Κάνει "θραύση" η αναποδογυριστή τυρόπιτα της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου

Μοναδική συνταγή!

Αρθρογράφος: Νεφέλη Ντατσοπούλου
Νεφέλη Ντατσοπούλου
Youweekly Editor
Κάνει

Εντοπίσαμε για εσάς μία μοναδική συνταγή της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου η οποία εδώ και καιρό κάνει «θραύση» στο διαδίκτυο. Πρόκειται για την αναποδογυριστή τυρόπιτα που σίγουρα πρέπει να δοκιμάσετε τώρα που θα είστε στο σπίτι.

Φτιάξτε την αναποδογυριστή τυρόπιτα με σιμιγδάλι για πλήρη απόλαυση. Είναι τέλεια, τραγανή, φυλλώδης, με πλούσια γέμιση τυριού. Τη συνταγή αυτή τη βρήκαμε στο Argiro.gr, και θα σου προτείναμε να τη δοκιμάσεις κι αυτή όπως και αυτή τη συνταγή για πίτσα με σοκολάτα.

Πάμε να δούμε τη συνταγή για την αναποδουγριστή τυρόπιτα της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου

Υλικά:

  • 1 πακέτο φύλλο κρούστας
  • 150 γραμ. ελαιόλαδο για τα φύλλα
  • 100 γραμ. βούτυρο
  • 200 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 1 λίτρο φρέσκο γάλα
  • 1 κιλό φέτα - κεφαλογραβιέρα - μανούρι (ανάμεικτα)
  • 2 αυγά
  • 2 κρόκους
  • μπόλικο φρεσκοτριµµένο πιπέρι
  • 2 κ.σ. μπούκοβο
  • 2 πρέζες μοσχοκάρυδο

Εκτέλεση:

  • Ξεκινάμε την προετοιμασία για την αναποδογυριστή τυρόπιτα με σιμιγδάλι, λιώνοντας το βούτυρο σε μία κατσαρόλα. Προσθέτουμε το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε να βουτυρωθεί καλά. Προσθέτουμε το γάλα και ανακατεύουμε μέχρι να δέσει η κρέμα.
  • Αφού δέσει, την αποσύρουμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε ένα ένα τα αβγά και τους κρόκους, ανακατεύοντας µε σύρμα ώστε να ομογενοποιηθούν στην κρέμα.
  • Αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει. Τέλος, προσθέτουμε τη θρυμματισμένη φέτα και τα τριμμένα τυριά και ανακατεύουμε. Τρίβουμε πιπέρι κατά βούληση και ρίχνουμε το μπούκοβο και το μοσχοκάρυδο. Ανακατεύουμε.
  • Θα χρησιμοποιήσουμε ρηχό ταψί για πίτα, 36 εκ. Το λαδώνουμε ελαφρά. Κρατάμε χωριστά τα δυο φύλλα κρούστας και τα ψιλοκόβουμε. Τα ρίχνουμε στη γέμιση και ανακατεύουμε.
  • Στρώνουμε τα 7 φύλλα, ραντίζοντας τα ενδιάμεσα με λάδι, ακτινωτά στο ταψί (να περισσεύουν έξω αρκετά) και απλώνουμε τη γέμιση στα στρωμένα φύλλα σε λεπτή στρώση. Είναι σημαντικό η γέμιση να είναι σε λεπτή στρώση.
  • Γυρίζουμε προς τα μέσα (πάνω στη γέμιση) τα φύλλα που εξέχουν. Από πάνω στρώνουμε, λαδώνοντας ένα ένα τα υπόλοιπα φύλλα, μπήγοντας τις άκρες τους κάτω από την πίτα (όπως κάνουμε στο γαλακτομπούρεκο).
  • Ψήνουμε την τυρόπιτα στους 200 ºC στις αντιστάσεις στην κάτω σχάρα ή στους 180 ºC στον αέρα στη μεσαία σχάρα για περίπου 35′, μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια. Την αναποδογυρίζουμε σε μεγάλο ταψί και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 15′ για πιο τραγανό αποτέλεσμα. Μάθετε ακόμα περισσότερα μυστικά για μοναδικές πίτες.
  • Τη βγάζουμε σε μεγάλη επιφάνεια και κόβουμε σε κομμάτια. Σερβίρουμε όσο είναι ζεστή και κριτσανιστή.

