Χριστουγεννιάτικη και αφράτη ζαμπονοτυρόπιτα από την Μπαρμπαρίγου με λίγα υλικά

Θα γλείφουν τα δάχτυλά τους

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Χριστουγεννιάτικη και αφράτη ζαμπονοτυρόπιτα από την Μπαρμπαρίγου με λίγα υλικά

Φτιάξτε ζαμπονοτυρόπιτα με σφολιάτα στα καλέσματα και στα γιορτινά τραπέζια σας και δε θα μείνει ψίχουλο! Είναι εύκολη και πολύ νόστιμη! Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μας έδωσε την συνταγή!

Υλικά Συνταγής

  • 1 πακέτο ζύμη σφολιάτα
  • 1 κ.σ. βούτυρο
  • 4 κ.σ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 500 γραμ. γάλα
  • 2 αυγά
  • μπόλικο πιπέρι
  • 2-3 πρέζες μοσχοκάρυδο
  • 300 γραμ. ζαμπόν
  • 250 γραμ. φετα
  • 250 γραμ. κασέρι
  • 250 γραμ. κεφαλογραβιέρα
  • διάλυμα αυγού
  • λίγο μαύρο σουσάμι

Εκτέλεση

Για τη χριστουγεννιάτικη ζαμπονοτυρόπιτα με σφολιάτα, βάζουμε όλα τα υλικά για την κρέμα σε κατσαρόλα (βούτυρο, σιμιγδάλι, γάλα, μοσχοκάρυδο και πιπέρι) και αφήνουμε να βράσουν και να δέσει η κρέμα. Αποσύρουμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε τα αβγά χτυπημένα και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τα τυριά ψιλοκομμένα και το ζαμπόν ψιλοκομμένο.

Ανοίγουμε το φύλλο σφολιάτας. Απλώνουμε το ένα φύλλο στο ταψί, φροντίζοντας να ανασηκώσουμε το πλαϊνό τοίχωμα. Αδειάζουμε την κρύα γέμιση. Καλύπτουμε με το άλλο φύλλο και χαράζουμε ελαφρά την επιφάνεια για να εξατμίζονται οι υδρατμοί της γέμισης. Αλείφουμε με διάλυμα αβγού και πασπαλίζουμε με μαυροσίσαμο.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ºC στον αέρα για 45′, να ροδίσει και να φουσκώσει. Αφήνουμε λίγο να κρυώσει η ζαμπονοτυρόπιτα και έπειτα κόβουμε σε κομμάτια.

Πηγή: Argiro.gr

Δες εδώ πως θα φτιάξεις και το τέλειο χριστουγεννιάτικο κέικ!

Γρήγορη και εύκολη ζαμπονοτυρόπιτα με πατάτες από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

ζαμπονοτυρόπιτα μπαρμπαρίγου

Υλικά Συνταγής

  • 5 βρασμένες πατάτες
  • 4 τρυφερά κολοκύθια μέτρια
  • 2 κρεμμύδια
  • 4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 1 σκ. σκόρδο
  • 6 αυγά
  • 3 φλ. γάλα
  • 1 ½ φλ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • 1 φλ. ψιλοκομμένο βραστό ζαμπόν
  • 1 φλ. γραβιέρα τριμμένη
  • 1 φλ. σκληρή φέτα τριμμένη
  • 1/2 ματσάκι φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο
  • 4 κ.σ σχοινόπρασο ψιλοκομμένο
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 6 κ.σ γεμάτες φρυγανιά

Εκτέλεση

  • Ξεκινάμε να φτιάξουμε αυτή την εύκολη ζαμπονοτυρόπιτα χωρίς φύλλο, βράζοντας πρώτα τις πατάτες. Τις καθαρίζουμε και τις λιώνουμε με πιρούνι ή τις τρίβουμε σε χοντρό τρίφτη. Τρίβουμε και τα κολοκύθια. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, τα φρέσκα κρεμμυδάκια όπως και το σκόρδο.
  • Σε ένα μπολ βάζουμε τα αυγά και τα χτυπάμε με το γάλα. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το ελαιόλαδο, τα τυριά, το ζαμπόν και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε και το αλεύρι και δεν ανακατεύουμε πολύ από την ώρα που θα το βάλουμε.
  • Προσθέτουμε τα λαχανικά και τα μυρωδικά. Η τελική ζύμη πρέπει να θυμίζει τη σύσταση του κέικ.
  • Πασπαλίζουμε ένα ταψί με τη μισή φρυγανιά και λίγο λάδι, απλώνουμε το μείγμα ομοιόμορφα και τελειώνουμε με την υπόλοιπη φρυγανιά.
  • Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς C, για 50΄περίπου μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια και να κάνει τραγανή κρούστα. Αφήνουμε 10΄να κρυώσει και κόβουμε σε κομμάτια.