Πεντανόστιμη τυρόπιπα με φύλλο κανταΐφι - Συνταγή ειδικά για τεμπέλες

Ούτε κομμάτι δεν θα μείνει στο ταψί

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Πεντανόστιμη τυρόπιπα με φύλλο κανταΐφι - Συνταγή ειδικά για τεμπέλες

Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μας έφτιαξε μια πολύ νόστιμη συνταγή για τυρόπιτα με φύλλο κανταΐφι. Μια συνταγή ειδικά για τις... τεμπέλες, αφού δεν έχει ιδιαίτερη δυσκολία για να την φτιάξεις.

Η συνταγή και η εκτέλεση

Υλικά

Για τη γέμιση

  • 200 γρ. Arla Mozzarella
  • 200 γρ. Arla Havarti
  • 150 γρ. Arla Σκληρό τυρί Δανίας
  • 150 γρ. Arla Samsoe
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι κατά βούληση
  • 2 πρέζα/ες μοσχοκάρυδο

Για το κανταΐφι

  • 1 συσκ. φύλλο κανταΐφι (500 γραµ.)
  • 200 γρ. βούτυρο
  • 3 μεγάλα αυγά
  • 700 γρ. γάλα

Για τη γέμιση

  • Συγκεντρώνουμε αρχικά τα υλικά για τη τυρόπιτα με φύλλο καταϊφι. Για την τεμπέλικη τυρόπιτα με κανταΐφι, ξεκινάμε με τη γέμιση.
  • Σε ένα μεγάλο μπολ, βάζουμε τα τυριά, τρίβουμε πιπέρι και πασπαλίζουμε λίγο μοσχοκάρυδο.
  • Ανακατεύουμε τα τυριά.
  • Αφήνουμε τη γέμιση για την τυρόπιτα με φύλλο κανταΐφι στην άκρη.

Για την τυρόπιτα με κανταΐφι

  • Θα χρησιμοποιήσουμε ταψί 25×35 εκατ. Βουτυρώνουμε καλά το ταψί και τα τοιχώματα, με λίγο από το συνολικό βούτυρο.
  • Λιώνουμε το υπόλοιπο βούτυρο σε χαμηλή φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά.
  • Ανοίγουμε το φύλλο κανταΐφι από την συσκευασία. Στρίβουμε το φύλλο κανταΐφι δεξιά κι αριστερά για να χωρίσουν εύκολα οι ίνες του χωρίς να σπάσουν. Χωρίζουμε το κανταΐφι σε δύο μέρη.
  • Τραβώντας τις ίνες κανταΐφι το ανοίγουμε και το «ξένουμε» να αφρατέψει.
  • Στρώνουμε στο βουτυρωμένο ταψί το μισό κανταΐφι δημιουργώντας τη βάση φύλλου από τη πίτα. Φροντίζουμε να μην υπάρχουν κενά στο ταψί.
  • Ραντίζουμε το κανταΐφι με το μισό λιωμένο βούτυρο.
  • Απλώνουμε σε μια στρώση τη γέμιση με τα 4 τυριά, αφήνοντας περιμετρικά 2 εκ. κενό ανάμεσα στη γέμιση, και το φύλλο.
  • Ανοίγουμε – αφρατεύουμε το άλλο μισό κανταΐφι και καλύπτουμε την πίτα.
  • Φροντίζουμε τα πλαϊνά της γέμισης να ντυθούν με κανταΐφι ώστε να φυλακίσουμε τα 4 τυριά μέσα στο κανταΐφι και να μην ακουμπούν στο ταψί.
  • Ραντίζουμε το φύλλο με το υπόλοιπο βούτυρο.
  • Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά με σύρμα να σπάσουν καλά και προσθέτουμε το γάλα.
  • Ανακατεύουμε τα υγρά υλικά.
  • Περιχύνουμε σιγά σιγά με μια κουτάλα όλο το ταψί με τη πίτα κανταΐφι.
  • Πιέζουμε ελαφρά την επιφάνεια με τις παλάμες ώστε να βραχεί το κανταΐφι και να ισιώσει η επιφάνεια.
  • Αφήνουμε το κανταΐφι σκεπασμένο με μεμβράνη, να σταθεί το λιγότερο για 30 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου να φουσκώσουν οι ίνες κανταΐφι και να ρουφήξουν όλα τα υγρά από τη πίτα.

