Πεντανόστιμες χυλοπίτες με κοτόπουλο στο φούρνο από την Αργυρώ

Υπέροχο φαγητό ειδικά για το Κυριακάτικο τραπέζι, ακόμη και αν είμαστε μόνο η οικογένεια λόγω lockdown

Ελένη Ζουγανέλη
Youweekly Editor
Πεντανόστιμες χυλοπίτες με κοτόπουλο στο φούρνο από την Αργυρώ

Παραδοσιακό κοτόπουλο με χυλοπίτες στο φούρνο μας έφτιαξε η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου. Ένα υπέροχο φαγητό Κυριακής που μυρίζει μανούλα. Μπορείτε να το φτιάξετε σε βαθύ ταψί, αλλά στη γάστρα είναι το κάτι άλλο.

Συνόδευσε το με κέικ σοκολάτας, χωρίς αυγά και βούτυρο.

Αναλυτικά η συνταγή της Αργυρώς για χυλοπίτες με κοτόπουλο στο φούρνο

Υλικά Συνταγής

  • 1 μέτριο κοτόπουλο γύρω στο 1½ κιλό (κομμένο σε μερίδες)
  • 1/4 φλ. ελαιόλαδο
  • 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 σκ. σκόρδο σπασμένη
  • 1 δαφνόφυλλο
  • 3-4 κρόκους μπαχάρι
  • 1 κ.σ. γεμάτη πελτέ ντομάτας
  • 2 συσκευασίες ψιλοκομμένες (2x400 γραµ.) ή 880 γραμ τριμμένες φρέσκιες ντομάτες
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 500 γραµ. χυλοπίτες ή ψιλό χυλοπιτάκι
  • τυρί τριμμένο για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

  • Για το κοτόπουλο με χυλοπίτες στο φούρνο πρώτα μαγειρεύουμε το κοτόπουλο.
  • Στεγνώνουμε πολύ καλά τις μερίδες του κοτόπουλου.
  • Ζεσταίνουμε πλασωτέ κατσαρόλα και προσθέτουμε το ελαιόλαδο.
  • Σοτάρουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου να ροδίσουν ολόγυρα για 5-6’, σε δυο δόσεις, για να μην πέφτει η θερμοκρασία του λαδιού.
  • Τα βγάζουμε σε πιατέλα και τα διατηρούμε ζεστά.
  • Στο ίδιο λάδι ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σπασμένο σκόρδο. Σοτάρουμε για 4-5’ να μαλακώσει το κρεμμύδι.
  • Προσθέτουμε τον πελτέ και τον τρίβουμε στη βάση της κατσαρόλας για 1’.
  • Προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες και τα μπαχαρικά.
  • Προσθέτουμε και 1-1/2 λίτρο ζεστό νερό και βράζουμε το κοτόπουλο για 35’ να μαλακώσει. Αν το κοτόπουλο είναι ελευθέρας βοσκής θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να μαλακώσει ενώ εάν είναι εμπορίου γίνεται πιο γρήγορα.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο να κάψει καλά στους 230ºC στις αντιστάσεις πάνω κάτω, θα ψήσουμε στην κάτω σχάρα.
  • Βάζουμε το κοτόπουλο με τα μπόλικα ζουμιά του σε βαθύ ταψί ή γάστρα.
  • Το βάζουμε στον δυνατό φούρνο και αφήνουμε να κάψει καλά.
  • Μόλις αρχίσει ο βρασμός στο ταψί, ρίχνουμε με προσοχή το χυλοπιτάκι και ανακατεύουμε.
  • Ελέγχουμε το αλατοπίπερο.
  • Σβήνουμε το φούρνο και δεν ανοιγοκλείνουμε την πόρτα για να κρατήσουμε τη ζεστή θερμοκρασία.
  • Αφήνουμε το φαγητό μέσα σε σβηστό φούρνο για 20’ να γίνει το χυλοπιτάκι ρουφώντας την σάλτσα του κοτόπουλου.
  • Το σερβίρουμε όσο είναι ακόμα ζεστό και ζουμερό.

