Προσοχή με τον κιμά! Τα μυστικά της Μπαρμπαρίγου για να μην βγουν πέτρα τα μπιφτέκια

Σίγουρα σας ενδιαφέρει!

Αρθρογράφος: Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Προσοχή με τον κιμά! Τα μυστικά της Μπαρμπαρίγου για να μην βγουν πέτρα τα μπιφτέκια

Ένα από τα πιο αγαπημένα σπιτικά φαγητά όλων είναι χωρίς αμφιβολία τα μπιφτέκια με τις πατάτες στον φούρνο. Πολλοί όμως αποφεύγουν να τα μαγειρέψουν διότι βρίσκουν δυσκολία με τον κιμά και ως αποτέλεσμα έχει να μην βγει το μπιφτέκι ζουμερό και αφράτο. Σε αυτό έρχεται να μας δώσει λύση η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου καθώς μας αποκαλύπτει τα μυστικά για τα πιο καλοψημένα μπιφτέκια!

Μυστικά για ζουμερά μπιφτέκια από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

  • Διαλέγουμε το σωστό κρέας για τον κιμά. Τα πιο κατάλληλα για μπιφτέκια, κομμάτια μοσχαριού, είναι το καπάκι, η ελιά, η λάπα ή το στήθος, που έχουν λίγο λιπάκι, το οποίο δίνει νοστιμιά.
  • Αν προτιμάτε κιμά χωρίς λίπος, γιατί προσέχετε τη σιλουέτα σας, ζητήστε άπαχο κιμά και φτιάξτε αυτή τη συνταγή μου, τα μπιφτέκια super food με λαχανικά.
  • Πάντα προσθέτουμε στον κιμά λίγο ξύδι. Αυτό σπάει τις ίνες του κιμά και κάνει πιο αφράτο το μείγμα του σε συνδυασμό με το ζύμωμα.
  • Προσθέτουμε το τριμμένο κρεμμύδι με υγρά του, όπως και την ντομάτα με τα υγρά της. Τα υγρά τους είναι αυτά που θα δώσουν έξτρα νοστιμιά στα μπιφτέκια, θα τα κρατήσουν αφράτα, ζουμερά και μαλακά.
  • Μετά το ζύμωμα, βάζουμε τον κιμά, σκεπασμένο, για μισή ώρα τουλάχιστον στο ψυγείο. Όσο το μείγμα του κιμά θα κρυώνει, όλα τα αρώματα θα ενσωματωθούν με το κρέας, θα ενωθούν όλες οι γεύσεις, θα μαλακώσουν οι ίνες ακόμα περισσότερο και τα μπιφτέκια στο φούρνο θα γίνουν ακόμα πιο αφράτα.
  • Εκτός από ψωμί, φρυγανιά ή αλεσμένο παξιμάδι, μπορούμε να βάλουμε στο μείγμα του κιμά για μπιφτέκια, νιφάδες βρώμης ή πίτουρο βρώμης.
  • Το αυγό δεν είναι πάντα απαραίτητο στα μπιφτέκια. Το αυγό δίνει στον κιμά την ιδιότητα να κρατάει πιο εύκολα το σχήμα που θέλουμε να του δώσουμε. Βάζουμε αυγό, πχ σε ένα γεμιστό μπιφτέκι που δεν θέλουμε να μας ανοίξει στο ψήσιμο ή σε ένα ρολό κιμά που θέλουμε να κρατήσει σχήμα του. Χωρίς αυγό, τα μπιφτέκια γίνονται πολύ πιο ελαφριά στη γεύση και πολύ πιο αφράτα στο ψήσιμο.
  • Προσθέτουμε τα λαχανικά της επιλογής μας. Ανάλογα με το τι μας αρέσει και προτιμάμε, μπορούμε να προσθέσουμε στο μπιφτέκι μας ψιλοτριμμένο καρότο, ψιλοτριμμένο κολοκύθι, ψιλοκομμένο ή αλεσμένο μανιτάρι.
  • Προσοχή στον χειρισμό του ήδη κατεψυγμένου κιμά. Όταν χρησιμοποιήσετε κατεψυγμένο κιμά για τα μπιφτέκια τότε πρέπει , όταν ζυμωθεί ο κιμάς να μαγειρευτεί και να φαγωθεί. Απαγορεύεται να ξαναμπεί το ζυμωμένο μπιφτέκι από τον κατεψυγμένο κιμά στην κατάψυξη.
  • Τον φρέσκο κιμά μπορείτε να τον καταψύξετε. Ζυμώστε τα μπιφτέκια με τον φρέσκο κιμά και αποθηκεύστε τα στην κατάψυξη.
  • Απολαύστε τα μπιφτέκια αμέσως μετά το ψήσιμο. Όσο είναι ζεστά ακόμα από το φούρνο τα μπιφτέκια είναι μαγικά. Ζεστά, ζουμερά και αφράτα. Όσο κρυώνουν σκληραίνουν και χάνουν τη μαγεία τους.

