Σπιτική τυρόπιτα με μπεσαμέλ - Το μυστικό είναι στο φύλλο

Η πιο λαχταριστή συνταγή της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου

Αρθρογράφος: Νεφέλη Ντατσοπούλου
Νεφέλη Ντατσοπούλου
Youweekly Editor
Σπιτική τυρόπιτα με μπεσαμέλ - Το μυστικό είναι στο φύλλο

Σπιτική τυρόπιτα με μπεσαμέλ, τυρί φέτα και γραβιέρα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου. Μία συνταγή ιδανική για την 28η Οκτωβρίου. Αφράτη γέμιση, τραγανό χωριάτικο φύλλο και μοναδική νοστιμιά για το οικογενειακό σας τραπέζι.

Μπορεί να σας έχουμε μιλήσει για το μέρος όπου μπορείτε να βρείτε στην Αθήνα τις πιο λαχταριστές τυρόπιτες, ωστόσο τίποτα δεν συγκρίνεται με το σπιτικό φαγητό.

Η συνταγή για την σπιτική τυρόπιτα με μπεσαμέλ

Για το σπιτικό φύλλο

  • 750 γραμμ. αλεύρι
  • 1.κ.σ. ξίδι
  • 1 κ.σ. αλάτι
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • όσο πάρει (περίπου 400 ml) νερό χλιαρό
  • 2 κ.σ. βούτυρο φυτικό λιωμένο και κρύο για το άλειμμα των φύλλων

Τυρόπιτα Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Για την αφράτη γέμιση με μπεσαμέλ

  • 100 γραμ. βούτυρο
  • 100 γραμ. αλεύρι
  • 1 λίτρο ζεστό φρέσκο γάλα
  • 1/2 κ.γλ. μοσχοκάρυδο
  • 2 αυγά
  • 600 γραμ. φέτα (τρίμμα)
  • 150 γραμ. γραβιέρα τριμμένη
  • λίγο αλάτι
  • μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο για το άλειμμα

Πηγή: argiro.gr

Το μυστικό για το καλύτερο φύλλο για πίτα

  • Βάλτε τα υλικά σας σε ένα φαρδύ μπολ. Δουλέψτε το αλεύρι με το ελαιόλαδο σαν να τρίβετε τις παλάμες σας και ψιχουλιάστε αλεύρι κι ελαιόλαδο
  • Όσο πιο πολύ αφήσουμε να σταθεί το αλεύρι με το ελαιόλαδο και να ποτίσει τόσο πιο τραγανό φύλλο θα έχουμε την πίτα μας
  • Ξεκουράστε το ζυμάρι για χωριάτικο φύλλο το λιγότερο για 30 λεπτά το περισσότερο για 2-3 ημέρες στο ψυγείο. Η ζύμη για το καλυτερο χωριάτικο φυλλο για πιτα, που πήρε το χρόνο της και ξεκουράστηκε, έγινε δυνατή, ελαστική, απαλή και εύπλαστη. Το αποτέλεσμα; σχεδόν μαγικό. Το φύλλο ανοίγει πολύ εύκολα με απαλές κινήσεις, δεν σπάει, δεν συρρικνώνεται, γίνεται πολύ λεπτό σχεδόν αέρινο.
  • Χωρίστε το ζυμάρι για το φύλλο σε 6 κομμάτια. Ακουμπήστε τα σε αλευρωμένη επιφάνεια και σκεπάστε τα. Η ζύμη που μένει ξεσκέπαστη πετσιάζει σκληραίνει και ανοίγει σε φύλλο δύσκολα.
  • Πόσο αλεύρι βάζω στο άνοιγμα του χωριάτικου φύλου; Βάλτε μπόλικο αλεύρι στον πάγκο κατά το άνοιγμα του φύλλου, μην το φοβηθείτε βάλτε άφθονο και άφοβα. Το φύλλο θα ρουφήξει όσο αλεύρι χρειάζεται χωρίς να κολλήσει στον πλάστη και στο πλαστήρι και το υπόλοιπο θα μείνει επάνω στον πάγκο σας για το επόμενο φύλλο.
  • Για καλύτερο αποτέλεσμα και πιο τραγανό φυλλο για πιτα: Ανακατεύουμε το αλεύρι με το ελαιόλαδο και το τρίβουμε με τα χέρια. Όσο πιο πολύ αφήσουμε το αλεύρι με το ελαιόλαδο να σταθεί και να ποτίσει τόσο πιο τραγανό φύλλο θα έχουμε την πίτα μας
  • Κατάλληλο ταψί για πίτα: Ενα ανοιχτό ρηχό και μεγάλο ταψί ώστε να έχει η πίτα μεγάλη επιφάνεια και να ψήνετε πιο σωστά. Εκτός κι αν η συνταγή προτείνει βαθύ λόγω αρκετών υγρών

Πηγή: argiro.gr