Θα μοσχομυρίσει όλο το σπίτι - Πεντανόστιμη πρασόπιτα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Την φτιάχνεις πανεύκολα και χρειάζεσαι πολύ λίγα υλικά

Αρθρογράφος: Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Θα μοσχομυρίσει όλο το σπίτι - Πεντανόστιμη πρασόπιτα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Οι πίτες είναι μια αγαπημένη επιλογή μικρών και μεγάλων για αυτό και εμείς, μετά την συνταγή για μακαρονόπιτα, σας έχουμε τα μυστικά για το πως να φτιάξετε τέλεια πρασόπιτα, με μόνο λίγα υλικά, από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου.

Νόστιμη και εύκολη πρασόπιτα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Αυτή η νόστιμη και μοσχομυριστή πρασόπιτα με σφολιάτα και φέτα, θα σας τρελάνει με τη γεύση της. Γίνεται με απλά υλικά και έχεις στο τραπέζι σου μία λαχταριστή πίτα που δεν έχει προηγούμενο.

Υλικά

  • 5 μεγάλα πράσα
  • 4 αυγά
  • 1/2 lt γάλα
  • 1/4 φλ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο ή βούτυρο
  • 300 γρ. τρίμματα φέτας
  • Αλάτι
  • Πιπέρι (φρεσκοτριμμένο)
  • 2 πρέζα/ες μοσχοκάρυδο (τριμμένο)
  • 2 φύλλα σφολιάτας

Για τη γέμιση

  • Καθαρίζουμε πρώτα και πλένουμε καλά τα πράσα για την εύκολη πρασόπιτα με τυρί.
  • Τα κόβουμε σε φέτες.
  • Τα βάζουμε σε μικρή κατσαρόλα με νερό που βράζει και τα ζεματάμε για 5 λεπτά.
  • Τα στραγγίζουμε σε σουρωτήρι να φύγουν όλα τα υγρά και να στεγνώσουν τελείως τα πράσα.
  • Αν προχωρήσουμε τη γέμιση χωρίς να στεγνώσουμε καλά τα πράσα όλη η υγρασία θα βγει μέσα στη γέμιση.
  • Σε μέτρια προς δυνατή φωτιά βάζουμε μεγάλο τηγάνι ή πλασοτέ κατσαρόλα.
  • Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και μόλις κάψει προσθέτουμε τα πράσα.
  • Τα σοτάρουμε για 5-6 λεπτά, μέχρι να πιούν τελείως τα υγρά τους.
  • Έτσι, είμαστε σίγουροι ότι τα πράσα έχουν τελειώσει τελείως από την υγρασία τους και ταυτόχρονα έχουν γίνει πολύ γλυκά με το σωτάρισμα.
  • Προσθέτουμε λίγο αλάτι και πιπέρι γιατί η φέτα που θα βάλουμε στη γέμιση είναι αρκετή και θα δώσει εξτρα νοστιμιά στην πίτα μας.
  • Προσθέτουμε το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε με μία κουτάλα να λαδωθεί και να ανακατευτεί με τα πράσα.
  • Το σιμιγδάλι μέσα στην κρέμα θα δώσει σώμα στη γέμιση και μαζί με τα υπόλοιπα υλικά θα σταθεροποιήσει την πρασόπιτα.
  • Τρίβουμε το μοσχοκάρυδο.
  • Προσθέτουμε το γάλα και ανακατεύουμε τη γέμιση
  • Αφήνουμε για λίγα λεπτά να πάρει βράση η γέμιση και ανακατεύουμε μέχρι να δέσει η κρέμα με τα πράσα.
  • Αποσύρουμε από τη φωτιά και την αφήνουμε 5 λεπτά να σταθεί.
  • Προσθέτουμε τη φέτα και ανακατεύουμε να λιώσει μέσα στη ζεστή κρέμα και ταυτόχρονα ρίχνουμε τη θερμοκρασία της γέμισης με τον τρόπο αυτό ώστε να προσθέσουμε τα αυγά.
  • Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά στη γέμιση ανακατεύοντας κάθε φορά με κουτάλα με γρήγορες κινήσεις ώστε να ενσωματώνονται στο μείγμα.
  • Αφήνουμε τη γέμιση της πρασόπιτας για λίγο στην άκρη να γίνει χλιαρή.
  • Αν βάλετε καυτή γέμιση πάνω σε φύλλα σφολιάτας, θα σας δυσκολέψει το κλείσιμο της πίτας όταν θα ενώνετε το πάνω με το κάτω φύλλο.
  • Η σφολιάτα μαλακώνει πολύ γρήγορα και δε θα μπορείτε να δουλέψετε το κλείσιμο των φύλλων.

