Λαχταριστά κάστανα στιφάδο με γίγαντες από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Ο, τι πρέπει για μία κρύα μέρα!

Αρθρογράφος: Νεφέλη Ντατσοπούλου
Νεφέλη Ντατσοπούλου
Youweekly Editor
Λαχταριστά κάστανα στιφάδο με γίγαντες από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Με τον «Λέανδρο» να έχει σκορπίσει χιόνια σε όλη τη χώρα, σήμερα έχετε την ιδανική ευκαιρία για να φτιάξετε την πιο λαχταριστή συνταγή της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου για κάστανα στιφάδο μαζί με γίγαντες. Πρόκειται για ένα φαγητό που ταιριάζει τέλεια στις μέρες με τόση παγωνιά!

Μια vegan συνταγή, θρεπτική για χορτοφάγους αλλά και όσοι κάνετε ειδική διατροφή θα τη λατρέψετε .Τα κάστανα στιφάδο παντρεύονται με γίγαντες κι έτσι η παραδοσιακή κρητική συνταγή, μετατρέπεται σε ένα νηστίσιμο, υγιεινό και θρεπτικό φαγητό για τις κρύες ημέρες του χειμώνα.

Μάλιστα, ένα ακόμα φαγητό που μπορείτε να φτιάξετε στις κρύες μέρες, είναι και αυτή η πεντανόστιμη βελουτέ σούπα με πατάτα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου.

Πάμε να δούμε τα υλικά και την εκτέλεση για τα κάστανα στιφάδο με γίγαντες

Υλικά:

  • 500 γραµ. γίγαντες
  • 500 γραµ. κάστανα
  • 500 γραµ. κρεμμυδάκια για στιφάδο ή πέρλες
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • 1 ξερό κρεμυδι ψιλοκομμένο
  • 3 κ.σ ξύδι από κρασί
  • 1/2 φλ. κόκκινο κρασί
  • 1 δαφνόφυλλο
  • 2 φλ. ντομάτες κον κασέ (ψιλοκομμένες)
  • 1 κ.σ πελτέ ντομάτας
  • αλάτι
  • πιπέρι

κάστανα στιφάδο

Εκτέλεση:

  • Τα κάστανα στιφάδο είναι μια παραδοσιακή συνταγή από την Κρήτη, που όποιος δοκιμάσει ορκίζεται στη νοστιμιά της. Μαγειρεμένα με τους γίγαντες στο φούρνο, το στιφάδο απογειώνεται και μετατρέπεται σε ένα λαδερό νόστιμο χειμωνιάτικο φαγητό. Οι γίγαντες με κάστανα στιφάδο γίνονται στην κατσαρόλα ή στο φούρνο.
  • Μουλιάζουμε τους γίγαντες από το προηγούμενο βράδυ σε μπόλικο νερό. Την επόμενη μέρα στραγγίζουμε και τους βάζουμε σε μία κατσαρόλα. Καλύπτουμε με νερό σε θερμοκρασία δωματίου και τους βράζουμε για περίπου 40΄ να μαλακώσουν. Βράζουμε τους γίγαντες σε μέτρια φωτιά για να μαλακώσουν χωρίς να λιώσουν. Έτσι θα παραμείνουν ολόκληρα τα φασόλια. Τα στραγγίζουμε αφού μαλακώσουν και τα κρατάμε στην άκρη.

Για τα κάστανα στιφάδο

  • Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μία κατσαρόλα και σοτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι να γίνει διάφανο για 2-3΄. Προσθέτουμε τα ολόκληρα κρεμμυδάκια και σε μέτρια προς δυνατή φωτιά τα αφήνουμε να καραμελώσουν και να πάρουν χρυσό χρώμα. Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας και τον τρίβουμε στη βάση της κατσαρόλας για 1΄ να βγάλει τα αρώματα του. Σβήνουμε με το ξύδι και αφήνουμε να εξατμιστεί τελείως. Προσθέτουμε το κρασί κι αφήνουμε να μειωθεί στο μισό.
  • Προσθέτουμε τις ντομάτες και βράζουμε για 20΄. Τέλος προσθέτουμε τα κάστανα, τη δάφνη και αλατοπιρώνουμε. Βράζουμε για 10΄.
  • Βάζουμε τους γίγαντες στο ταψί και περιχύνουμε με τα κάστανα στιφάδο. Ψήνουμε στο φούρνο στους 200 °C για 20΄ να κάνει στην επιφάνεια ελαφριά κρούστα.
  • Αν θέλετε, μπορείτε να αρχίσετε και να τελειώσετε το φαγητό στην κατσαρόλα. Αλλά στον φούρνο γίνεται τέλειο.
  • Σερβίρετε με λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό και συνοδεύεται τέλεια με ρύζι. Έτσι έχετε ένα πλήρες θρεπτικό γεύμα.

Πηγή: Argiro.gr

Γίγαντες στη γάστρα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Υλικά:

  • 500 γραμ. γίγαντες
  • 1 φλ. ελαιόλαδο
  • 5-6 σκ. σκόρδο
  • 4 κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 2 ντομάτες κομμένες σε λεπτές φέτες
  • 2 δαφνόφυλλα
  • μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 κ.σ. αλάτι
  • ζεστό νερό

Εκτέλεση:

  • Για τους γίγαντες στη γάστρα, από το προηγούμενο βράδυ μουλιάζουμε τους γίγαντες σε μπόλικο νερό. Την επόμενη ξεπλένουμε και στραγγίζουμε καλά. Βάζουμε τους γίγαντες σε γάστρα.
  • Κόβουμε τα κρεμμύδια και τις ντομάτες σε λεπτές φέτες. Κάνουμε μια στρώση τα κρεμμύδια πάνω στους γίγαντες, μπήγουμε τα σκόρδα ολόκληρα ενδιάμεσα και καλύπτουμε όλη την επιφάνεια με φέτες ντομάτας.
  • Πασπαλίζουμε αλάτι (1 κουταλιά) και μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και συμπληρώνουμε νερό ίσα που να σκεπάζει τα υλικά. Μπήγουμε τα δαφνόφυλλα.
  • Σκεπάζουμε τη γάστρα με βαρύ καπάκι. Ψήνουμε για 4 ώρες περίπου, σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170ºC στις αντιστάσεις, στην κάτω σχάρα. Εναλλακτικά, ψήστε στους 160 βαθμούς C στη μεσαία σχάρα.
  • Στο τέλος, πρέπει να έχουν σκουρύνει οι γίγαντες, να έχουν πάρει ανοιχτό καφέ χρώμα και να έχουν απορροφήσει όλα τα υγρά τους. Θα μείνουν μόνο με το λάδι τους.
  • Εναλλακτικά βράστε τους γίγαντες για 40΄, στραγγίστε τους καλά και βάλτε τους στη γάστρα με τα υπόλοιπα υλικά. Ψήστε για 2 ώρες στην παραπάνω αναγραφόμενη θερμοκρασία. Έτσι μειώνετε το χρόνο ψησίματος στο μισό.