Για το ψήσιμο

  • Ψήνουμε το κανταΐφι με τυριά σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170°C, στον αέρα, στη μεσαία σχάρα του φούρνου για 45 λεπτά.
  • Με προσοχή, καλύπτοντας τη πίτα με το μεγάλο ταψί της κουζίνας, αναποδογυρίζουμε το κανταΐφι στο μεγάλο ταψί.
  • Συνεχίζουμε το ψήσιμο για περίπου 20 λεπτά επιπλέον, μέχρι να ροδίσει ομοιόμορφα το κανταΐφι παντού.
  • Μόλις βγάλουμε τη πίτα, την αφήνουμε να σταθεί για 10 λεπτά, να τραβήξει η πίτα την υγρασία της.

Πηγή: argiro.gr

Παραδοσιακή τυρόπιτα από την πεθερά της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου

Συνταγές για τυρόπιτα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Υλικά Συνταγής

  • 1 πακέτο χωριάτικο φύλλο ή 6 σπιτικά χωριάτικα φύλλα
  • 6 αυγά (ή 4 αν προτιμάτε)
  • 3 ½ φλ. γάλα φρέσκο
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • λίγο αλάτι
  • πιπέρι
  • 200 γραμ. κεφαλογραβιέρα
  • 600 γραμ. φέτα βαρελίσια σκληρή
  • 1/4 φλ. ελαιόλαδο για τα φύλλα

Τη συνταγή αυτή τη βρήκαμε στο argiro.gr και θα σου προτείναμε να την φτιάξεις κι αυτή όπως και αυτό το γεμιστό κέικ με μαρμελάδα βερύκοκο.

Εκτέλεση

  • Για την τυρόπιτα με χωριάτικο φύλλο και φέτα, θα χρησιμοποιήσουμε ένα ρηχό ταψί για πίτα, 40 ή 42 εκατοστών και θα ψήσουμε στην κάτω σχάρα. Λαδώνουμε το ταψί και προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς C στις αντιστάσεις.
  • Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά με σύρμα.
  • Προσθέτουμε το γάλα και το ελαιόλαδο. Τα χτυπάμε λίγο. Προσθέτουμε λίγο αλάτι και πιπέρι.
  • Θρυμματίζουμε τα τυριά.
  • Ανοίγουμε το χωριάτικο φύλλο, στρώνουμε 2 φύλλα κάτω, ραντίζουμε με περίπου 3/4 φλ. μείγμα γάλα – αυγό και πασπαλίζουμε με τα τυριά την επιφάνεια.
  • Στρώνουμε το τρίτο φύλλο, ραντίζουμε με 3/4 φλ. μείγμα γάλα-αυγό και πασπαλίζουμε με τα τυριά. Καλύπτουμε με το 4ο και το 5ο φύλλο, ακολουθώντας την ίδια διαδικασία.
  • Ραντίζουμε δηλαδή με το υγρό μείγμα και πασπαλίζουμε, ενδιάμεσα, με τα υπόλοιπα τυριά. Γυρνάμε τις άκρες των φύλλων προς τα μέσα, πάνω στην πίτα. Τέλος, καλύπτουμε την πίτα με το τελευταίο φύλλο.
  • Τρυπάμε την επιφάνεια με πιρούνι, χωρίς να φτάσουμε στη βάση. Περιχύνουμε με το υπόλοιπο μείγμα γάλα-αυγό και ραντίζουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα και 10′, μέχρι να ροδίσει καλά η πίτα.

Argiro.gr