Νόστιμη και εύκολη πρασόπιτα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Για το στρώσιμο

  • Για την εύκολη πρασόπιτα με τυρί και με σφολιάτα, θα χρησιμοποιήσουμε ένα ταψί 30Χ22 εκ ή στρογγυλό 28 εκ.
  • Σε ένα λαδωμένο ή αντικολλητικό ταψί, απλώνουμε το ένα φύλλο σφολιάτας φροντίζοντας να καλύψουμε και τα τοιχώματα.
  • Αδειάζουμε τη γέμιση της πρασόπιτας σε ισόπαχη στρώση.
  • Απλώνουμε από πάνω το δεύτερο φύλλο σφολιάτας.
  • Αν περισσεύει πολύ φύλλο από το ταψί κόβουμε ελαφρά περιμετρικά τη σφολιάτα.
  • Πατάμε και τσιμπάμε τις άκρες των 2 φύλλων, της πάνω και της κάτω σφολιάτας, να ενωθούν σε δαντέλα για να φυλακίσουμε τη γέμιση.
  • Τρυπάμε την επιφάνεια της σφολιάτας πριν τη βάλουμε στο φούρνο.
  • Έτσι όλοι οι υδρατμοί της γέμισης θα φεύγουν κατά το ψήσιμο και δεν θα εγκλωβίζονται μέσα στην πίτα ώστε να μαλακώσουν τη σφολιάτα.

Για το ψήσιμο

  • Ψήνουμε την πρασόπιτα σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ºC στον αέρα στη μεσαία σχάρα.
  • Ψήνουμε για μία ώρα μέχρι να ροδίσει η σφολιάτα.
  • Η σφολιάτα αγαπάει το επιθετικό ψήσιμο του αέρα για να στεγνώσει και να πραγματοποιηθεί σωστή φυλλοποίηση, δηλαδή να διαχωριστούν οι στρώσεις της και με το ψήσιμο να έχουμε κριτσανιστό αποτέλεσμα.
  • Προαιρετικά, αν θέλουμε αλείφουμε με διάλυμα αυγού (κρόκος – νερό) να γυαλίσει η επιφάνεια.
  • Προαιρετικά πασπαλίζουμε με λίγο σουσάμι.
  • Αφού ψηθεί η πρασόπιτα την αφήνουμε να σταθεί για 15 λεπτά στο ταψί και να σταθεροποιηθεί η καυτή γέμιση.
  • Αν κόψετε την πρασόπιτα ζεστή, η γέμιση δεν έχει προλάβει να σταθεροποιηθεί και θα τρέξει σαν παχιά κρέμα στο ταψί.
  • Βγάζουμε όλη μαζί τη σφολιάτα σε ξύλο κοπής και μοιράζουμε σε κομμάτια.

Για το σερβίρισμα

  • Σερβίρουμε την εύκολη πρασόπιτα με σφολιάτα με σαλάτα εποχής.
  • Εάν έχετε καλεσμένους στο σπίτι μπορείτε να προετοιμάσετε τη γέμιση μία ημέρα πριν και αφού κρυώσει τελείως να την διατηρήσετε σκεπασμένη στη συντήρηση του ψυγείου.
  • Οι πίτες με σφολιάτα ψήνονται πιο σωστά όταν οι γεμίσεις είναι κρύες.

Πηγή: argiro.gr

Πώς να βάλετε το πράσο στη διατροφή σας;

  • Διαλέξτε πράσα όχι πολύ μεγάλα σε μέγεθος, με φρέσκα και έντονα πράσινα φύλλα. Χωρίς να καθαριστούν διατηρούνται στο ψυγείο τυλιγμένα σε πλαστική σακούλα έως 2 εβδομάδες. Αν καθαριστούν και κοπούν σε μικρά κομμάτια μπορούν να διατηρηθούν στην κατάψυξη για 3 μήνες.
  • Συνήθως στη μαγειρική δεν χρησιμοποιούμε τις πράσινες άκρες των φύλλων του πράσου, επειδή είναι σκληρά αλλά μπορεί να μας ξινίσουν και το φαγητό. Όμως, μπορούμε αν θέλουμε να τα χρησιμοποιήσουμε σε ζωμούς λαχανικών και κρέατος, επειδή συνήθως αυτοί περιέχουν και πιο γλυκά λαχανικά.
  • Καταναλώστε όπως προτρέπει η παραδοσιακή ελληνική κουζίνα για παράδειγμα σε πίτες άλλα και σαν πρασόρυζο.
  • Μπορείτε να το απολαύσετε και σε ψητά, κομμένα σε φέτες, μαζί με πατάτες και πασπαλίζοντας με τριμμένο τυρί.
  • Επίσης ταιριάζει σε ομελέτες και σε ζυμαρικά και βέβαια φτιάχνει υπέροχη κρεμώδη σούπα. Βράστε τα πράσα και μετά περάστε τα από μπλέντερ για να γίνει ένα λείο μείγμα. Προσθέστε λίγο αλάτι και πιπέρι και λίγη κρέμα γάλακτος αν θέλετε.
  • Επίσης μπορείτε να κόψετε κομμάτια πράσο και να τα ψήσετε μαζί με σολομό σε λαδόκολλα στο φούρνο και θα έχετε ένα τέλειο γευστικό και υγιεινό αποτέλεσμα.