Εύκολο γεμιστό κέικ με μαρμελάδα βερύκοκο από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου - Το γλυκό του καλοκαιριού

Οι κινήσεις είναι απλές και η απόλαυση μεγάλη!

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Εύκολο γεμιστό κέικ με μαρμελάδα βερύκοκο από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου - Το γλυκό του καλοκαιριού

Αυτό το κέικ θα γίνει το αγαπημένο σου καλοκαιρινό γλυκό όχι μόνο για φέτος αλλά για κάθε χρονιά! Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μας δείχνει πως μπορούμε να φτιάξουμε εύκολα και γρήγορα ένα υπέροχο κέικ με μαρμελάδα βερύκοκο!

Οι κινήσεις είναι απλές και η απόλαυση μεγάλη!

Υλικά Συνταγής

  • 1 φλ. νερό
  • 1 φλ. βούτυρο
  • 250 γραμ. σοκολάτα ψιλοκομμένη (με περιεκτικότητα 60% κακάο)
  • 5 αυγά
  • 2 βανίλιες
  • 2 φλ. ζάχαρη
  • 5 κ.σ. σπορέλαιο
  • 1/2 φλ. γάλα

Στερεά υλικά

  • 2 ½ φλ. αλεύρι γ.ο.χ
  • 1/2 φλ. κακάο
  • 1 ½ κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 κ.γλ. σόδα
  • 2 πρέζες αλάτι

Για το τελείωμα

  • 4 κ.σ μαρμελάδα βερίκοκο
  • λίγη άχνη ή λευκή λιωμένη σοκολάτα

Εκτέλεση

Για το σοκολατένιο κέικ γεμιστό με μαρμελάδα, βουτυρώνουμε πρώτα και αλευρώνουμε μεγάλη φόρμα δαχτυλίδι με αποσπώμενη βάση. Κοσκινίζουμε τα στερεά υλικά και τα αφήνουμε στην άκρη.

Βάζουμε σε κατσαρόλα το νερό, το βούτυρο και την ψιλοκομμένη σοκολάτα. Ανακατεύουμε σε χαμηλή φωτιά, τα αφήνουμε να λιώσουν και τα τοποθετούμε στην άκρη.

Βάζουμε σε μπολ τα αυγά, τη ζάχαρη και τη βανίλια και με μίξερ χειρός χτυπάμε μέχρι να ασπρίσουν και να κρεμώσουν. Προσθέτουμε το λάδι και το γάλα. Ανακατεύουμε.

Τοποθετούμε τη λιωμένη σοκολάτα, ανακατεύουμε και τέλος ρίχνουμε τα κοσκινισμένα στερεά υλικά, αναμιγνύοντάς τα απαλά ίσα να ενωθούν.

Αδειάζουμε στην έτοιμη φόρμα. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στους 170 βαθμούς C, για περίπου 1 ώρα.

Αφήνουμε το κέικ να σταθεί για 20΄. Με προσοχή το ξεφορμάρουμε και αφήνουμε να κρυώσει τελείως.

Το κόβουμε στη μέση οριζόντια και αλείφουμε με τη μαρμελάδα. Καλύπτουμε με το άλλο κομμάτι και περιχύνουμε με λευκή σοκολάτα σε σχέδια ή αχνίζουμε.

Argiro.gr

Δοκίμασε, επίσης, αυτή την κρεμμυδόπιτα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου! Τέλειο καλοκαιρινό κολατσιό

Φανταστικό κέικ ψυγείου με κρέμα τιραμισού και λικέρ αμαρέτο από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Συνταγές για κέικ από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Υλικά Συνταγής

Για το κέικ

  • 125 γραμ. φρέσκο γάλα
  • 1 κ.γλ χυμό λεμόνι
  • 150 γραμ. βούτυρο (μαλακό)
  • 200 γραμ. ζάχαρη
  • 4 μεγάλα αυγά θερμ. δωμ.
  • 2 βανίλιες (ή 1 κ.γλ υγρή βανίλια ή εσάνς πικραμύγδαλο)
  • 1 κ.γλ στιγμιαίο καφέ (σκόνη)
  • 3 κ.σ κονιάκ
  • 2 πρέζες σόδα μαγειρικής
  • 250 γραμ. αλεύρι μαλακό
  • 2 κ.γλ μπέικιν πάουντερ

Για το σιρόπι καφέ

  • 1 φλ. καφέ εσπρέσσο (ρόφημα)
  • 2 κουταλιες ζάχαρη
  • 3 -4 κουταλιές λικέρ καφέ (ή αμαρέτο ή κονιάκ)
  • Για την κρέμα τιραμισού χωρίς αυγά
  • 350 γραμ. τυρί μασκαρπόνε θερμ. δωμ.
  • 4-6 κ.σ άχνη ζάχαρη (κατά βούληση)
  • 1 βανίλια
  • 2 κουταλιές λικέρ καφέ (ή αμαρέτο ή κονιάκ)
  • 250 γραμ. κρέμα γάλακτος χτυπημένη σε παχύρευστη μορφή (κρύα)
  • 100 γραμ. σοκολάτα σε τρίμματα
  • λίγο κακάο για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

Για το αφράτο κέικ τιραμισού με παντεσπάνι, πρώτα βάζουμε το γάλα σε μπολ και ρίχνουμε το λεμόνι. Ανακατεύουμε κι αφήνουμε να σταθεί για 10 λεπτά. Διαλύουμε τη σόδα στο γάλα, λίγα λεπτά πριν το ρίξουμε στο μείγμα.

Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν. Βουτυρώνουμε δυο φόρμες 22 εκ. και στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160 βαθμούς C στον αέρα.

Σε ένα μπολ, με μίξερ χειρός σε μέτρια ταχύτητα, χτυπάμε το μαλακό βούτυρο να αφρατέψει για 1 λεπτό.Προσθέτουμε τη ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα με το μίξερ για 2-3 λεπτά να λιώσει η ζάχαρη και να κρεμώσει το μείγμα.

Ένα ένα ρίχνουμε τα αυγά, κάθε φορά να τα πίνει το μείγμα πριν προσθέσουμε το επόμενο αυγό. Το καλό χτύπημα των αυγών με το μίξερ εξουδετερώνει την μυρωδιά τους. Προσθέτουμε και τις βανίλιες.

Διαλύουμε το στιγμιαίο καφέ στο κονιάκ και τα προσθέτουμε στο μίγμα.

Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και εναλλάξ ρίχνουμε το αλεύρι με το γάλα. Ξεκινάμε πάντα με αλεύρι και τελειώνουμε με αλεύρι σε 3 διαδοχικές δόσεις με αλεύρι-γάλα.

Ισομοιράζουμε το μείγμα στα δυο ταψάκια. Ψήνουμε στην μεσαία σχάρα για 25 λεπτά περίπου. Δεν ανοιγοκλείνουμε τον φούρνο όσο ψήνουμε.

Όταν ψηθούν τα κέικ, θα φουσκώσουν και θα ροδίσουν ελαφρά και θα ξεκολλήσουν από τα πλαϊνά του ταψιού. Ελέγχουμε πάντα αν ψήθηκε ένα παντεσπάνι, στο τέλος του ψησίματος, μπήγωντας τη λάμα ενός μαχαιριού. Αν βγει καθαρή η λάμα, είναι έτοιμο.

Αφήνουμε να σταθούν για 10 λεπτά και ξεφορμάρουμε να κρυώσουν τελείως.

Σε αυτό το στάδιο, και αφού κρυώσουν, τα διατηρούμε σκεπασμένα στο ψυγείο για 3-4 ημέρες ή τυλιγμένα καλά με μεμβράνη, στην κατάψυξη έως 3 μήνες. Διαβάστε και όλα τα μυστικά μου για το πιο αφράτο και αέρινο παντεσπάνι εδώ.

Για το σιρόπι καφέ

Διαλύουμε τη ζάχαρη και το λικέρ στο ζεστό καφέ, ανακατεύουμε και αφήνουμε να κρυώσει.

Για την κρέμα τιραμισού χωρις αυγά

Σε ένα μπολ, βάζουμε το μαλακό τυρί, την άχνη, τη βανίλια και το λικέρ (αν θέλετε άγλυκο τιραμισού, βάλτε λίγη ζάχαρη και σταδιακά προσθέστε κι άλλη, αν θέλετε πιο γλυκιά κρέμα).

Με σύρμα, ή μίξερ χειρός σε χαμηλή ταχύτητα, ανακατεύουμε να αφρατέψει. Προσθέτουμε την παχύρευστη χτυπημένη κρέμα και με μία σπάτουλα, αναδιπλώνουμε το μείγμα να ομογενοποιηθεί.

Για το μοντάρισμα του κέικ τιραμισού

Βάζουμε το ένα κομμάτι κέικ σε μία πιατέλα. Με ένα κουτάλι ή με πινέλο, σιροπιάζουμε με το 1/3 από το σιρόπι καφέ. Αλείφουμε μια στρώση τη μισή κρέμα τιραμισού. Πασπαλίζουμε με την μισή σοκολάτα ξύσμα.

Αναποδογυρίζουμε το άλλο κέικ στον πάγκο εργασίας και το σιροπιάζουμε με το μισό από το σιρόπι που μας έμεινε. Το βάζουμε με την σιροπιασμένη πλευρά να ακουμπάει στην κρέμα πάνω στο πρώτο κέικ.

Με το υπόλοιπο σιρόπι, περιχύνουμε την επιφάνεια του κέικ.

Αλείφουμε ολόγυρα πάνω και τριγύρω με την υπόλοιπη κρέμα τιραμισού. Πασπαλίζουμε ξύσμα σοκολάτα και παγώνουμε το κέικ τιραμισού στο ψυγείο για 2 ώρες το λιγότερο. Λίγο πριν το σερβίρουμε το πασπαλίζουμε με κακάο και κόβουμε σε κομμάτια.

Εναλλακτικά, ψήνω το κέικ σε ταψάκι μακρόστενο 22×32. Αφού κρυώσει το κόβω κατά μήκος στη μέση και κάθε νέο κομμάτι το κόβω οριζόντια στη μέση. Έτσι ώστε να έχω 4 μακρόστενα παντεσπάνια.

Στήνω σαν μακρόστενο κέικ ακολουθώντας τις οδηγίες παραπάνω. Μπορείτε να αυξήσετε την ποσότητα της κρέμας τιραμισού για πιο εντυπωσιακό γλυκό.

Αν μπορείτε να το αφήσετε αρκετές ώρες στο ψυγείο πριν το σερβίρετε, ακόμα και μια ολόκληρη νύχτα, θα γίνει ακόμα πιο μαγικό το κέικ τιραμισού.

Κι αν γενικά αγαπάτε την σοκολάτα δοκιμάστε αυτό το γλυκό ψυγείου που έχει μόνο έξι υλικά!