Μπισκότα λεμονιού σε 15' από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου - Ότι πρέπει για τα Χριστούγεννα

Μια συνταγή που πρέπει να δοκιμάσεις φέτος

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Μπισκότα λεμονιού σε 15' από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου - Ότι πρέπει για τα Χριστούγεννα

Αν βαρέθηκες τις κλασικές συνταγές για χριστουγεννιάτικα μπισκότα φτιάξε αυτά της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου! Θα μυρίσει το σπίτι λεμόνι σε 15 μόνο λεπτά!

Υλικά Συνταγής

  • 250 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/4 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 λεμόνι ακέρωτο (βιολογικό)
  • 170 γραμ. βούτυρο ή μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου
  • 110 γραμ. ζάχαρη και 2 κ.σ. ζάχαρη έξτρα
  • 80 γραμ. ζάχαρη άχνη
  • 1/2 κ.γλ. βανίλια (εκχύλισμα) ή 1 βανίλια

Εκτέλεση για τα μπισκότα λεμονιού

Για τα εύκολα μπισκότα λεμονιού, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160-170 βαθμούς C στον αέρα. Κοσκινίζουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι.

Πλένουμε τα λεμόνια και αφού τα σκουπίσουμε παίρνουμε 1 κ.γλ. ξύσμα και 2 κ.σ. χυμό λεμόνι.

Με μίξερ χειρός χτυπάμε σε μπολ το βούτυρο, τη ζάχαρη (τα 110 γραμμ.) και την άχνη για λίγα λεπτά να γίνουν κρέμα. Προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού, το χυμό και τη βανίλια και ή χαμηλώνουμε πολύ το μίξερ ή με σπάτουλα ανακατεύουμε τα στερεά υλικά στο μείγμα.

Μοιράζουμε τη ζύμη σε δύο ίσα μέρη και την τυλίγουμε με μεμβράνη αφού της δώσουμε σχήμα ρολού. Παγώνουμε τη ζύμη στην κατάψυξη αν βιαζόμαστε ή στο ψυγείο αν έχουμε περισσότερο χρόνο. Αφού παγώσει καλά η ζύμη ώστε να κόβεται, αφαιρούμε τη μεμβράνη και με κοφτερό μαχαίρι κόβουμε φέτες πάχους 0,5 εκ.

Στρώνουμε λαδόκολλα ή φύλλο σιλικόνης σε λαμαρίνες και αραδιάζουμε τα μπισκότα με αρκετή απόσταση μεταξύ τους γιατί απλώνουν. Τα πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη ζάχαρη (2 κ.σ.).

Ψήνουμε τα μπισκότα λεμονιού για περίπου 12΄-15΄ ωσότου οι άκρες ροδίσουν ελαφρά. Αφού τα βγάλουμε από το φούρνο, μετά από 5΄ με προσοχή τα μεταφέρουμε σε σχάρα να κρυώσουν καλά. Αν θες, ωστόσο, μια γρήγορη συνταγή για πρωινό αυτά τα πιτσάκια θα σε ξετρελάνουν!

Argiro.gr

Κέικ με γλάσο λεμονιού από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Αργυρώ μπαρμπαρίγου κέικ

Υλικά Συνταγής

  • 2½ φλιτζ. ζάχαρη
  • 5 μεγάλα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
  • 3/4 φλιτζ. λεμονάδα με ανθρακικό (αναψυκτικό) σε θερμοκρασία δωματίου
  • Ξύσμα από 2 λεμόνια (ακέρωτα)
  • 2 κ.σ. χυμό λεμονιού
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 225 γραμμ. βούτυρο ή μαργαρίνη λιωμένη σε θερμοκρασία δωματίου
  • 400 γραμμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του κοσκινισμένο

Για το χρωματιστό γλάσο

  • 1 φλιτζ. ζάχαρη άχνη
  • 1 κ.σ. χυμό λεμονιού
  • Χρώμα ζαχαροπλαστικής κίτρινο ή πράσινο

Εκτέλεση

Για το κέικ λεμόνι

Για το κέικ λεμόνι με γλάσο και λεμονάδα, όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Βάζουμε στον κάδο του μίξερ τη ζάχαρη και τα αυγά και τα χτυπάμε για 3-4 λεπτά, να ενωθούν. Προσθέτουμε τη λεμονάδα, το ξύσμα, το χυμό και το αλάτι και τα χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα να ενωθούν.

Συνεχίζοντας το χτύπημα προσθέτουμε λίγο λίγο το λιωμένο αλλά κρύο πλέον βούτυρο και περιμένουμε να το πιει το μείγμα. Λίγο λίγο ρίχνουμε το κοσκινισμένο αλεύρι, ανακατεύοντας πάντα το μείγμα σε χαμηλή ταχύτητα.

Βουτυρώνουμε κι αλευρώνουμε καλά μία φόρμα του κέικ με τρύπα. Αδειάζουμε το μείγμα και ισιώνουμε την επιφάνεια. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς C στις αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα, για περίπου 1 ώρα και 20λεπτά.

Ελέγχουμε αν είναι ψημένο μπήγοντας τη λάμα ενός μαχαιριού. Αν βγει καθαρή, έχει ψηθεί. Αφήνουμε να σταθεί για 10λεπτά στη φόρμα. Ξεφορμάρουμε σε σχάρα, να κρυώσει καλά.

Για το χρωματιστό γλάσο λεμόνι

Κοσκινίζουμε την άχνη σε μπολ. Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και λίγες σταγόνες χρώμα ζαχαροπλαστικής (κίτρινο ή πράσινο λάιμ) κι ανακατεύουμε καλά. Περιχύνουμε το κέικ κι αφήνουμε να σταθεί για λίγο, να στεγνώσει το γλάσο.

argiro.gr