Απίστευτη αναποδογυριστή τυρόπιτα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Αυτή είναι η συνταγή

Ελένη Ζουγανέλη
Youweekly Editor
Απίστευτη αναποδογυριστή τυρόπιτα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Μια μοναδική συνταγή της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου η οποία κάνει «θραύση». Η αναποδογυριστή τυρόπιτα που σίγουρα πρέπει να δοκιμάσετε και να την πάρετε μαζί στη θάλασσα.

Είναι τέλεια, τραγανή, φυλλώδης, με πλούσια γέμιση τυριού. Τη συνταγή αυτή τη βρήκαμε στο Argiro.gr, και θα σου προτείναμε να τη δοκιμάσεις κι αυτή όπως και αυτή τη συνταγή για πίτσα με σοκολάτα.

Η συνταγή για αναποδογυριστή τυρόπιτα της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου

Υλικά:

  • 1 πακέτο φύλλο κρούστας
  • 150 γραμ. ελαιόλαδο για τα φύλλα
  • 100 γραμ. βούτυρο
  • 200 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 1 λίτρο φρέσκο γάλα
  • 1 κιλό φέτα - κεφαλογραβιέρα - μανούρι (ανάμεικτα)
  • 2 αυγά
  • 2 κρόκους
  • μπόλικο φρεσκοτριµµένο πιπέρι
  • 2 κ.σ. μπούκοβο
  • 2 πρέζες μοσχοκάρυδο

Εκτέλεση:

  • Ξεκινάμε την προετοιμασία για την αναποδογυριστή τυρόπιτα με σιμιγδάλι, λιώνοντας το βούτυρο σε μία κατσαρόλα. Προσθέτουμε το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε να βουτυρωθεί καλά. Προσθέτουμε το γάλα και ανακατεύουμε μέχρι να δέσει η κρέμα.
  • Αφού δέσει, την αποσύρουμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε ένα ένα τα αβγά και τους κρόκους, ανακατεύοντας µε σύρμα ώστε να ομογενοποιηθούν στην κρέμα.
  • Αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει. Τέλος, προσθέτουμε τη θρυμματισμένη φέτα και τα τριμμένα τυριά και ανακατεύουμε. Τρίβουμε πιπέρι κατά βούληση και ρίχνουμε το μπούκοβο και το μοσχοκάρυδο. Ανακατεύουμε.
  • Θα χρησιμοποιήσουμε ρηχό ταψί για πίτα, 36 εκ. Το λαδώνουμε ελαφρά. Κρατάμε χωριστά τα δυο φύλλα κρούστας και τα ψιλοκόβουμε. Τα ρίχνουμε στη γέμιση και ανακατεύουμε.
  • Στρώνουμε τα 7 φύλλα, ραντίζοντας τα ενδιάμεσα με λάδι, ακτινωτά στο ταψί (να περισσεύουν έξω αρκετά) και απλώνουμε τη γέμιση στα στρωμένα φύλλα σε λεπτή στρώση. Είναι σημαντικό η γέμιση να είναι σε λεπτή στρώση.
  • Γυρίζουμε προς τα μέσα (πάνω στη γέμιση) τα φύλλα που εξέχουν. Από πάνω στρώνουμε, λαδώνοντας ένα ένα τα υπόλοιπα φύλλα, μπήγοντας τις άκρες τους κάτω από την πίτα (όπως κάνουμε στο γαλακτομπούρεκο).
  • Ψήνουμε την τυρόπιτα στους 200 ºC στις αντιστάσεις στην κάτω σχάρα ή στους 180 ºC στον αέρα στη μεσαία σχάρα για περίπου 35′, μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια. Την αναποδογυρίζουμε σε μεγάλο ταψί και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 15′ για πιο τραγανό αποτέλεσμα. Μάθετε ακόμα περισσότερα μυστικά για μοναδικές πίτες.
  • Τη βγάζουμε σε μεγάλη επιφάνεια και κόβουμε σε κομμάτια. Σερβίρουμε όσο είναι ζεστή και κριτσανιστή.

