Πανεύκολη και τραγανή σπανακόπιτα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου με γιαούρτι

Από γεύση... δεν φαντάζεστε!

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Πανεύκολη και τραγανή σπανακόπιτα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου με γιαούρτι

Σαν αυτή την σπανακόπιτα της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου πραγματικά δεν θα βρεις πουθενά! Είναι πανεύκολη, τραγανή και μαλακή γιατί έχει βάση γιαούρτι!

Υλικά Συνταγής

Για τη ζύμη

  • 2 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 φλ. καλαμποκάλευρο
  • 1 φλ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 1 κ.γλ αλάτι
  • ½ φλ. ελαιόλαδο
  • 1 κεσεδάκι γιαούρτι
  • 2 ½ φλ. νερό (περίπου)

Για τη γέμιση

  • 500 γραμ. χόρτα (σπανάκι
  • λάπαθα κ.λ.π)
  • 4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 1 πράσο ψιλοκομμένο
  • ½ ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
  • ½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • ½ ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο
  • 250 γραμ. φέτα σκληρή θρυμματισμένη
  • 2 αυγά χτυπημένα
  • πιπέρι
  • αλάτι
  • ½ φλ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. τραχανάς (ή σιμιγδάλι)
  • λίγο ελαιόλαδο για το ράντισμα της πίτας

Εκτέλεση

  • Ο πλαστός, είναι μια παραδοσιακή συνταγή για εύκολη σπανακόπιτα με γεύση μοναδική.
  • Πλένουμε, στραγγίζουμε και ψιλοκόβουμε τα χόρτα. Τα αλατίζουμε και τα αφήνουμε 5΄- 10΄ να ιδρώσουν. Τα στύβουμε καλά και τα βάζουμε σε μπολ. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, τη φέτα, τα κρεμμύδια, το πράσο, τα μυρωδικά, τα αυγά, τον τραχανά, το πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.
  • Σε μπολ βάζουμε τα αλεύρια, το σιμιγδάλι, το γιαούρτι, το λάδι, αλάτι και 2 φλιτζ. νερό, να γίνει πηχτός χυλός.
  • Σε λαδωμένο μεγάλο ρηχό ταψί (Νο 42) στρώνουμε με το κουτάλι τα 2/3 του χυλού. Απλώνουμε πάνω τη γέμιση και απαλά την πατάμε με τα δάχτυλα. Στο χυλό που έχει απομείνει ρίχνουμε 1/2 φλιτζ. νερό και ανακατεύουμε να αραιώσει. Περιχύνουμε τη σπανακόπιτα.
  • Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και ψήνουμε στους 200 βαθμούς C για 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει καλά η πίτα μας.
  • Είναι πολύ βασικό, η σπανακόπιτα να είναι πολύ λεπτή σε πάχος, για να ξεροψηθεί και να γίνει τραγανό το φύλλο.

Κι αν θες κάτι σε γλυκό, δοκίμασε αυτά τα τέλεια κουλουράκια, επίσης της Αργυρώς!

Argiro.gr

Ζουμερή σπανακόπιτα χωρίς φύλλο από την Αργυρώ Μπαρμπαριγου - Τα ντοματάκια με το γιαούρτι εκρηκτικός συνδυασμός

σπανακόπιτα Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Υλικά Συνταγής

  • 2 κ.σ ελαιόλαδο
  • 6 φέτες μπέικον
  • 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 6 φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 500 γραμ. τρυφερά φύλλα σπανάκι
  • 6 αυγά
  • 1 φλ. αλεύρι
  • 1 στραγγιστό γιαούρτι
  • 1/2 φλ. κεφαλοτύρι τριμμένο
  • 3 κ.σ άνηθο ψιλοκομμένο
  • 1 φλ. κατσικίσιο τυρί σε τρίμματα
  • 6 ντοματίνια κομμένα στη μέση
  • αλάτι
  • μπόλικο πιπέρι

Εκτέλεση

  • Για τη σπανακόπιτα χωρίς φύλλο, ψιλοκόβουμε πρώτα το μπέικον. Ζεσταίνουμε το λάδι και το ροδίζουμε για λίγα λεπτά. Αφαιρούμε το μπέικον και στο ίδιο λάδι προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμύδια και το ξερό κρεμμύδι.
  • Τα σοτάρουμε να γίνουν διάφανα. Προσθέτουμε το σπανάκι κι αφήνουμε λίγα λεπτά ίσα που να μαραθεί. Αποσύρουμε από την φωτιά.
  • Σε μπολ χτυπάμε τα αυγά και το γιαούρτι κι αλατοπιπερώνουμε. Προσθέτουμε τον άνηθο και την τριμμένη μυζήθρα. Τέλος, προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά.
  • Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, μπέικον, κρεμμυδάκια, κρεμμύδι, σπανάκι ανακατεύουμε κι αδειάζουμε σε μικρο πυρίμαχο ταψάκι καλά βουτυρωμένο.
  • Πασπαλίζουμε με τα τρίμματα κατσικίσιου τυριού και βάζουμε τα κομμένα ντοματίνια στην επιφάνεια. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170ºC για περίπου 25′ μέχρι να σταθεροποιηθεί η επιφάνεια.
  • Αφήνουμε να κρυώσει και κόβουμε σε κομμάτια.