Τα μυστικά της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου για ζουμερό κοτόπουλο

κοτόπουλο Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Ποτέ δεν βάζουμε το κοτόπουλο κατευθείαν από από το ψυγείο στο φούρνο γιατί θα βγει σκληρό και ινώδες μετά το ψήσιμο. Αφήνουμε το κοτόπουλο για 30΄ στον πάγκο να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Μετά κανονικά ακολουθούμε όλα τα στάδια της κάθε συνταγής.

Πώς θα φτιάξετε το πιο νόστιμο κοτόπουλο στο φούρνο, με την πιο τραγανή πέτσα;

Πολύ σημαντικό είναι, πρώτον να στεγνώσουμε πολύ καλά την κοιλιά και την επιφάνεια του κοτόπουλου για να πάρουμε όλη την υγρασία του.

Κατόπιν, με λίγο ελαιόλαδο αλείφουμε πολύ καλά όλη την επιφάνεια του κοτόπουλου, κάνοντας ελαφρύ μασάζ. Αλατοπιπερώνουμε εξωτερικά και εσωτερικά το κοτόπουλο. Αν θέλουμε στην κοιλιά του βάζουμε 1 λεμόνι, πορτοκάλι ή μανταρίνι κομμένο στα δυο για να πάρει αρώματα.

Γιατί πρέπει να δένω το κοτόπουλο στο φούρνο;

Δένουμε το κοτόπουλο για να κρατήσει ωραία το σχήμα του και να κρατήσει όλα τα ζουμιά του στο ψήσιμο.

Πώς θα αρωματίσω το κοτόπουλο;

Προσθέτουμε τα μυρωδικά της αρεσκείας μας. Ρίγανη και θυμάρι είναι ιδανικά.

Αν θέλουμε περισσότερη νοστιμιά ανακατεύουμε μαλακό βούτυρο με βότανα και κάνουμε μια πάστα βουτύρου. Ανασηκώνουμε την πέτσα και χώνουμε το χέρι μας ανάμεσα σε πέτσα και ψαχνό αλείφοντας την πάστα βουτύρου.

Σε τι θερμοκρασία ψήνω το κοτόπουλο;

Ψήνουμε το κοτόπουλο στην προτεινόμενη θερμοκρασία της κάθε συνταγής. Ο φούρνος πρέπει να είναι καλά προθερμασμένος. Πολύ σημαντικό επίσης είναι ότι δεν ανοιγοκλείνουμε τον φούρνο όση ώρα ψήνεται το κοτόπουλο.

Πως θα γίνει ζουμερό το κοτόπουλο;

Αφού ψηθεί το κοτόπουλο στο φούρνο, το αφήνουμε να σταθεί για 15΄ και να τραβήξει τα υγρά του ψησίματος που βγαίνουν στην επιφάνεια με την υψηλή θερμοκρασία ψησίματος.

Βιάζομαι και θέλω γρήγορα ψητό κοτόπουλο φούρνου! Γίνεται;

Εάν δεν έχεις χρόνο και θέλεις σε 45′ το κοτόπουλο στο φούρνο να είναι έτοιμο ζουμερό και με τραγανή πέτσα, τότε με ψαλίδι κουζίνας σκίσετε κατά μήκος το κοτόπουλο στην κοιλιά. Έτσι ανοίγει σε σχήμα πεταλούδας. Πατάς καλά με τα χέρια το κοτόπουλο πεταλούδα πάνω στον πάγκο για να ανοίξει να γίνει πλακέ. Αλείφεις με ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνεις και βάζεις σε καυτό φούρνο και αφήνεις να ψηθεί χωρίς να τον ανοιγοκλείνεις.

Πηγή: Argiro.gr

Δείτε εδώ και τα μυστικά της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου για να σας βγουν μαλακά τα μπιφτέκια!