Φασολάδα με λουκάνικο από την Αργυρώ - Με βαθιά χωριάτικη γεύση

Εύκολη συνταγή με φασόλια χωρίς μούλιασμα

Ελένη Ζουγανέλη
Youweekly Editor
Φασολάδα με λουκάνικο από την Αργυρώ - Με βαθιά χωριάτικη γεύση

Φασολάδα με λουκάνικο, έφτιαξε η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, μια εύκολη συνταγή με φασόλια χωρίς μούλιασμα. Τα λουκάνικα στην κλασική φασολάδα δίνουν βαθιά χωριάτικη γεύση στη χειμωνιάτικη εκδοχή της.

Δοκιμάστε την οπωσδήποτε, εμείς την βρήκαμε στο Argiro.gr.

Αυτή είναι η συνταγή της Αργυρώς για τη φασολάδα με τα λουκάνικα

Υλικά Συνταγής

  • Για τη φασολάδα
  • 500 γραμ. μέτρια ξερά φασόλια
  • 2 χωριάτικα λουκάνικα
  • 2-3 καρότα (κομμένα σε μικρά καρέ)
  • 2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 2 κλωνάρια σέλερι ψιλοκομμένα
  • 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 3/4 φλ. ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 κ.γλ. μπούκοβο (προαιρετικά)

Δείτε ωστόσο τι θα μαγειρέψει και αυτή την εβδομάδα στην εκπομπή της.

Εκτέλεση

  • Για την κοκκινιστή φασολάδα με λουκάνικο, βράζουμε πρώτα τα φασόλια, χωρίς να τα έχουμε μουλιάσει, σε κατσαρόλα με μπόλικο κρύο νερό να τα σκεπάζει. Τα αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά από την ώρα που θα πάρουν βράση, για 35΄-40′ μέχρι να μισομαλακώσουν. Τα στραγγίζουμε σε σουρωτήρι. Κρατάμε λίγο από το νερό των φασολιών στην άκρη.
  • Ψιλοκόβουμε τα λαχανικά. Ζεσταίνουμε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά. Σε μια κουταλιά ελαιόλαδο σοτάρουμε τα χωριάτικα λουκάνικα για 3´ να ροδίσουν. Τα βγάζουμε σε πιάτο και τα σκεπάζουμε. Θα τα προσθέσουμε στο τέλος του μαγειρέματος.
  • Στην κατσαρόλα που ροδίσαμε τα λουκάνικα προσθέτουμε 3 κ.σ. ελαιόλαδο (από το συνολικό) και σοτάρουμε τα κρεμμύδια, τα καρότα και το σέλερι. Τα ανακατεύουμε καλά, να λαδωθούν. Τα αφήνουμε για 2΄-3΄ και φροντίζουμε να μην πάρουν χρώμα. Προσθέτουμε τον πελτέ και τον τρίβουμε στη βάση της κατσαρόλας. Ψήνουμε τον πελτέ για 1′.
  • Ρίχνουμε τα μισοβρασμένα φασόλια και συμπληρώνουμε βραστό νερό να καλύπτει τα υλικά και να εξέχει από πάνω 2-3 δάχτυλα. Σε αυτό το στάδιο μπορείτε να προσθέσετε το νερό που έβρασαν τα φασόλια, για πιο πλούσια κρεμώδη υφή στη φασολάδα.
  • Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε τη φασολάδα για 30΄.Προσθέτουμε το λουκάνικο. Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και βράζουμε για ακόμα 5′ , μέχρι να χυλώσει καλά η φασολάδα με λουκάνικο και ο ζωμός της να μοιάζει με πυκνή σάλτσα. Αν θέλουμε προσθέτουμε το μπούκοβο στο τέλος.
  • Σερβίρουμε τη φασολάδα αχνιστή, με ελιές και ζυμωτό ψωμί ή τυρόψωμο καρυδάτο.

