Τραγανή και εύκολη σπανακόπιτα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Δοκιμάστε τη και θα μας θυμηθείτε!

Αρθρογράφος: Νεφέλη Ντατσοπούλου
Νεφέλη Ντατσοπούλου
Youweekly Editor
Τραγανή και εύκολη σπανακόπιτα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Το Σαββατοκύριακο πλησιάζει και είναι η τέλεια ευκαιρία για να δοκιμάσετε μία εύκολη και λαχταριστή συνταγή για τραγανή σπανακόπιτα από την Αργυρώ Μπαρμαπαρίγου.

H συνταγή αυτή μπορεί να ετοιμαστεί μέσα σε λίγα λεπτά, ενώ θα μπορούσες να τη συνδυάσεις στο τραπέζι μαζί με τη νόστιμη πατατοσαλάτα της Αργυρώς.

Πάμε να δούμε τη συνταγή για τη σπανακόπιτα της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου

Υλικά:

  • 1 πακέτο χωριάτικο φύλλο ή 6 χωριάτικα σπιτικά φύλλα
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο

Για τη γέμιση

  • 1 κιλό σπανάκι πλυμένο και στραγγισμένο (κομμένο σε χοντρά κομμάτια)
  • 5 τρυφερά πράσα κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 10 φρέσκα κρεμμύδια (τρυφερά) με τα φύλλα τους κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 1 ξερό κρεμμύδι πολύ ψιλοκομμένο ή τριμμένο
  • 1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο (με τα κοτσάνια του)
  • 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο (με τα κοτσάνια του)
  • 1 ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο (με τα κοτσάνια του)
  • 1/2 φλ. τραχανά
  • 450 γραμ. ώριμη σκληρή φέτα σε χοντρά τρίμματα
  • 200 ml συμπυκνωμένο γάλα εβαπορέ (1 μικρό κουτί)
  • 1/2 φλ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 2 μεγάλα αυγά
  • 1/4 φλ. νερό
  • αλάτι (κατά βούληση)
  • πιπέρι (κατά βούληση)

Αργυρώ Μπαρμπαρίγου Σπανακόπιτα

Εκτέλεση:

  • Τα χόρτα που θα χρησιμοποιήσω στη χωριάτικη σπανακόπιτα με φέτα, πρέπει να είναι καλά πλυμένα και στραγγισμένα. Τα χοντροκόβω σε μεγάλη μπασίνα.
  • Ρίχνω ψιλοκομμένο το ξερό και το φρέσκο κρεμμύδι, τα ψιλοκομμένα τρυφερά πράσα, τα τα τρυφερά κρεμμύδια με τα φύλλα τους, τα ψιλοκομμένα φρέσκα μυρωδικά (άνηθο, δυόσμο και μαϊντανό) αλάτι και πιπέρι και τα τρίβω με τα χέρια μέχρι να μαραθούν, για περίπου 1-2 λεπτά.
  • Ρίχνω τον τραχανά, τη φέτα σε τρίμματα και ανακατεύω.
  • Σε μικρή μπασίνα χτυπάω τα αυγά, το εβαπορέ γάλα και το ελαιόλαδο. Ρίχνω το μισό μείγμα στα χόρτα και ανακατεύω καλά.
  • Στο υπόλοιπο μείγμα αυγού ρίχνω λίγο νερό, για να αραιώσει η υφή (περίπου 50 ml).
  • Λαδώνω ένα μεγάλο, ρηχό ταψί για τη σπανακόπιτα, 40 ή 42 εκατοστά. Στρώνω το πρώτο μεγάλο χωριάτικο φύλλο και φροντίζω να εξέχει από τα τοιχώματα του ταψιού. Ραντίζω με λίγο μείγμα αυγού.
  • Στρώνω άλλα δύο φύλλα, ελαφρώς τσαλακωμένα. Ραντίζω με λίγο ελαιόλαδο ενδιάμεσα. Τα ραντίζω ελαφρά με μείγμα αυγού. Αδειάζω τη γέμιση σε λεπτή στρώση.
  • Σκεπάζω με άλλα τρία φύλλα τσαλακωμένα και ραντίζω ενδιάμεσα. Τα πάνω φύλλα να μην εξέχουν. Δεν αφήνω πολύ ζυμάρι στον κόθρο. Στρίβω το φύλλο που εξέχει σε κόθρο. Ραντίζω με όσο μείγμα αυγού έχει απομείνει.
  • Χαράζω σε κομμάτια. Ραντίζω με λίγο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Ψήνω σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, για περίπου 1 ώρα.
  • Μπορούμε να ενισχύσουμε την πίτα με φρέσκο δυόσμο, μαϊντανό ή μυρωνολάχανα (καυκαλήθρες, μυρώνια) ή λίγα άγρια αγγιναράκια βουνού και σταμναγκάθι.

