Λιώνει στο στόμα - Αφράτη και πανεύκολη μπατζίνα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Θα γλείφεις τα δάχτυλά σου

Αρθρογράφος: Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Λιώνει στο στόμα - Αφράτη και πανεύκολη μπατζίνα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Μια από τις εύκολες και παραδοσιακές συνταγές με πίτα είναι αυτή της μπατζίνας με τυρί, η οποία ξετρελαίνει μικρούς και μεγάλους έχει γεύση που μυρίζει Ελλάδα. Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μοιράζεται μαζί μας όλα τα μυστικά για να είναι αφράτη και νόστιμη πίτα, ενώ φοβερή είναι η συνταγή της και για γλυκό του ψυγείου.

Εύκολη μπατζίνα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Υλικά

  • 6 πιπεριές χρωματιστές (ψιλοκομμένες σε καρέ ή φέτες)
  • 1 κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
  • 1 σκ. σκόρδο σπασμένη
  • 500 γραμ. φέτα σκληρή και στεγνή (σε τρίμματα)
  • 2 αυγά χτυπημένα
  • 1 φλ. γάλα εβαπορέ
  • 1 φλ. ελαιόλαδο
  • 5½ φλ. αλεύρι χωριάτικο (ή μισό μισό με καλαμποκάλευρο)
  • 2 κ.σ βούτυρο
    1 κ.σ μπούκοβο
  • αλάτι
  • μπόλικο πιπέρι
  • 2-3 κλαδάκι φρέσκια ρίγανη
  • 2-3 κλαδάκι φρέσκο θυμάρι
  • λάδι και καλαμποκάλευρο για το ταψί

Για το μείγμα

  • Ζεσταίνουμε πρώτα σε ένα βαθύ τηγανι 1/4 φλ. από το λαδι.
  • Προσθέτουμε το κρεμμυδι και τις πιπεριες να μαραθούν σε δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς.
  • Δεν θέλουμε να πάρουν χρώμα, απλά να εξατμιστούν τα υγρά τους.
  • Προσθέτουμε λίγο αλατι στα λαχανικα για να αποβάλλουν πιο εύκολα την υγρασία τους.
  • Τα αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.
  • Σε ένα μπολ, βάζουμε τα αυγα, το γαλα, το υπόλοιπο λαδι (3/4 φλ.) και τα χτυπάμε όλα με το συρμα.
  • Προσθέτουμε το τυρι (κρατάμε 1 φλ. φετα για το τελείωμα), τα λαχανικα, το σκορδο, τα μυρωδικά, αλατι, πιπερι, μπουκοβο και τέλος το αλευρι.
  • Ανακατεύουμε απαλά.
  • Ο χυλός που σχηματίζεται πρέπει να είναι λίγο πιο αραιός από το μειγμα για κεικ.
  • Όσο πιο αραιός, τόσο πιο τραγανή θα γίνει η πιτα.
  • Αλείφουμε ένα ρηχό και μεγάλο ταψι με λίγο ελαιολαδο και πασπαλίζουμε τη βάση του με καλαμποκαλευρο.
  • Αδειάζουμε το μιγμα σε λεπτή στρώση.
  • Αν δεν έχουμε αρκετά μεγάλο ταψι, χωρίζουμε τη μπατζίνα σε δύο μικρότερα ταψιά.
  • Θέλουμε η πιτα να μην ξεπερνάει στο ύψος το 1,5 με 2 εκ..
  • Πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη φετα και σκορπάμε κομματάκια βουτύρου στην επιφάνειά της.
  • Ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά, σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις, στη μεσαία σχαρα του φορνου στους 180°C βαθμούς, μέχρι να ροδίσει πολύ καλά η πιτα και από πάνω και από κάτω.

Πηγή: argiro.gr

Παραδοσιακή γλυκιά κολοκυθόπιτα με τραγανό φύλλο - Όπως την φτιάχνουν οι νοικοκυρές στην Ίο

Παραδοσιακή γλυκιά κολοκυθόπιτα με τραγανό φύλλο - Όπως την φτιάχνουν οι νοικοκυρές στην Ίο

Παραδοσιακή κολοκυθόπιτα γλυκιά από την Ίο, με τραγανό σπιτικό φύλλο και κίτρινη κολοκύθα στη γέμιση, γεμάτη νοστιμιά και αρώματα μας έφτιαξε η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου. Πρόκειται για μια μοναδική παραδοσιακή με μυρωδιά...Αιγαίου.

Υλικά Συνταγής

  • ½ κιλό αλεύρι γ.ο.χ
  • 2 κ.σ ξύδι
  • 4 κ.σ λάδι
  • ¼ κ.γλ. μπέικιν μπάουντερ
  • μια πρέζα αλάτι
  • 1¼ φλ. ζεστό νερό (περίπου)
  • 1/4 φλ. ελαιόλαδο για τα φύλλα
  • λίγο αλεύρι για το άνοιγμα του φύλλου

Για τη γέμιση

  • 1 κιλό κολοκύθα κίτρινη (τριμμένη και στυμμένη χωρίς υγρά)
  • 2 κ.σ σιμιγδάλι
  • 4 κ.σ ζάχαρη
  • 1 κ.γλ. γεμάτο κανέλα
  • ¼ κ.γλ. γαρύφαλλο τριμμένο
  • ½ φλ. σταφίδα μαύρη (προαιρετικά) ½ φλ. καρύδι τριμμένο (προαιρετικά)

Εκτέλεση

  • Για την παραδοσιακή κολοκυθοπιτα γλυκια με σιμιγδάλι Πεντανόστιμη κολοκυθοπιτα γλυκια με κιτρινη κολοκυθα σαν τη γλυκια κολοκυθοπιτα της γιαγιας. Φτιάχνουμε πρώτα τη ζύμη για το σπιτικό χωριάτικο φύλλο.
  • Βάζουμε όλα τα υλικά για το χωριάτικο φύλλο σε ένα μπολ και ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να γίνει εύπλαστη και να ξεκολλάει από τα χέρια.
  • Ξεκουράζουμε τη ζύμη σκεπασμένη για 30 λεπτά περίπου.
  • Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε και ανακατεύουμε καλά τα υλικά της γέμισης.
  • Χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 μπαλάκια και τα ανοίγουμε πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια σε 4 φύλλα.
  • Λαδώνουμε ελαφρά ένα στρογγυλό ταψι 32 εκ..
  • Βάζουμε δυο φύλλα στο ταψι ραντίζοντας τα ελαφρά με λίγο λαδι και προσθέτουμε τη γέμιση κολοκύθας για τη κολοκυθοπιτα γλυκια με κιτρινη κολοκυθα.
  • Σκεπάζουμε με τα άλλα δυο φύλλα λαδώνοντας ελαφρά ενδιάμεσα.
  • Γυρίζουμε τις άκρες σε κόθρο.
  • Λαδώνουμε την επιφανεια και χαράζουμε σε κομμάτια.
  • Ψήνουμε στους 180°C βαθμούς για 50 λεπτά με 1 ώρα να ροδίσει το φύλλο.
  • Αφήνουμε να κρυώσει η γλυκιά κολοκυθόπιτα και την πασπαλίζουμε με κανέλα.

Πηγή: argiro.gr