Η βελουτέ σούπα των Χριστουγέννων με πατάτα και πράσο από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Είναι οικονομική και πανεύκολη

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Η βελουτέ σούπα των Χριστουγέννων με πατάτα και πράσο από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Εύκολη, νόστιμη και οικονομική πρασόσουπα με πατάτα. Ξεκινήστε το Χριστουγεννιάτικο γεύμα σας, με μία ελαφριά βελουτέ σούπα με πράσο. Για μεγαλύτερη απόλαυση σερβίρετέ την με τα φανταστικά ροκφοροψωμάκια που σας προτείνει η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου!

Βήμα βήμα η εκτέλεση της βελουτέ σούπας από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Υλικά Συνταγής

  • 1/4 φλ. ελαιόλαδο
  • 6 πράσα καθαρισμένα και ψιλοκομμένα (το άσπρο μέρος μόνο)
  • 6 μέτριες πατάτες καθαρισμένες και κομμένες σε κύβους
  • 4 φλ. ζωμό κότας ή λαχανικών ή νερό
  • 1 κλαδάκι φρέσκο θυμάρι ή λίγο ξερό (1/2 κ.γλ.)
  • 2 φλ. γάλα φρέσκο
  • 2 κ.σ. ψιλοκομμένος μαϊντανός
  • 4 κ.σ. γιαούρτι στραγγιστό
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Για την πρασόσουπα βελουτέ με πατάτα, ζεσταίνουμε πρώτα σε κατσαρόλα το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα πράσα σε μέτρια φωτιά για 5΄-6΄, να γίνουν διάφανα. Κρατάμε 2 κ.σ. πράσο για να γαρνίρουμε τα πιάτα με τη σούπα στο τέλος.

Προσθέτουμε τις κομμένες πατάτες, το ζωμό ή το νερό και το γάλα. Αφήνουμε τη σούπα να πάρει βράση, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να σιγοβράσουν τα λαχανικά για 25΄-30΄.

Τα τελευταία 5΄ αρωματίζουμε με το θυμάρι. Αφήνουμε να κρυώσει για 10΄. Αφαιρούμε το θυμάρι (αν είναι φρέσκο) και πολτοποιούμε τα λαχανικά στο μίξερ.

Ξαναβάζουμε την πρασόσουπα στην κατσαρόλα. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό. Εάν σε αυτό το σημείο η βελουτέ μας φαίνεται πολύ παχιά μπορούμε να την αραιώσουμε με λίγο ζωμό ή με ζεστό γάλα.

Μοιράζουμε τη σούπα σε μπολ ή βαθιά πιάτα και προσθέτουμε από μία κουταλιά της σούπας γιαούρτι σε κάθε μερίδα. Γαρνίρουμε με λίγα από τα σοταρισμένα πράσα που κρατήσαμε στην άκρη και τρίβουμε έξτρα πιπέρι.

Πηγή: Argiro.gr

Συνοδεύστε την βελουτέ σούπα με ροκφοροψωμάκια - Η πρόταση της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου

Μπαρμπαρίγου χριστουγεννιάτικες συνταγές

Υλικά Συνταγής

  • 8 φέτες ψωμί
  • 150 γραμ. βούτυρο μαλακό
  • 150 γραμ. ροκφόρ μαλακό

Εκτέλεση

Για να φτιάξουμε τα ροκφοροψωμάκια, ή αλλιώς τις μπρουσκέτες με μπλε τυρί, πρέπει το τυρί και το βούτυρο να είναι μαλακά σε θερμοκρασία δωματίου.

Σε μπολ ανακατεύουμε το μαλακό βούτυρο με το μαλακό ροκφόρ. Αλείφουμε κάθε φετα ψωμί με την πάστα τυριού.

Σε αυτό το στάδιο μπορούμε να τα καταψύξουμε για μήνες τα ροκφοροψωμάκια αφού τα βάλουμε σε σακούλα τροφίμων καλά κλεισμένη. Σε αυτή την περίπτωση παγωμένα όπως είναι από την κατάψυξη, τα βάζουμε κατευθείαν σε λαμαρίνα και ψήνουμε στον καυτό φούρνο να ροδίσουν.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στον αέρα στους 180 °C θα ψήσουμε στη μεσαία σχάρα.

Αραδιάζουμε σε λαμαρίνα τα ροκφοροψωμάκια και τα ψήνουμε να ροδίσουν καλά για περίπου 10΄ λεπτά.

Πασπαλίζουμε μπόλικο κόκκινο πιπέρι.

Τρώγονται σκέτα σαν εκλεκτός μεζές με κρασί ή κοκτέιλ, αλλά συνοδεύουν τέλεια τη σαλάτα, την σουπα και τα όσπρια.

Τα ροκφοροψωμάκια θα γίνουν η νέα λατρεία σε όποιον τα δοκιμάσει.

Πηγή: Argiro.gr

Και για χριστουγεννιάτικο γλυκό δοκιμάστε αυτό το συγκλονιστικό κέικ!