Διάβασε περισσότερα στο Argiro.gr

Εκτός από τα μπιφτέκια, η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μας αποκαλύπτει και τα μυστικά για να μην βγει σκληρό το κέικ!

Μπιφτέκια με λίγες θερμίδες από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου - Έχουν βρώμη, λεμόνι και γιαούρτι

μπιφτέκια βρόμης από την αργυρώ μπαρμπαρίγου

Αν ψάχνετε μια απίστευτη συνταγή που θα γίνει ο εθισμός σας για φέτος τον φθινόπωρο μόλις την βρήκατε εδώ! Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου για ακόμα μια φορά δημιούργησε το τέλειο πιάτο: Μπιφτέκια με βρώμη και λεμονάτες πατάτες. Λίγες θερμίδες, πολύ απόλαυση.

Παρακάτω θα βρείτε αναλυτικά την συνταγή!

Υλικά

Για τις μεθυσμένες πατάτες

  • 8 πατάτες
  • 1/3 φλ. ελαιόλαδο
  • 2 λεμόνια (χυμός)
  • 2 κ.σ. μουστάρδα
  • 1 (350ml) κουτάκι μπύρα
  • 2-3 κλαδάκια φρέσκο θυμάρι και ρίγανη
  • αλάτι και πιπέρι

Για τα μπιφτέκια

  • 800 γρ. κιμάς (από μοσχάρι
  • κοτόπουλο ή γαλοπούλα) 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 1 ντομάτα τριμμένη
  • 1/2 φλ. κουάκερ (νιφάδες βρώμης)
  • 1 κ.σ. ρίγανη αποξηραμένη
  • 2 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • 2 κ.σ. γιαούρτι
  • 1 κ.σ. μουστάρδα
  • αλάτι
  • πιπέρι

Εκτέλεση

Αυτά τα υγιεινά μπιφτέκια με βρώμη, μπορούν να γίνουν με κιμά από μοσχάρι, κοτόπολο ή γαλοπούλα. Πριν φτιάξουμε όμως το μείγμα του κιμά, ετοιμάζουμε τις πατάτες φούρνου.

Για τις λεμονάτες πατάτες

  • Καθαρίζουμε, πλένουμε και κόβουμε τις πατάτες σε μεγάλα κομμάτια. Τις βάζουμε σε ένα μεγάλο πυρέξ και ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, μουστάρδα, λάδι και τον χυμό του λεμονιού.
  • Ανακατεύουμε καλά και περιχύνουμε με την μπύρα. Προσθέτουμε τα μυρωδικά.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ºC για 1 ώρα και 15’.

Για τα μπιφτέκια με βρώμη

  • Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια για λίγα λεπτά να μαραθούν. Δεν θέλουμε να πάρουν χρώμα. Αφήνουμε να κρυώσουν λίγο.
  • Σε μπολ βάζουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά. Τα ζυμώνουμε πολύ καλά.
  • Πλάθουμε 8 μπιφτέκια. Αφού έχουν ψηθεί οι πατάτες για 50′, τότε τοποθετούμε τα μπιφτέκια πάνω στις μισοψημένες πατάτες και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 20-25′ περίπου ώσπου να ροδίσουν (ανάλογα το ψήσιμο που επιθυμούμε).