7+1 μυστικά για φασολάδα από άλλον πλανήτη

  1. Προτιμάμε ελληνικά φασόλια. Όσα προέρχονται από ορεινές περιοχές ή από τη βόρεια Ελλάδα (π.χ. Φλώρινα, Καστοριά, Κοζάνη κ.α.) είναι άριστης ποιότητας και πολύ νόστιμα.
  2. Αν αγοράζουμε χύμα φασόλια, πρέπει να έχουμε αξιόπιστο προμηθευτή, γιατί πολλοί συνηθίζουν να αναμειγνύουν παλιάς εσοδείας με καινούργια. Αποφεύγουμε τα κιτρινισμένα, διότι το κιτρίνισμα αποτελεί ένδειξη ότι είναι παλιάς εσοδείας. Όσο πιο παλιά είναι τα όσπρια, τόσο πιο πολύ βράσιμο χρειάζονται, αν και το πόσο βραστερά είναι εξαρτάται κυρίως από άλλους παράγοντες, όπως το ίδιο το φυτό, τα εδαφοκλιματικά χαρακτηριστικά του τόπου καλλιέργειας και το νερό ποτίσματος.
  3. Φασολάδα μπορούμε να φτιάξουμε με ό,τι φασόλια θέλουμε (ψιλά, μέτρια, χοντρά, γίγαντες, μαύρα, κόκκινα, έγχρωμους γίγαντες κ.ά.), υπολογίζοντας το χρόνο που θέλει καθένα από αυτά για να γίνει.
  4. Προτού τα μαγειρέψουμε, τα μουλιάζουμε σε μια πολύ μεγάλη λεκάνη ή κατσαρόλα σε άφθονο κρύο νερό, ώστε να τα υπερκαλύπτει κατά 7 - 8 εκ. Οσο πιο χοντρά τα φασόλια, τόσο περισσότερη ώρα μούλιασμα θέλουν.
  5. Για να είμαστε σίγουροι ότι θα μουλιάσουν σωστά, ακολουθούμε τις οδηγίες της συσκευασίας ή τη συμβουλή του προμηθευτή μας. Συνήθως, πάντως, ένα βράδυ αρκεί. Ο γενικός κανόνας είναι: ξεδιάλεγμα, πλύσιμο, μούσκεμα σε άλλο νερό, πρωτοβράσιμο σε άλλο νερό και μαγείρεμα σε άλλο (4 φορές τον όγκο των φασολιών που πρέπει να είναι γύρω στα 60 γρ. ξερά ανά κεφαλή). Ετσι, αποφεύγεται μέρος, τουλάχιστον, του «φουσκώματος». Ως προς το φούσκωμα, τώρα, έτσι εξηγείται η παρουσία δάφνης, θυμαριού ή ρίγανης ή ακόμη -σε εδέσματα άλλων λαών- κύμινου ή και γλυκάνισου, διότι όλα αυτά δρούν κατευναστικά και απολυμαντικά στο έντερο.
  6. Το βασικό μυστικό της επιτυχίας είναι το αργό, ήπιο μαγείρεμα. Σε σιγανή φωτιά τα φασόλια προλαβαίνουν να μαλακώσουν χωρίς να διαλυθούν και η σούπα χυλώνει όσο πρέπει.
  7. Δεν αλατίζουμε τα φασόλια από την αρχή, γιατί σκληραίνουν και δεν βράζουν εύκολα. Το αλάτι το βάζουμε από το μέσον του μαγειρέματος και μετά. Το ίδιο ισχύει και με τα όξινα (λεμόνι κ.λπ.) γι’ αυτό τα προσθέτουμε και αυτά από τη μέση του μαγειρέματος και μετά.
    Αν στο τέλος του μαγειρέματος τα φασόλια έχουν μαλακώσει, αλλά η φασολάδα δεν έχει χυλώσει όσο θέλουμε, κάνουμε το εξής: Πολτοποιούμε 1 - 2 κουτάλες από τη σούπα στο μούλτι. Ρίχνουμε τον πολτό στην κατσαρόλα και αφήνουμε τη σούπα να πάρει 1 - 2 βράσεις.
  8. Το υπόλοιπο από μια φασολάδα είναι εξαιρετική πρώτη ύλη για κροκέτες την επομένη ή τη μεθεπομένη. Ακόμη και αλεσμένα με λίγη πιπεριά Φλωρίνης γίνονται νόστιμο ντιπ για ψωμάκια και κριτσίνια