Κουραμπιέδες σκέτος αφρός - Η άπαιχτη συνταγή της Βέφας Αλεξιάδου

Έτοιμοι σε χρόνο dt

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Κουραμπιέδες σκέτος αφρός - Η άπαιχτη συνταγή της Βέφας Αλεξιάδου

Μετά την κορυφαία συνταγή για μελομακάρονα σοκολάτας το Youweekly.gr λίγες ημέρες πριν τα Χριστούγεννα σου προτείνει να δοκιμάσεις την πιο τέλεια συνταγή για κουραμπιέδες, από τα χεράκια της Βέφας Αλεξιάδου.

Χριστούγεννα χωρίς κουραμπιέδες άλλωστε... δεν γίνεται!

Υλικά

  • 1 κούπα βούτυρο
  • 1 κούπα μαγειρικό λίπος
  • 1/2 κούπας ζάχαρη άχνη
  • λίγη βανίλια
  • 1 κούπα αμύγδαλα ασπρισμένα,χοντροκομμένα και καβουρντισμένα
  • 4-5 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ανθόνερο (προαιρετικά)
  • ζάχαρη άχνη για το τύλιγμα

Τρόπος προετοιμασίας:

Χτυπήστε τα δυο Βούτυρα μαζί με τη ζάχαρη στο μίξερ, ν' αφρατέψουν και ν' ασπρίσουν. Ρίξτε 2 κούπες αλεύρι, τη Βανίλια και τα αμύγδαλα.

Ζυμώστε ελαφρά, ρίχνοντας όσο ακόμη αλεύρι χρειασθεί, ώσπου να γίνει μια ζύμη μαλακιά και αφράτη, που να μην κολλάει στα δάκτυλα. Προσοχή, μην την παραζυμώσετε, γιατί τότε οι κουραμπιέδες θα γίνουν σφιχτοί και όχι αφράτοι. Πλάστε μισοφέγγαρα ή κόψτε με κουπατ αστεράκια ή άλλα σχέδια κι αραδιαστέ τα σε λαμαρίνα.

Ψήστε τους κουραμπιέδες στους 175° για 30 λεπτά περίπου, να ροδίσουν ελαφρά. Μόλις βγουν από το φούρνο, Βγάλτε τους με προσοχη επάνω σε λαδόχαρτο πασπαλισμένο με ζάχαρη άχνη. Αν θέλετε, ραντίστε τους με λίγο ανθόνερο. Μ'ένα μεγάλο σουρωτήρι κοσκινίστε άφθονη ζάχαρη άχνη και καλύψτε τους εντελώς. Όταν κρυώσουν, βάλτε τους σε πιατέλα.

10 συμβουλές για να σου πετύχουν οι κουραμπιέδες

  • Ξεκινάμε χτυπώντας το βούτυρο με τη ζάχαρη. Όσο πιο αφράτο γίνεται το μείγμα του βουτύρου στο μίξερ, τόσο πιο αφράτος θα γίνει ο κουραμπιές. Πρέπει να μοιάζει με σαντιγί, κάτι που χρειάζεται minimum 20 λεπτά.
  • Μόλις τελειώσει αυτή η διαδικασία θα προσθέσουμε το αλεύρι. Το αφράτεμα του βουτύρου με τη ζάχαρης απαιτεί πολύ δυνατό χτύπημα. Όμως μόλις προστεθεί το αλεύρι, πρέπει το χτύπημα να γίνεται αργά, σε χαμηλή ταχύτητα για να μην διαλυθεί η αφράτη υφή που έχει το μείγμα.
  • Για το ψήσιμο του κουραμπιέ επιλέγουμε πάντα χαμηλή θερμοκρασία γιατί θέλουμε να είναι μαλακός, να διατηρήσει τη βουτυρένια του γεύση και να είναι λευκός.
  • Αν πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε ροδόνερο ή ανθόνερο, θα τους ραντίσουμε όταν είναι καυτοί.
  • Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη όταν έχουν κρυώσει εντελώς. Διαφορετικά η πρώτη στρώση της ζάχαρης άχνης που θα έρθει σε επαφή με τον κουραμπιέ θα μαλακώσει και θα πανιάσει.
  • Εξίσου σημαντική με την εκτέλεση της συνταγής είναι και η διατήρηση και φύλαξη τους. Θα πρεπε να τους σκεπάζουμε καλά γιατί απορροφούν την υγρασία και νοτίζουν.
  • Διατηρούνται μέχρι και 3 μήνες όταν είναι ερμητικά κλεισμένοι σε μεταλλικό κουτί, αν δεν έχεις μεταλλικό κουτί μπορείς να κάνεις το εξής τρικ: Τυλίγεις εσωτερικά ένα πλαστικό τάπερ με αλουμινόχαρτο που κλείνει αεροστεγώς και φυλάς εκεί τους κουραμπιέδες.
  • Η άχνη ζάχαρη περιέχει σε μικρό ποσοστό κορν φλάουρ για να μην συσσωρεύει υγρασία και πετρώνει. Για να είμαστε σίγουροι ότι δεν θα νοτίσουν οι κουραμπιέδες, μπορούμε να ρίξουμε 1/2 κουτάλι επιπλέον κορν φλάουρ στην άχνη που θα χρησιμοποιήσουμε για το πασπάλισμα.
  • Μπορούμε να μη βάλουμε αμύγδαλα και να ανοίξουμε τη ζύμη σε φύλλο ώστε να κόψουμε σε διάφορα σχήματα π.χ. αστέρια, καρδιές, κτλ.
  • Για άρωμα επίσης μπορούμε να προσθέσουμε βανίλια, ξύσμα πορτοκαλιού ή ξύσμα λεμονιού.