Σου περίσσεψε γαλοπούλα; Κάνε την πίτα της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου και δε θα μείνει τίποτα

Πανεύκολη συνταγή

Αρθρογράφος: Νεφέλη Ντατσοπούλου
Νεφέλη Ντατσοπούλου
Youweekly Editor
Σου περίσσεψε γαλοπούλα; Κάνε την πίτα της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου και δε θα μείνει τίποτα

Αν σας περίσσεψε γαλοπούλα, αξιοποιήστε τα υλικά από το γιορτινό τραπέζι για να φτιάξετε μια υπέροχη πίτα που θα γίνει πραγματικά ανάρπαστη, συνταγή της αγαπημένης Αργυρώς Μπαρμπαρίγου, ενώ αν θέλετε μπορείτε να δείτε και αυτή τη συνταγή για λευκό κορμό σοκολάτας.

Η συνταγή της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου για πίτα με γαλοπούλα

Υλικά

  • 1 μισοπαγωμένο φύλλο σφολιάτας
  • το περίσσευμα του χριστουγεννιάτικου πουλερικού κομμένο σε κομμάτια
  • 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 κρεμμύδια σε φέτες
  • 1 πράσο σε φέτες
  • 3-4 καρότα σε φέτες
  • 2 φλ. αρακάς
  • 2 φλ. καλαμπόκι
  • 2 κ.σ. γεμάτες αλεύρι
  • 2 φλ. γάλα
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο
  • λίγο ψιλοκομμένο άνηθο (προαιρετικά)

Εκτέλεση

  • Ζεσταίνουμε πρώτα το ελαιόλαδο σε τηγάνι βαθύ και σοτάρουμε τα λαχανικά, κρεμμύδι, καρότο και πράσο, να μαραθούν για την πίτα από γαλοπούλα.
  • Πασπαλίζουμε με το αλεύρι.
  • Ανακατεύουμε να ψηθεί το αλεύρι για 2′-3′ και προσθέτουμε το γάλα.
  • Αφήνουμε να πυκνώσει η κρέμα ανακατεύοντας με κουτάλα.
  • Τέλος προσθέτουμε τον αρακά, το καλαμπόκι το ψιλοκομμένο κοτόπουλο.
  • Αλατοπιπερώνουμε και τρίβουμε μοσχοκάρυδο.
  • Αποσύρουμε την κρέμα κοτόπουλο μόλις πήξει.
  • Βουτυρώνουμε ή λαδώνουμε ένα τετράγωνο ή μακρόστενο πυράντοχο σκεύος.
  • Αδειάζουμε μέσα την κρέμα κοτόπουλο.
  • Ανοίγουμε τη σφολιάτα στον πάγκο.
  • Φροντίζουμε να είναι αρκετά παγωμένο το φύλλο σφολιάτας και με κουτ πατ μικρό στρογγυλό κόβουμε στρογγυλούς δίσκους ζύμης.
  • Εναλλακτικά την κόβουμε σε μικρά τετράγωνα κομμάτια.
  • Ακουμπάμε σειρά σειρά τα κομμάτια σφολιάτας σχηματίζοντας λέπια στην επιφάνεια της (Δηλαδή το ένα κομμάτι να καλύπτει ελαφρά το άλλο).
  • Ψήνουμε την κοτόπιτα για 20΄ στους 200 βαθμούς C και την αλείφουμε µε ένα χτυπημένο αυγό και ελάχιστο νερό µε πινέλο για να γυαλίσει.
  • Συνεχίζουμε το ψήσιμο για ακόμα 20 λεπτά.
  • Δεν κόβεται σε κομμάτια, τη σερβίρουμε µε κουτάλι παίρνοντας και τραγανή σφολιάτα και κρέμα κοτόπουλο. Προαιρετικά πασπαλίζουμε με λίγο άνηθο.
  • Μετά το ψήσιμο το αποτέλεσμα είναι αφράτη, φουσκωτή, ξεροψημένη και εντυπωσιακή.

Πηγή: argiro.gr

Θα μυρίσει όλο το σπίτι - Βασιλόπιτα κέικ με κανέλα και τρούφα σοκολάτας

Εκτός από τους κουραμπιέδες (δείτε εδώ την πιο τοπ συνταγή), ποιο άλλο είναι το γλυκό των εορτών; Η βασιλόπιτα εννοείται! Η κορυφαία μαγείρισσα, Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, μοιράζεται μαζί μας την πιο τέλεια συνταγή.

