Λαχταριστοί γίγαντες στο φούρνο με σάλτσα ντομάτας και λίγη μαγειρική σόδα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Λιώνουν στο στόμα

Ελένη Ζουγανέλη
Youweekly Editor
Λαχταριστοί γίγαντες στο φούρνο με σάλτσα ντομάτας και λίγη μαγειρική σόδα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Γίγαντες στο φούρνο με σάλτσα ντομάτας και λίγη μαγειρική σόδα, που λιώνουν στο στόμα μας έφτιαξε η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου. Αυτή την παραδοσιακή συνταγή, την αγαπάει η μαγείρισσα, όχι μόνο για τη νηστεία, αλλά για όλο τον χρόνο.

Έτσι θα φτιάξουμε του γίγαντες με την σάλτσα ντομάτας και μαγειρική σόδα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Υλικά Συνταγής

  • 500 γραμ. γίγαντες
  • 2 ξερά κρεμμύδια (κομμένα σε λεπτές φέτες)
  • 4 σκελίδες σκόρδο (κομμένες σε φέτες)
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • 1 κλωνάρι σέλερι ψιλοκομμένο
  • 1 καρότο ψιλοκομμένο
  • 700 γραμ. ψιλοκομμένες ντομάτες
  • 2 πρέζες ζάχαρη
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανός
  • λίγο άνηθο
  • 1 φλ. νερό
  • λίγη μαγειρική σόδα (προαιρετικά)

Για μετά ρο φαγητό φτιάξτε τα πιο εύκολα παστάκια κέικ με ζάχαρη και γάλα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου.

Εκτέλεση

  • Από το προηγούμενο βράδυ μουλιάζουμε τους γίγαντες σε μπόλικο νερό στο οποίο έχουμε διαλύσει τη σόδα. Αν έχουμε τη σιγουριά ότι οι γίγαντες είναι βραστεροί, τότε, παραλείπουμε τη σόδα, και τους μουλίαζουμε σε σκέτο νερό για μια νύχτα.
  • Την επόμενη ημέρα, τους ξεπλένουμε καλά, τους βάζουμε σε κατσαρόλα με κρύο νερό, και τους βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν (ξαφρίζοντάς τους), για περίπου 40 λεπτά. Τους στραγγίζουμε, και τους βάζουμε μέσα σε ένα ταψί μακρόστενο 37×25 εκ. (ή στρογγυλό 35 εκ.)
  • Ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο, σε βαθύ τηγάνι, και σε μέτρια φωτιά, βάζουμε το κρεμμύδι, και το αφήνουμε για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να γίνει διάφανο. Προσθέτουμε το σκόρδο, το σέλερι και το καρότο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2-3 ακόμα λεπτά. Δεν πρέπει να πάρουν χρώμα, απλά να μαραθούν. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, τις ντομάτες, το μαϊντανό και το αλατοπίπερο.
  • Βράζουμε τη σύβραση για 10 λεπτά, και περιχύνουμε με αυτή τους γίγαντες.
  • Προσθέτουμε και το υπόλοιπο ελαιόλαδο, καθώς και 1 φλιτζάνι νερό. Ψήνουμε στις αντιστάσεις, σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς C, περίπου για 45 λεπτά, μέχρι να μείνουν με το λαδάκι τους.
  • Αν ψήσετε σε αέρα, βάλτε στη μεσαία σχάρα το ταψί, και ρυθμίστε σε πιο χαμηλή θερμοκρασία το φούρνο. Επίσης, σκεπάστε το ταψί με αλουμινόχαρτο, γιατί θα ξεραθούν γρήγορα οι γίγαντες εξωτερικά, πριν μελώσει μέχρι μέσα το εσωτερικό τους.

Αφράτα μπιφτέκια με πατάτες και μπόλικο λεμόνι από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Θα λατρέψει όλη η οικογένεια αυτή την συνταγή της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου. Είναι με αφράτα μπιφτέκια και πατάτες με μπόλικο λεμόνι στο φούρνο.

Για τα μπιφτέκια

  • 1 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος
  • 2 κρεμμύδια τριμμένα
  • 2 ντομάτες τριμμένες
  • 3 χοντρές φέτες μπαγιάτικο ψωμί μουσκεμένο
  • 2 κ.σ. κόκκινο ξίδι
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. ρίγανη
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τις πατάτες φούρνου

  • 8 πατάτες
  • 1 κ.σ. μουστάρδα
  • 1 κ.σ. ρίγανη
  • 2 λεμόνια (χυμός)
  • ½ φλ. ελαιόλαδο
  • 2 φλ. νερό
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Δείτε εδώ μια συγκλονιστική συνταγή για burger με μοσχαρίσιο μπιφτέκι! Μπορείτε το φτιάξετε εύκολα και γρήγορα σπίτι μόνοι σας!

Εκτέλεση

  • Για τα πιο αφράτα μπιφτέκια στο φούρνο με πατάτες, πριν φτιάξουμε το μείγμα του κιμά ετοιμάζουμε τις λεμονάτες πατάτες φούρνου.
  • Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε κυδωνάτες ή σε χοντρές φέτες.
  • Τις βάζουμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε όλα τα υλικά για τις πατάτες εκτός από το νερό. Τις ανακατεύουμε πολύ καλά, για να λαδωθούν παντού. Τις αδειάζουμε σε ταψί, μαζί με όλα τα υγρά που υπάρχουν στο μπολ.
  • Περιχύνουμε με το νερό και ψήνουμε στους 200 βαθμούς C για 1 ώρα, έχοντάς τες σκεπασμένες με αλουμινόχαρτο, μέχρι να μαλακώσουν.