Τραγανό και αφράτο - Το κόλπο για να φτιάξεις το καλύτερο ψωμί στο σπίτι

Από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Τραγανό και αφράτο - Το κόλπο για να φτιάξεις το καλύτερο ψωμί στο σπίτι

Έχεις σκεφτεί ποτέ πόσα λεφτά δίνεις την εβδομάδα στον φούρνο της γειτονιάς σου για ψωμί; Τσάμπα έξοδα! Μπορείς να φτιάξεις στο σπίτι, μόνη σου, εύκολα και γρήγορα ακολουθώντας τα βήματα της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου.

Ψωμί µε προζύµι

Υλικά Συνταγής

  • 200 γραμ. προζύμι
  • 1 κιλό αλεύρι χωριάτικο
  • 1 κ. σ. κοφτή αλάτι
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • νερό όσο σηκώσει (περίπου 600-650 γραμ.)

Προαιρετικά

  • 2 κ.σ. σουσάμι

Εκτέλεση

Για το ζυμωτό χωριάτικο ψωμί με προζύμι, βάζουμε πρώτα το αλεύρι σε λεκάνη. Κάνουμε στη μέση λακκούβα. Ρίχνουμε μέσα το προζύμι και το ελαιόλαδο. Μπορείτε αν θέλετε να φτιάξετε το δικό σας φυσικό προζύμι για το ψωμί σας.

Διαλύουμε το αλάτι στο νερό και το ρίχνουμε στη λεκάνη. Ζυμώνουμε καλά τη ζύμη, να μαζευτεί σε μπάλα και να καθαρίσουν τα τοιχώματα της λεκάνης.

Σκεπάζουμε καλά τη λεκάνη και αφήνουμε να διπλασιαστεί η ζύμη, περίπου για 2 ώρες. Ξεφουσκώνουμε με τα χέρια τη ζύμη στον πάγκο μας. Δίνουμε σχήμα στρογγυλό ή μακρόστενο. Βάζουμε το ψωμί σε λαδωμένο ταψί Νο 30-32. Το σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και το αφήνουμε για 30΄. Κάνουμε 2-3 χαρακιές στην επιφάνεια του ψωμιού.

Ραντίζουμε το ψωμί με λίγο νερό και πασπαλίζουμε με σουσάμι. Το ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180οC, στις αντιστάσεις, κάτω κάτω, για περίπου 1 ώρα, να ροδίσει.

Για να απογειωθεί εντελώς, μπορείς να αλείψεις πάνω του αυτή την συγκλονιστική σος και... καλή όρεξη!

5 μυστικά για το ψωμί

  • Ξεκούραση, ξεκούραση, ξεκούραση, είναι το Α και το Ω για τέλειο ψωμί.
  • Αφήστε τη ζύμη σας να ωριμάσει και να αναπτυχθεί το πλέγμα της γλουτένης σωστά, ώστε να γίνει ελαστική. Γι’ αυτό, χρειάζεται μόνο υπομονή. Θα σας αποζημιώσει το αποτέλεσμα.
  • Όλα τα υλικά είναι καλύτερα να βρίσκονται σε θερμοκρασία χώρου. Ιδανικά στους 24-25 βαθμούς C. Μη βιάζετε τη ζύμη να γίνει με τεχνάσματα ζεστής ατμόσφαιρας. Θα γίνει κι έτσι, αλλά είπαμε ότι θέλουμε το τέλειο αποτέλεσμα κι αυτό θα το έχουμε μόνο αν κάνουμε υπομονή.
  • Όταν η συνταγή απαιτεί ζεστό νερό αυτό δεν πρέπει να υπερβαίνει τους 30-35 βαθμούς C. Οι πιο δυνατές θερμοκρασίες καίνε τη μαγιά.
  • Ταΐστε τη μαγιά σας με βύνη, χαρουπάλευρο, ζάχαρη, μελάσα ή μέλι. Η μαγιά για να ενεργοποιηθεί και να φουσκώσει θέλει γλύκα. Επίσης, όλες αυτές οι προσθήκες, βοηθούν στο σωστό χρώμα, γεύση και άρωμα του ψωμιού.
ΠΗΓΗ Argiro.gr