Για την καλύτερη βασιλόπιτα κέικ με πορτοκάλι από την Αργυρώ, για να γίνει αφράτη, φουσκωτή και νόστιμη χρειάζεσαι μόνο 10′. Μέτρησε όλα τα υλικά σου στο πάγκο και ξεκινά να φτιάξεις την αυτή την εύκολη και ζουμερή βασιλόπιτα κέικ. Όλα τα υλικά να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.

  • 250 γραμ. βούτυρο
  • 300 γραμ. ζάχαρη
  • 6 αυγά
  • 2 βανίλιες
  • ξύσμα απο 1 πορτοκάλι ακέρωτο
  • 1/2 κ.γλ. κανελα
  • 2-3 πρέζες μοσχοκάρυδο
  • 50 γραμ. λικέρ αμαρέτο (ή κονιάκ)
  • 20 γραμ. μπέικιν πάουντερ (1 φακελάκι)
  • 400 γραμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 220 γραμ. γάλα
  • 100 γραμ. τρούφα σοκολάτας
  • άχνη για πασπάλισμα{Γλάσο σοκολάτας} 200 γραμ. λευκή κουβερντούρα
  • 10 γραμ. ηλιέλαιο

Εκτέλεση

  • Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το baking powder.
  • Βουτυρώνουμε στρογγυλό ταψάκι ή φόρμα 28 εκατ. και στρώνουμε στη βάση του αντικολλητικό χαρτί ψησίματος (για εύκολο ξεφορμάρισμα).
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς C, στις αντιστάσεις, πάνω και κάτω, και τοποθετούμε τη βασιλόπιτα κέικ στην κάτω σχάρα. Εναλλακτικά ψήνουμε στους 160 βαθμούς στον αέρα, στη μεσαία σχάρα.
  • Σε ένα μπολ, χτυπάμε με μίξερ το βούτυρο σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα για ένα λεπτό.
  • Χαμηλώνουμε την ταχύτητα και σταδιακά προσθέτουμε τη ζάχαρη.
  • Όταν έχουμε προσθέσει και τη ζάχαρη, αυξάνουμε τη ταχύτητα σε δυνατή και χτυπάμε να αφρατέψουν για 3-4 λεπτά.
  • Ένα ένα προσθέτουμε τα αυγά για να τα απορροφά το μίγμα πριν προσθέσουμε το επόμενο αυγό.
  • Προσθέτουμε τη βανίλια, το ξύσμα, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο, και το λικέρ.
  • Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ στο χαμηλό και προσθέτουμε εναλλάξ στη βασιλόπιτα κέικ με πορτοκάλι το γάλα με το αλεύρι. Ξεκινάμε με αλεύρι και τελειώνουμε με αλεύρι.
  • Δεν χτυπάμε πολύ από την ώρα που θα μπει το αλεύρι, για να γίνει αφράτη και φουσκωτή και ζουμερή η βασιλόπιτα κέικ.
  • Τέλος, προσθέτουμε την τρούφα (προαιρετικά) και ανακατεύουμε απαλά με μία σπάτουλα.
  • Αδειάζουμε τη βασιλόπιτα κέικ με πορτοκάλι στο έτοιμο ταψί, και μπήγουμε το φλουρί.
  • Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο για περίπου 50 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει, να ροδίσει, να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα και να βγαίνει στεγνή η λάμα του μαχαιριού από το κέντρο της βασιλόπιτας. Αν δεν ψηθεί το κέντρο της βασιλόπιτας δεν τη βγάζουμε από το φούρνο!
  • Αφήνουμε να σταθεί στο ταψί για 30 λεπτά το λιγότερο και αναποδογυρίζουμε σε μια σχάρα.
  • Αφαιρούμε το αντικολλητικό χαρτί, και γαρνίρουμε με το γλάσο λευκής σοκολάτας και το αφήνουμε να στραγγίξει καλά.
  • Σερβίρουμε σε μια πιατέλα και γράφουμε τις ευχές του Νέου Έτους με λίγη μαύρη σοκολάτα.