτα σας συνιστώ να χρησιμοποιήσετε 2 συσκευασίες πομοντόρια εμπορίου. Αν θέλετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε 1 συσκευασία εμπορίου και 800 γραμ. φρέσκια ντομάτα.

-Η σάλτσα γίνεται και μόνο με σκόρδο. Μου αρέσει το κρεμμύδι όμως γιατί δίνει γλύκα στη ναπολιτάνα.

-1 κλαδάκι φρέσκια ρίγανη ή φρέσκο θυμάρι στη σάλτσα, την κάνει πιο νόστιμη.

-Ο βασιλικός στη σάλτσα ντομάτα μπαίνει πάντα στο τέλος.

-Η σάλτσα ναπολιτέν θέλει σιγανή φωτιά μέχρι οι ντομάτες να λιώσουν και να γίνουν κρέμα. Μπορείτε να περάσετε τη σάλτσα από μύλο λαχανικών.

Ρίξτε τα βρασμένα ζυμαρικά που στάζουν, μέσα στη σάλτσα.

Μακαρόνια με κόκκινη σάλτσα και λαχανικά από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου - Πεντανόστιμα και γρήγορα

Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου έχει δημιουργήσει μια πεντανόστιμη και γρήγορη συνταγή που θα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι. Πρόκειται για τα μακαρόνια με κόκκινη σάλτσα και λαχανικά.

Μία νηστίσιμη συνταγή που με τη φαντασία σας προσθέτοντας υλικά, π.χ. τυρί, κοτόπουλο, θαλασσινά (σε περιόδους εκτός νηστείας), θα σας...λύσει τα χέρια.

Υλικά Συνταγής

  • 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
  • 5-6 φρέσκα ασπρομανίταρα ψιλοκομμένα
  • 1 κολοκύθι κομμένο σε μικρά καρέ
  • 1 καρότο κομμένο σε μικρά καρέ
  • 1 κλωνάρι σέλερι κομμένο σε μικρά καρέ
  • 1 μικρή μελιτζάνα κομμένη σε μικρά καρέ
  • 1 πιπεριά κομμένη σε μικρά καρέ
  • 800 γραμ. ψιλοκομμένες ντομάτες
  • 1 κ.σ. ξίδι από κρασί
  • 1 κ.σ. ζάχαρη
  • 1 κ.γλ. θυμάρι αποξηραμένο
  • 1 κ.γλ. βασιλικό αποξηραμένο
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • ελαιόλαδο
  • 500 γραμ. σπαγγέτι

Η εκτέλεση για τα μακαρόνια με κόκκινη σάλτσα και λαχανικά

  • Για τη νηστίσιμη μακαρονάδα με λαχανικά και κόκκινη σάλτσα, σε βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο. Σε χαμηλή φωτιά μαραίνουμε το κρεμμύδι για 5 λεπτά, προσθέτουμε το σκόρδο και αφήνουμε για 2 λεπτά.
  • Προσθέτουμε όλα τα ψιλοκομμένα λαχανικά και σοτάρουμε για 5-6 λεπτά. Προσθέτουμε το ξίδι και τη ζάχαρη. Αλατοπιπερώνουμε και σιγοβράζουμε για 10 λεπτά. Προς το τέλος του βρασμού προσθέτουμε τα μυρωδικά.
  • Στο μεταξύ έχουμε βράσει τα μακαρόνια. Τα στραγγίζουμε καλά και τα ρίχνουμε στη σάλτσα λαχανικών. Βράζουμε για 1 λεπτό δυνατά, ανακατεύουμε και σερβίρουμε. Ιδανικά γαρνίρετε με φέτες τηγανητής ή ψητής μελιτζάνας και τριμμένο νηστίσιμο τυρί.

Μετά τα μακαρόνια με κόκκινη σάλτσα και λαχανικά, σερβίρεται στους καλεσμένους σας ή στην οικογένεια σας, ένα κομμάτι από αυτό το απίστευτο γλυκό ψυγείου με κεράσια. Δεν έχει ζάχαρη.

Δείτε επίσης στο Υouweekly.gr:

"Λιώνει" στο στόμα το χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου - Το μυστικό είναι στην κανέλα

Γεμιστές αυγόφετες με σοκολάτα, καραμελωμένες μπανάνες και κανέλα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου - Κόλαση!

Share