Πηγή: Argiro.gr

Πεντανόστιμες χυλοπίτες με κοτόπουλο στο φούρνο από την Αργυρώ

Υλικά Συνταγής

  • 1 μέτριο κοτόπουλο γύρω στο 1½ κιλό (κομμένο σε μερίδες)
  • 1/4 φλ. ελαιόλαδο
  • 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 σκ. σκόρδο σπασμένη
  • 1 δαφνόφυλλο
  • 3-4 κρόκους μπαχάρι
  • 1 κ.σ. γεμάτη πελτέ ντομάτας
  • 2 συσκευασίες ψιλοκομμένες (2x400 γραµ.) ή 880 γραμ τριμμένες φρέσκιες ντομάτες
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 500 γραµ. χυλοπίτες ή ψιλό χυλοπιτάκι
  • τυρί τριμμένο για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

  • Για το κοτόπουλο με χυλοπίτες στο φούρνο πρώτα μαγειρεύουμε το κοτόπουλο.
  • Στεγνώνουμε πολύ καλά τις μερίδες του κοτόπουλου.
  • Ζεσταίνουμε πλασωτέ κατσαρόλα και προσθέτουμε το ελαιόλαδο.
  • Σοτάρουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου να ροδίσουν ολόγυρα για 5-6’, σε δυο δόσεις, για να μην πέφτει η θερμοκρασία του λαδιού.
  • Τα βγάζουμε σε πιατέλα και τα διατηρούμε ζεστά.
  • Στο ίδιο λάδι ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σπασμένο σκόρδο. Σοτάρουμε για 4-5’ να μαλακώσει το κρεμμύδι.
  • Προσθέτουμε τον πελτέ και τον τρίβουμε στη βάση της κατσαρόλας για 1’.
  • Προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες και τα μπαχαρικά.
  • Προσθέτουμε και 1-1/2 λίτρο ζεστό νερό και βράζουμε το κοτόπουλο για 35’ να μαλακώσει. Αν το κοτόπουλο είναι ελευθέρας βοσκής θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να μαλακώσει ενώ εάν είναι εμπορίου γίνεται πιο γρήγορα.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο να κάψει καλά στους 230ºC στις αντιστάσεις πάνω κάτω, θα ψήσουμε στην κάτω σχάρα.
  • Βάζουμε το κοτόπουλο με τα μπόλικα ζουμιά του σε βαθύ ταψί ή γάστρα.
  • Το βάζουμε στον δυνατό φούρνο και αφήνουμε να κάψει καλά.
  • Μόλις αρχίσει ο βρασμός στο ταψί, ρίχνουμε με προσοχή το χυλοπιτάκι και ανακατεύουμε.
  • Ελέγχουμε το αλατοπίπερο.
  • Σβήνουμε το φούρνο και δεν ανοιγοκλείνουμε την πόρτα για να κρατήσουμε τη ζεστή θερμοκρασία.
  • Αφήνουμε το φαγητό μέσα σε σβηστό φούρνο για 20’ να γίνει το χυλοπιτάκι ρουφώντας την σάλτσα του κοτόπουλου.
  • Το σερβίρουμε όσο είναι ακόμα ζεστό και ζουμερό.