Τραγανή και εύκολη σπανακόπιτα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

H συνταγή αυτή μπορεί να ετοιμαστεί μέσα σε λίγα λεπτά, ενώ θα μπορούσες να τη συνδυάσεις στο τραπέζι μαζί με τη νόστιμη πατατοσαλάτα της Αργυρώς.

Υλικά:

  • 1 πακέτο χωριάτικο φύλλο ή 6 χωριάτικα σπιτικά φύλλα
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο

Για τη γέμιση

  • 1 κιλό σπανάκι πλυμένο και στραγγισμένο (κομμένο σε χοντρά κομμάτια)
  • 5 τρυφερά πράσα κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 10 φρέσκα κρεμμύδια (τρυφερά) με τα φύλλα τους κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 1 ξερό κρεμμύδι πολύ ψιλοκομμένο ή τριμμένο
  • 1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο (με τα κοτσάνια του)
  • 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο (με τα κοτσάνια του)
  • 1 ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο (με τα κοτσάνια του)
  • 1/2 φλ. τραχανά
  • 450 γραμ. ώριμη σκληρή φέτα σε χοντρά τρίμματα
  • 200 ml συμπυκνωμένο γάλα εβαπορέ (1 μικρό κουτί)
  • 1/2 φλ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 2 μεγάλα αυγά
  • 1/4 φλ. νερό
  • αλάτι (κατά βούληση)
  • πιπέρι (κατά βούληση)

Αργυρώ Μπαρμπαρίγου Σπανακόπιτα

Εκτέλεση:

  • Τα χόρτα που θα χρησιμοποιήσω στη χωριάτικη σπανακόπιτα με φέτα, πρέπει να είναι καλά πλυμένα και στραγγισμένα. Τα χοντροκόβω σε μεγάλη μπασίνα.
  • Ρίχνω ψιλοκομμένο το ξερό και το φρέσκο κρεμμύδι, τα ψιλοκομμένα τρυφερά πράσα, τα τα τρυφερά κρεμμύδια με τα φύλλα τους, τα ψιλοκομμένα φρέσκα μυρωδικά (άνηθο, δυόσμο και μαϊντανό) αλάτι και πιπέρι και τα τρίβω με τα χέρια μέχρι να μαραθούν, για περίπου 1-2 λεπτά.
  • Ρίχνω τον τραχανά, τη φέτα σε τρίμματα και ανακατεύω.
  • Σε μικρή μπασίνα χτυπάω τα αυγά, το εβαπορέ γάλα και το ελαιόλαδο. Ρίχνω το μισό μείγμα στα χόρτα και ανακατεύω καλά.
  • Στο υπόλοιπο μείγμα αυγού ρίχνω λίγο νερό, για να αραιώσει η υφή (περίπου 50 ml).
  • Λαδώνω ένα μεγάλο, ρηχό ταψί για τη σπανακόπιτα, 40 ή 42 εκατοστά. Στρώνω το πρώτο μεγάλο χωριάτικο φύλλο και φροντίζω να εξέχει από τα τοιχώματα του ταψιού. Ραντίζω με λίγο μείγμα αυγού.
  • Στρώνω άλλα δύο φύλλα, ελαφρώς τσαλακωμένα. Ραντίζω με λίγο ελαιόλαδο ενδιάμεσα. Τα ραντίζω ελαφρά με μείγμα αυγού. Αδειάζω τη γέμιση σε λεπτή στρώση.
  • Σκεπάζω με άλλα τρία φύλλα τσαλακωμένα και ραντίζω ενδιάμεσα. Τα πάνω φύλλα να μην εξέχουν. Δεν αφήνω πολύ ζυμάρι στον κόθρο. Στρίβω το φύλλο που εξέχει σε κόθρο. Ραντίζω με όσο μείγμα αυγού έχει απομείνει.
  • Χαράζω σε κομμάτια. Ραντίζω με λίγο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Ψήνω σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, για περίπου 1 ώρα.
  • Μπορούμε να ενισχύσουμε την πίτα με φρέσκο δυόσμο, μαϊντανό ή μυρωνολάχανα (καυκαλήθρες, μυρώνια) ή λίγα άγρια αγγιναράκια βουνού και σταμναγκάθι.

Πηγή: Argiro.gr