Τα πιο εύκολα ψωμάκια στο τηγάνι από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Εύκολα ψωμάκια με μαγιά στο τηγάνι, έφτιαξε η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου. Είναι αφράτα και λαχταριστά για πρωινό με μαρμελάδα και βούτυρο. Ή γεμιστά σαν σάντουιτς, στο σχολείο, στη δουλειά, στο party, στο brunch.

Φτιάξτε τα να τους τρελάνετε όλους. Γίνονται και στο φούρνο. Διατηρούνται στην κατάψυξη για να βγάζετε κάθε πρωί όσα θέλετε. Τη συνταγή βρήκαμε στο Argiro.gr.

Υλικά Συνταγής

  • 450 γραμ. αλεύρι για ψωμί (σκληρό)
  • 1 ½ κ.γλ. αλάτι
  • 350 ml χλιαρό γάλα
  • ½ κ.γλ. ζάχαρη
  • 15 γραμ. μαγιά νωπή ή 1/2 φακελάκι ξερή μαγιά
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο ή λιωμένο βούτυρο
  • λίγο ψιλό σιμιγδάλι ή καλαμποκάλευρο

Συνδύασε τα ψωμάκια με το άπιαστο παραδοσιακό σπετσοφάι σε 5 λεπτά από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου.

Εκτέλεση

  • Για τα εύκολα ψωμάκια με μαγιά στο τηγάνι, πρώτα κοσκινίζουμε το αλεύρι και το αλάτι σε ένα μεσαίο μπολ.
  • Εάν χρησιμοποιήσετε φρέσκια μαγιά θα πρέπει να την εργοποιήσετε.
  • Κάνουμε λακκούβα στη μέση στο αλεύρι και προσθέτουμε όλα τα υλικά εκτός από τη λιπαρή ουσία, λάδι ή βούτυρο.
  • Ανακατεύουμε με μία μαλακή σπάτουλα μέχρι να έχουμε μια απαλή, ελαστική και εύπλαστη ζύμη.
  • Βουτάμε τα χέρια στο λάδι ή στο λιωμένο βούτυρο και ζυμώνουμε λίγο την υγρή ζύμη.
  • Λαδώνουμε ένα μπολ και βάζουμε μέσα τη ζύμη. Την αφήνουμε σκεπασμένη με μεμβράνη να διπλασιαστεί σε όγκο για περίπου 1 ώρα, ανάλογα με την θερμοκρασία του χώρου.
  • Πασπαλίζουμε ελαφρά τον πάγκο με αλεύρι. Βγάζουμε τη ζύμη στον πάγκο και την ζυμώνουμε ελαφρά.
  • Την ανοίγουμε σε χοντρό φύλλο με πλάστη πάχους 1 εκατοστό.
  • Χρησιμοποιούμε κοφτερό μαχαίρι ή κουπ – πατ 7,5 εκατοστών και κόβουμε δίσκους 9-10 κομμάτια. στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε ένα ταψί.
  • Πασπαλίζουμε με σιμιγδάλι ψιλό και τα αραδιάζουμε τα ψωμάκια στη σειρά.
  • Τα πασπαλίζουμε με σιμιγδάλι ψιλό.
  • Τα σκεπάζουμε με πετσέτα και τα αφήνουμε για 20-30’ να φουσκώσουν.
  • Ζεσταίνουμε αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά και χωρίς λιπαρή ουσία.
  • Βάζουμε λίγα λίγα τα ψωμάκια και τα ψήνουμε για 5-6’ περίπου από κάθε πλευρά να ροδίσουν καλά.
  • Τα αφήνουμε σε σχάρα να κρυώσουν.
  • Έπειτα τα κόβουμε στη μέση και τα γεμίζουμε με διάφορες γεμίσεις γλυκές ή αλμυρές.
  • Εναλλακτικά, μπορείτε να τα πλάσετε και να τα κόψετε με τα χέρια.
  • Χωρίζουμε τη ζύμη σε 8-10 κομμάτια. Μαζεύουμε τις ενώσεις κάτω από τη ζύμη και πλάθουμε σε σφαιρικό σχήμα. Πατάμε ελαφρά να γίνουν πλακέ.
  • Ψήνουμε κανονικά όπως παραπάνω.
  • Τα ψωμάκια στο τηγάνι δεν κόβονται με μαχαίρι οριζόντια. Τα χαράζουμε καρφώνοντας το πηρούνι γύρω γύρω και μετά τα τραβάμε να χωρίσουν.